URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2021, 12:51

Răsturnare de situaţie în cazul Centurii ocolitoare a Beiuşului: Tribunalul Bihor a suspendat investiţia de peste 320 milioane de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a suspendat, miercuri, executarea hotărârilor Consiliului Judeţean Bihor vizând realizarea Centurii ocolitoare a municipiului Beiuş până la finalizarea procesului pornit de 494 de localnici din comuna Tărcaia, în care oamenii cer anularea întregii proceduri.

Executorie, dar nu definitivă

"Admite cererea de suspendare formulată de reclamanţi, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Judeţean Bihor", arată comunicarea de pe portalul instanţei, specificându-se şi hotărârile a căror executare se suspendă.

Astfel, instanţa a suspendat hotărârea prin care s-a aprobat noul traseu al şoselei ocolitoare (HCJ nr. 143 din 30 iunie 2021) şi cea prin care s-a aprobat declanşarea procedurii de expropriere şi însuşirea raportului de evaluare pentru culoarul respectiv (HCJ nr. 144 din 30 iunie 2021), "până la soluţionarea definitivă a cauzei având ca obiect anularea actului administrativ".

Soluţia instanţei este executorie, însă nu şi definitivă, putând fi atacată, cu recurs, în 5 zile de la comunicare.

„Vom face recurs și, în funcție de sentința definitivă, vom decide ce avem de făcut pentru a trece peste acest impediment. Centura Beiuș va fi realizată, procedura de licitație fiind în derulare”, a fost reacția preșdintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, transmisă BIHOREANULUI de Biroul de presă al instituției.

Acelaşi drum, două trasee, multe exproprieri

Un număr de 494 de săteni din comuna Tărcaia au chemat în proces Consiliul Judeţean Bihor, cerând anularea hotărârilor adoptate pentru construirea şoselei care va ocoli municipiul Beiuş, al cărei traseu a fost deviat pe terenuri cultivate cu legume, în solarii, de către localnici şi, în paralel, suspendarea investiţiei până la finalizarea procesului.

Potrivit acţiunii, traseul presupune exproprierea a 137.613 mp de terenuri aflate pe raza comunei Tărcaia, din care 65.386 mp proprietate privată a persoanelor fizice şi 72.227 mp proprietate publică a comunei Tărcaia.

Asta, în condiţiile în care, din 2018, a fost dispusă declanşarea procedurilor de expropriere pentru alte 155 de proprietăţi din Tărcaia, în suprafaţă totală de 86.896 mp, pentru aceeaşi centură, dar pe un alt traseu, propus în 2011, şi care a trebuit modificat între timp deoarece, pe amplasamentul iniţial, Primăria comunei nu a mai ţinut cont de proiect şi a construit staţia de epurare a localităţii. 

"Exproprierile vor avea consecinţe sociale ireversibile, având repercusiuni asupra mijloacelor de subzistenţă a unei părţi însemnate a localnicilor, în condiţiile în care veniturile din agricultură reprezintă singura sursă de venit a majorităţii acestora", se arată în acţiunea sătenilor din Tărcaia.

Fără succes

Înainte de pornirea proceselor, oamenii au încercat, fără succes, să-l înduplece pe preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan să schimbe traseul atât prin demersuri administrative, cât şi printr-un protest inedit desfăşurat în faţa Consiliului Judeţean, unde i-au adus şefului de la CJ un coş cu roşii, vinete, ceapă, castraveţi, fasole verde, toate roade ale serelor ce urmau să fie expropriate.

Procesul pornit pentru anularea hotărârilor CJ Bihor va începe pe 18 noiembrie 2021.

Între timp, însă, luna trecută, Consiliul Judeţean a şi lansat licitaţia pentru angajarea unui constructor în sistemul electronic de achiziţii publice, firmele interesate având posibilitatea să-şi depună ofertele până pe 13 decembrie, în acest an.  

Proiectul, a cărui valoare estimată este cuprinsă între 316,930 şi 329,622 milioane lei, este finanţat din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014 - 2020.

Suspendat şi la Aleşd

Tot din fonduri europene ar urma să se realizeze şi şoseaua ocolitoare pentru oraşul Aleşd, proiect pentru care CJ Bihor a lansat licitaţia în luna iulie, la pachet, pentru proiectare şi execuţie, şi în cazul căruia Curtea de Apel Oradea a dispus suspendarea Hotărârii nr. 3/2021 a Consiliului Local prin care fusese aprobat traseul până la pronunţarea instanţei asupra solicitării acestora de anulare a actului administrativ.

"Varianta de traseu adoptată nu reprezintă o variantă de ocolire a oraşului Aleşd, ci mai degrabă o deviere a traseului actual al DN1 prin zona rezidenţială a localităţii, ajungându-se la traversarea unui cartier de locuinţe poziţionat pe lungimea străzii, cât şi să se învecineze cu zone intens locuite din oraşul Aleşd", se arăta în solicitarea reclamanţilor.

"Suspendarea Hotărârii Consiliului Local Aleşd nu afectează procedurile derulate de Consiliul Judeţean Bihor", a transmis, cu acel prilej, Bianca Firezar, consilier al preşedintelui CJ Bihor Ilie Bolojan, legat de subiect.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bihorul Lucrului Bine Făcut.
Dacă nu ești în stare să faci un lucru durabil și facil pentru oameni, lasă-i pe alții să conceapă și să realizeze acel ceva, cărora le merge mintea de la bun început. Repet ceva ce am mai comentat deja. La momentul "zero" al discuțiilor de la CJP Bihor, cu directorii IPJ Bihor și IPTANA de atunci ca proiectant general, pe proiectul realizării centurii Beiușului, adică în anul 1987 când Ceaușescu a fost în vizită la Oradea, au fost prezentate două variante. Niciuna dintre ele, din motive lesne de înțeles financiar, nu privea ocolirea Beiușului prin sudul orașului, care ar fi presupus cel puțin două poduri peste Crișul Negru și minim două traversări de cale ferată. Ambele soluții de atunci erau proiectate prin nordul Beiușului, la sud de Delani și chiar mai sus de sat, cu obținerea astfel a unor conexiuni mai facile către Bratca și DN1, respectiv către Stâna de Vale și arealul Apusenilor, ca zone turistice montane. În sudul Beiușului, pe direcția Oradea și pe aliniamentul cu Ștei nu exista nimic care să constituie puncte ori zone de interes. Cel puțin la vremea aceea. Acum însă există câteva, falimentare în mare parte, dar care reprezintă "imboldul" lui Bolojan de a ține, ca orbul de bâtă, de această variantă de ocolire mult mai scumpă decât oricare alta. E vorba de "atingerea", pe traseul sudic al Beiușului, a unor puncte de interes pentru clanul Micula (Fabrica și terenurile de la Ioaniș, terenurile de la sud de Beiuș și Rieni, până la cele către Căcăceni). Iată pentru ce motiv tărcăienii, care știu cine sunt proprietari de mari suprafețe de teren în zonă, au dat în judecată CJ Bihor, având în vedere că unii ar căștiga nemeritat din expropropieri parțiale, în timp ce alții și-ar pierde puținul pe care îl au. Centura este absolut necesară, iar asta-i de necontestat. Dar nu pe la Ioaniș și Tărcaia, ci pe la Delani.
Postat 05 Noiembrie 2021, 10:11 de KP
Zsizsi
Tu o sa fi ala care in 2024 o sa comenteze ca Bolojan nu a vrut sa faca centura
Postat 04 Noiembrie 2021, 16:38 de Sandu2100
Așa e când crezi că ești cel mai isteț
Când Batman înfruntă realitatea invocând interes public.
Postat 04 Noiembrie 2021, 15:07 de zsizsi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON