Peste 3.000 de oameni, majoritatea localnici, dar şi veniţi din alte judeţe, au participat la a X-a ediţie a Festivalului Sarmalelor din Salonta, desfăşurat în Parcul Maria din cartierul Colonie, înfruptându-se cu nu mai puţin de 19.080 de „boţi”, cum li se spune aici sarmalelor, numărul simbolizându-l pe cel al locuitorilor oraşului în anul 1918.
Un festival omagiu
„Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a îngăduit să ne revedem sănătoşi şi în acest an. În iureşul cotidian e nevoie şi de astfel de momente în care să uităm de griji şi să ne simţim bine împreună”, i-a întâmpinat pe participanţi profesoara de limba română Ramona Buz, unul dintre cei aproape 50 de voluntari care, împreună cu fostul consilier local Ioan Sala, organizează Festivalul Sarmalelor încă de la prima ediţie, în anul 2008.
„În fiecare an, cineva ne întreabă de ce un Festival al Sarmalelor? De ce nu altceva din bogatul reţetar românesc? Pentru că aici, în zonă, tradiţiile sunt vii şi în multe case masa de duminică nu e masă fără sărmăluţe. Şi de ce 19.080? Pentru că, fiind an aniversar, s-a hotărât ca numărul sarmalelor gătite să fie egal cu numărul locuitorilor Salontei la 1 ianuarie 1918. Pentru că e anul Centenar al Marii Uniri şi pentru că se împlinesc 90 de ani de la întemeierea acestui frumos cartier”, a explicat de pe scenă profesoara, pentru cei care nu ştiau că în 1928, ca urmare a reformei agrare promise de Regele Ferdinand şi Regina Maria în primul mare război mondial, 62 de familii din zona Beiuşului au fost împroprietărite în Salonta, iar „din cei 62 de butuci s-a format ceea ce vedem cu toţii astăzi”.
Un grup de 32 de salontance a pregătit, începând încă de marţi, 12.080 sarmale, iar 7.000 au fost asigurate de 8 „echipaje” ale comunelor româneşti din zonă – Avram Iancu, Ciumeghiu, Mădăras, Sânnicolau Român, Tinca, Tulca – plus ale oraşului Salonta, restaurantului Millenium şi societăţii Inteva.
Sărbătoare cu caritate
Ca în fiecare an din 2011 încoace, şi la a 10-a ediţie organizatorii din Colonie au urmărit şi un scop filantropic, punând în vânzare 3.500 de bilete de tombolă a câte 5 lei bucata pentru ca încasările astfel realizate să se adauge altor 10.000 lei cu care va fi sprijinită o tânără familie, Ramona şi Ionuţ Lucaciu, în care ambii soţi sunt bolnavi de cancer.
Premiile tombolei au fost un cuptor aragaz cu rotisor, un fotoliu, un aspirator, feţe de masă şi chiar două raţe, toate oferite de oameni cu dare de mână şi de mici firme din oraş, Bemina SRL şi fabrica de mobilă ADA.
Participanţii la festival au urmărit programe de muzică şi dansuri populare susţinute de ansamblurile foloclorice din zonă - Ardeleana (Tulca), Cununiţa (Mădăras), Codrenii Bihorului (Roşia), Bărduţa (Borod), Mărţişorul (Avram Iancu) şi Zestrea Buduresii (Budureasa), dar şi de ansambluri invitate, precum Tulnicului Moţului (Avram Iancu, judeţul Alba), Voievozii Munţilor (Covasna) şi de solişti ca Sandu Condorol, Ionuţ Langa şi Tudor Limbeanu, un băiat de 8 ani din Vinţu (Alba) considerat „copilul teribil” al muzicii populare româneşti în acest moment.
De altfel, acesta a ridicat în picioare tot publicul, de la mic la mare, intonând "în deschidere" Imnul Naţional, Deşteaptă-te române, de la un capăt la altul.
„Sunteţi oameni valoroşi”
Primarul Salontei, Tőrők László, a salutat participanţii şi organizatorii Festivalului Sarmalelor, felicitându-i pentru spiritul comunitar de care dau dovadă şi pentru continuarea tradiţiilor. „E bine, fraţi români, să fim uniţi!”, a spus edilul UDMR-ist, apreciat de locuitorii din cartierul Colonie pentru faptul că a înţeles ca instituţia pe care o conduce să sprijine iniţiativele şi dezvoltarea cartierului.
„Oameni buni, eu vă mulţumesc că aţi ţinut tradiţia, că aţi susţinut obiceiurile în oraşul nostru, pentru că e foarte important ca în anul Centenar dumneavoastră să ştiţi de unde aţi pornit, noi de unde venim... Oameni buni, o să fim alături de această comunitate, pentru că sunteţi oameni valoroşi şi numai atunci oraşul nostru are viitor dacă o să fim uniţi”, a spus primarul Salontei, felicitându-l pe iniţiatorul festivalului, Ioan Sala, dar şi pe toţi participanţii.
Petrecerea salontanilor se încheie duminică seară, ca de obicei, cu un foc de artificii.
Citiţi pe această temă şi articolul: "Sarmale cu istorie: De 10 ani, Festivalul Sarmalelor aduce la Salonta, în Colonia românească, personalităţi şi mii de pofticioşi"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.