URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2023, 15:16

Celebrul violonist Alexandru Tomescu se întoarce pe scena Filarmonicii Oradea

Celebrul violonist Alexandru Tomescu se întoarce pe scena Filarmonicii Oradea Foto: www.putereaacincea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Celebrul Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Elder - Voicu din 1702, instrument de o inestimabilă valoare, revine pe scena Filarmonicii Oradea joi, de la ora 19. Melomanii vor putea audia un concert cu lucrări scrise în stiluri componistice extrem de diferite.

Invitat de prestigiu

Maestrul Romeo Rîmbu este cel care va conduce Orchestra, un muzician complex, activând atât ca oboist, cât și ca dirijor pe mari scene din țară și străinătate, multipremiat la diverse concursuri, cu participări la cursuri de specializare, doctor în muzică, iar în prezent dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și profesor universitar la Facultatea de Arte din Oradea.

Invitatul special al serii, Alexandru Tomescu, este unul dintre violoniștii de elită ai României. În formarea sa au jucat un rol important mama sa, profesoara Mihaela Tomescu, maestrul Ştefan Gheorghiu, profesorul Eduard Schmieder sau violonişti renumiţi precum Ruggiero Ricci, Igor Oistrach sau Tibor Varga.

Tomescu a concertat pe 4 continente și peste 30 de țări și a obținut peste 100 de premii naționale și internaționale la concursuri de prestigiu.

Interpretările sale au fost foarte apreciate pe marile scene ale lumii: Carnegie Hall - New York, Concertgebouw - Amsterdam, Berliner Philarmoniker, Théâtre des Champs Élysées - Paris sau Metropolitan Arts Center - Tokyo.

Alături de Horia Mihail și Răzvan Suma, Alexandru Tomescu a fondat ansamblul cameral „Romanian Piano Trio” care s-a impus rapid pe scena românească și internațională prin aparițiile îndelung apreciate.

Lui Alexandru Tomescu i-a fost înmânată vioara Stradivarius Elder - Voicu din 1702, instrument de o inestimabilă valoare, ce face parte din Patrimoniul Naţional al României.

Trei compoziții diferite

Programul inedit propune trei stiluri componistice extrem de diferite. „Nici una dintre cele trei lucrări nu poate fi asemănată cu alta și tocmai această diversitate reprezintă pensula cu care se pictează tabloul unei seri muzicale speciale”, precizează organizatorii.

Din creația lui Johannes Brahms va fi redat „Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major, op.77”. Nivelul calitativ înalt și dificultatea sa au făcut ca piesa să fie redată și în cultura contemporană: fragmentul al treilea din concert a fost folosit în filmul „There Will Be Blood” din anul 2007, în regia lui Paul Thomas Anderson.

Lucrarea care urmează rezonează intens cu epoca contemporană, dar e inspirată și din folclor: „Concert românesc” de György Ligeti, născut în Târnăveni, al cărui stil muzical nu a fost acceptat, concertele sale fiind interzise timp de două decenii de către autoritățile din Ungaria. S-a stabilit în Austria, unde a putut să își exprime ideile muzicale avangardiste și să descopere noi tehnici compoziționale.

Seara se va încheia cu „Morceau symphonique” din Poemul simfonic „Redemption” FWV 52 de César Franck, remarcat din copilărie pentru talentul său pianistic. La vârsta de 13 ani s-a mutat la Paris, unde a început să compună. Muzica sa a fost primită, însă, cu reținere, din cauza faptului că nu se încadra în stilul luminos parizian.

Bilete se pot cumpăra la casa de bilete a Filarmonicii Oradea, precum și online.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON