URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2017, 13:47

RER s-a pregătit de iarnă! 29 de utilaje, dintre care 4 noi, vor interveni pentru deszăpezirea Oradiei (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, responsabil şi cu deszăpezirea Oradiei, a trecut cu brio de inspecţia de iarnă a Primăriei, condusă, vineri la prânz, de viceprimarul Florin Birta.

De asemenea, la eveniment au participat directorul general tehnic-investiţii din cadrul RER Ecologic Service, Florin Gontariu, directorul de producţie Ionel Ban, dar şi directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primărie, Emil Benţan, reprezentanţi ai ISU Crişana şi Poliţiei.

"Am făcut o inspecţie la utilajele care vor acţiona pe timp de iarnă la deszăpezirea municipiului Oradea. Faţă de anul trecut, avem o îmbunătăţire: s-a renunţat la un utilaj mai vechi şi s-au achiziţionat încă 4 utilaje noi, având în total un număr de 29 de utilaje care vor funcţiona pe timp de iarnă pentru deszăpezirea municipiului", a declarat viceprimarul Florin Birta, la finalul inspecţiei. Printre cele patru utilaje noi se numără un Mercedes Abrollkipper, dotat cu plug şi care transportă şi material antiderapant, pe care îl împrăştie mecanizat pe străzi.

Pregătiţi de "lupta" albă

Aşa cum se ştie, în zilele cu ninsoare, utilajele RER Ecologic Service vor ieşi pe străzi la comanda detaşamentului de iarnă. Întâi vor fi curăţate străzile din categoria Urgenţa 1 (206 la număr), apoi cele din Urgenţa 2 (287 străzi), cele din Urgenţa 3 (204 străzi) şi, în fine, cele nemodernizate din Urgenţa 4 (185 străzi). În total, Oradea numără 882 de străzi care vor fi deszăpezite.

Pentru împrăştierea de material antiderapant solid, RER Ecologic Service are disponibile 2 utilaje cu capacitate de 8 mc, un utilaj cu o capacitate de 6 mc, 9 utilaje de caacitate 4 mc, un utilaj de capacitate 3 mc şi 4 utilaje de 1 mc. În total, este vorba de 17 utilaje cu o capacitate cumulată de 65 mc, echivalentul de 90 de tone de material antiderapant. "O intervenţie completă, pe toate străzile oraşului, necesită 240 de tone de material antiderapant, iar la o singură ieşire pe străzi, cu toate utilajele noastre, acoperim 90 de tone. Asta înseamnă că reuşim să deszăpezim tot oraşul în mai puţin de trei ieşiri", a explicat directorul RER, Florin Gontariu.

Pe lângă acestea, RER Ecologic Service mai are două utilaje de 7 mc fiecare (echivalent a 14.000 litri) pentru combatere zăpadă şi polei cu material lichid, 6 utilaje cu capacitate de 3 mc pentru transport zăpadă, 4 utilaje cu încărcare frontală de diferite capacităţi şi 21 de utilaje dotate cu plug, pentru curăţarea străzilor de zăpadă, atunci când stratul este mai mare de 5 cm.

"Noi sperăm, cu utilajele pe care RER le are în dotare, să nu avem nici măcar o problemă în ceea ce înseamnă deszăpezirea în municipiul nostru în această iarnă", a concluzionat Birta.

Două baze noi

O altă noutate pentru această iarnă este că RER Ecologic Service a dublat numărul bazelor din oraş, adică a platformelor unde utilajele vor merge pentru realimentare cu materiale antiderapante. Până acum, operatorul avea două astfel de baze: una la sediu, pe strada Tudor Vladimirescu, şi una pe strada Moliere (în apropiere de Calea Clujului). Din această iarnă, două noi baze vor funcţiona în zona străzilor Louis Pasteur – Gheorghe Doja (sub drumul rapid) şi pe strada Ion Bogdan. Astfel, utilajele vor câştiga timp pentru intervenţii, căci nu vor mai trebui să străbată oraşul goale, doar pentru a fi încărcate cu noi cantităţi de sare, nisip sau materiale antiderapante lichide.

De asemenea, din această iarnă, RER Ecologic Service are şi un utilaj de service mobil, care va transporta piese de schimb şi un mecanic auto în oraş, dacă o autospecială se defectează.

Societatea de salubritate are şi suficiente materiale antiderapante: 800 de tone de sare, 300 de tone de nisip, 40 de tone de clorură de calciu şi 7,5 tone de clorură de magneziu. "Există şi contracte ferme pentru toate stocurile, pentru momentul în care se termină", a precizat Birta. Clorura de magneziu, sub formă de fulgi, va fi folosită în Piaţa Unirii, unde deszăpezirea se va face manual, iar această clorură este nu doar foarte eficientă, dar nici nu pătează.

Din perspectiva resursei umane, RER Ecologic Service are 29 de şoferi pentru intervenţia mecanizată şi 143 muncitori pentru intervenţia manuală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON