URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Aprilie 2021, 18:00

RER Vest: La casele din Oradea, colectarea reciclabilelor în pubele începe din 1 iunie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii de la case care vor să colecteze deşeurile reciclabile în pubele, nu în saci de unică folosinţă, vor putea cere operatorului de salubritate RER Vest să le monteze microcip pe aceste recipiente, însă abia peste două luni.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Primăria Oradea, pentru gospodăriile care deja au încheiat un contract nou de salubritate, aşadar au primit pubelele negre şi maro şi sacii de unică folosinţă, din motive logistice, dotarea recipientelor cu microcip unic și implicit nici schimbarea modului de tarifare nu se pot realiza încă.

Reamintim că, dacă aleg să colecteze reciclabilele în saci, orădenii vor plăti 19,22 lei pe lună, indiferent de câţi saci scot în stradă, iar dacă optează pentru pubele, vor plăti un preţ de 5,7 lei pe ridicare.

"Astfel, RER Vest apelează la înţelegerea clienţilor săi şi le solicită să adreseze aceste cereri abia începând cu 1 iunie, când echipele companiei vor putea merge la adresa indicată de clienţi, pentru a monta microcipul pe pubela în care se vor colecta deşeurile reciclabile. Atenţie: acest recipient trebuie să fie deţinut de client, indiferent că este vorba de vechea pubelă destinată pentru colectarea deşeurilor menajere şi acum înlocuită de noi recipiente, fie că este vorba de una nouă, achiziţionată de proprietarul gospodăriei", se arată în comunicat.

Orădenii de la case care încă nu au încheiat noul contract de salubritate cu RER Vest vor putea opta pentru această variantă de tarifare a fracţiei uscate la semnarea contractului.

În momentul furnizării recipientelor pentru colectarea fracţiei reziduale (pubela neagră) şi a fracţiei biodegradabile (pubela maro), echipele RER Vest vor monta şi microcipul pe pubela destinată colectării fracţiei reciclabile.

Până la această dată, 17.635 de case, din cele circa 20.400 câte există în Oradea, au încheiat contractele de salubritate. La blocuri, doar 23 de asociaţii de proprietari din totalul de 877 au semnat documentele.

"Reamintim că, din data de 1 aprilie, în municipiul Oradea au intrat în vigoare noile reguli şi tarife pentru colectarea separată a deşeurilor, orădenii urmând să plătească pentru deşeuri în funcţie de cantitate", se mai arată în comunicatul Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON