URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2022, 13:49

Revoltător: Pe COD ROŞU de căldură extremă, containerele anti-caniculă din Oradea sunt închise! (FOTO/VIDEO)

Revoltător: Pe COD ROŞU de căldură extremă, containerele anti-caniculă din Oradea sunt închise! (FOTO/VIDEO) foto: Szilagyi Lorand
Revoltător: Pe COD ROŞU de căldură extremă, containerele anti-caniculă din Oradea sunt închise! (FOTO/VIDEO) foto: Szilagyi Lorand
Revoltător: Pe COD ROŞU de căldură extremă, containerele anti-caniculă din Oradea sunt închise! (FOTO/VIDEO) foto: Szilagyi Lorand
Revoltător: Pe COD ROŞU de căldură extremă, containerele anti-caniculă din Oradea sunt închise! (FOTO/VIDEO) foto: Szilagyi Lorand
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie revoltătoare în Oradea, unde sâmbătă, zi pentru care a fost emis cod roşu de caniculă cu temperaturi de peste 42 de grade la umbră, cele trei containere anti-caniculă, unde - teoretic - persoanele cărora li se fac rău pe stradă ar putea să primească ajutor ori măcar un pahar cu apă, nu funcţionează.

Ajutor doar pe hârtie

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, joi, Primăria Oradea transmitea că în municipiu funcţionează 3 puncte de prim-ajutor, tocmai pentru că se anunţau încă de atunci temperaturi caniculare.

"Pe raza municipiului sunt amplasate trei containere în cadrul cărora se asigură asistenţă medicală la nevoie. Acestea se regăsesc în Piaţa Cetate, Piaţa Decebal şi la Piaţa Rogerius (vizavi de BCR)", se arăta în comunicatul de joi, care preciza şi că acestea "sunt dotate cu aer condiţionat, apă potabilă rece, scaun, pat medicinal şi o masă, iar o asistentă medicală asigură, pe perioada caniculară, funcţionarea lor între orele 10.00 şi 18.00. Aceasta este pregătită să ofere primul ajutor, iar în caz de urgenţe va solicita ajutor specializat", dădea asigurări comunicatul Primăriei.

Instituția mai preciza că aceste containere "rămân amplasate în cele trei locuri până la finalul verii, asistenţa medicală fiind asigurată, în funcţie de atenţionările meteo, în perioadele de caniculă".

Numai că, în teren, realitatea este taman pe dos.

Sâmbătă, în ziua în care se înregistrează cele mai ridicate temperaturi din an, fiind cod roşu de caniculă, toate containerele anti-caniculă din Oradea sunt închise!

Închise în cea mai fierbinte zi din an

BIHOREANUL le-a verificat pe rând. În jurul orei 11.30, când în Oradea erau deja peste 33 de grade la umbră, containerul de lângă Piaţa Rogerius, amplasat la colţul pieţei, vizavi de BCR, aproape lipit de o farmacie, era închis cu cheia.

În cele circa 30 de minute, cât fotoreporterul BIHOREANULUI a stat în zonă, nu a venit nici o asistentă sau vreun angajat care să ofere ajutor în caz de nevoie.

"Anul acesta nu am văzut pe nimeni la acest container, nicio mişcare", a mărturisit o femeie din zonă.

container caniculă Rogerius

Containerul anti-caniculă din Piața Rogerius. Imagine realizată prin ușa încuiată. Foto: Szilagyi Lorand

Aceeaşi situaţie s-a înregistrat la containerul din Piaţa Decebal, care la orele 12.15-12.30, era de asemenea închis, în vreme ce afară atmosfera devenise sufocantă.

La fel, containerul anti-caniculă din Piaţa Cetate era şi el inaccesibil, la ora 13, când, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în Oradea erau deja 36 de grade la umbră.

Şi acesta era închis cu cheia (foto jos), iar în zonă nu se afla nicio asistentă medicală să ia tensiunea vreunui cardiac sau măcar un paznic care să ofere un pahar cu apă vreunei persoane aflate la nevoie.

container caniculă Piața Decebal Oradea

Vom verifica

Contactată de BIHOREANUL, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a precizat că administrarea acestor centre anti-caniculă aparţine exclusiv Primăriei Oradea.

La rândul lor, reprezentanţii municipalităţii au aflat de la BIHOREANUL că aceste containere nu funcţionează.

Primarul Florin Birta a declarat că va verifica situaţia, urmând să revină cu precizări.

Ca atare, tot ce le rămâne cetăţenilor este să se păzească, pe cont propriu, de căldură şi să respecte ceea ce zic, dar nu practică autorităţile.

UPDATE: Caniculă să fie, dar nu în weekend

Viceprimarul Arina Moș a precizat sâmbătă, pentru BIHOREANUL, că de fapt, containerele anti-caniculă nici nu ar trebui să fie deschise în weekend, cu toate că în comunicatul de joi, reprezentanții municipalității nu au menționat acest detaliu, făcând referire doar la „perioada caniculară”.

Potrivit viceprimarului, Primăria Oradea asigură funcționarea containerelor și alimentarea lor cu apă, iar Direcția de Asistență Socială Oradea (DASO), din cadrul municipalității, alocă personalul medical din rândul cadrelor medicale școlare.

„Containerele anti-caniculă sunt deschise de luni până vineri. Am luat această decizie în urmă cu patru ani, după ce, făcând o analiză, am constat că în weekend nu ne deschid ușa decât două - trei persoane”, a declarat viceprimarul, care coordonează activitatea DASO.

Arina Moș a mai precizat că, în momentul de față instituția se confruntă cu o criză de personal.

„În această perioadă DSP Bihor ne-a solicitat cadrele medicale școlare în activitățile pe care le au legate de Covid. Nu avem cum să ținem oamenii și sâmbăta și duminica”, a susținut viceprimarul.

Totuși, nu exclude modificarea situației: „Dacă vom vedea că aceste containere au o adresabilitate mai mare în weekend o să le deschidem”, a mai precizat Arina Moș.


Recomandări pentru populaţie în perioadele caniculare, conform comunicatului transmis joi de Primărie:

- Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice); 

- Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 - 18.00;

- Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

- Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

- Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă);

- Mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

- Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

- Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

- Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) - vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;

- Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dezabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

- Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

- Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

- Persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ce sa vezi...
https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/criza-creselor-mamicile-din-oradea-revoltate-ca-nu-au-unde-sa-si-lase-copiii-cand-se-intorc-la-munca-4043592/
Postat 23 Iulie 2022, 18:41 de excalibur
Containerul anticanicula e optional
Adica nu esti obligat sa intri,sa-ti iei tensiunea,sa bei un pahar cu apa rece. Cum nici sa-ti dai copilul la cresa nu e obligatoriu. Sau e? Ca atare,serviciile esentiale in Oradea post-bolojan sunt contra-cost. [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/taxa-de-cresa-pentru-un-copil-se-scumpeste-la-285-lei-pe-luna-149702.html ]. Citam:"Nici nouă nu ne place să majorăm tarife, dar avem doar două posibilităţi: să ţinem cont de o realitate economică care înseamnă creşterea preţului de electricitate, a costurilor cu salariile şi altele şi să folosim banii orădenilor ca să asfaltăm străzile din cartierele care nu sunt asfaltate, cum ar fi Grigorescu, Tineretului sau pe dealurile oraşului şi, a doua, să nu ţinem cont şi să lăsăm preţurile care dau bine şi să plătim din banii orădenilor aceste subvenţii", a spus Bolojan."Nu-mi place acest lucru (n.r. majorarea contribuţiilor părinţilor), aş vrea să le scădem, dar realitatea economică este alta şi, dacă o ignorăm, va veni peste noi"..."Se crează un precedent. Vor veni şi alţii să ceară. Aşa, de la prima pensie specială a apărut a doua pensie specială şi, încet, am ajuns o ţară de pensii speciale. Pe urmă vor apărea discuţii de ce nu s-au dat 3,9 milioane lei subvenţii la Termoficare şi, dacă vom ajunge acolo, chiar nu vom mai avea deloc bani de lucrări". REALITATEA VINE PESTE NOI(VOI).
Postat 23 Iulie 2022, 18:32 de excalibur
De unde bani pt. personal?! Primaria e saraca!
Bani, bani, bani! De unde? Ne-a indatorat birtinezul & gasca pt. 50 de ani, trist dar adevarat! Prin contractele semnate pe ramura bugetarii au niste sporuri la care cei din privat nici nu viseaza. Ca sa-ti vina in weekend o felcera cu un tensiometru sa stea in container, la racoare, trebuie sa-i dai salariul pe cinci zile.
Postat 23 Iulie 2022, 17:50 de pinonel
Votul contează? Nu! Doar ce e după vot.
Mizeria aceea sta de câțiva ani acolo pe locuri de parcare. Lănga statia de tramvai nu avea loc? Sau lua fața farmaciei aducătoare de taxe?
Postat 23 Iulie 2022, 15:36 de Jianu
Revoltator?
Va ginditi la o revolutie? Revolutia inseamna rotire...Adica vom fi iarasi ce-am fost si chiar mai mult decit atit. Nu e revoltator. S-a bifat o obligatie, prin ceva labirint legislativ. Containerele exista, se pot fotografia pentru viitoarele concursuri storia, iar serviciile sunt gratuite. Ei, aici e problema, gratuitatile PMO. In liberalism nu exista gratuitati. There is no free lunch, cum ar zice partenerul strategic. Nici macar armamentul pentru ucraina. In concluzie, daca toaletele publice si parcarile oradene sunt pe bani, ar trebui taxe si la containerele anticanicula. Viata are costurile ei. Ca asistentele alea din poveste costa, nu-s de la capatos, nici de la birta show...
Postat 23 Iulie 2022, 14:21 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON