URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2021, 13:10

Consiliul Județean caută constructor pentru centura Beiușului. Licitația a fost lansată în sistemul electronic de achiziții publice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor pune la bătaie până la 329,622 milioane lei pentru construirea şoselei care va ocoli municipiul Beiuş, vineri fiind lansată licitaţia de execuţie a lucrărilor.

"Astăzi, 8 octombrie, a fost lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţul privind licitaţia pentru execuţia lucrărilor la Centura Beiuş", a comunicat CJ Bihor despre proiectul a cărui valoare estimată este cuprinsă între 316,930 şi 329,622 milioane lei.

Potrivit CJ Bihor, durata de execuţie a lucrărilor la "Varianta ocolitoare a municipiului Beiuş" este de 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, preconizat pentru primăvara anului viitor, aşa încât şoseaua să fie gata până la sfârşitul anului 2023.

"Lucrările sunt complexe (cu trei pasaje supraterane şi două viaducte de peste 700 de metri lungime fiecare) şi vor trebui finalizate până la sfârşitul anului 2023. Proiectul tehnic face parte din documentaţie, iar dacă procedura de licitaţie se va derula fără probleme lucrările ar trebui să înceapă în primăvara anului viitor", a precizat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Conform proiectului tehnic, şoseaua ar urma să aibă o lungime de 7,33 de kilometri, cu două benzi de circulaţie, câte una pe sens. Lăţimea părţii carosabile va fi de 7 metri, cu supralărgiri, lăţimea benzilor de încadrare de câte 0,75 metri, iar cea a acostamentului de câte 1,70 metri.

Traseul şoselei a fost definitivat în luna martie a acestui an, după ce Comisia tehnico-economică a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România a analizat trei variante. Cea stabilită urmează în proporţie de 95% traseul dorit de CNAIR în urmă cu mai bine de un deceniu, între timp fiind făcute şi exproprierile, restul de 5% fiind suportate de CJ Bihor după ce în dreptul localităţii Tărcaia Primăria a construit o staţie de epurare aşa încât culoarul a trebuit deviat pe terenuri cultivate cu legume, în solarii, de către localnici. De altfel, 50 dintre aceştia au şi desfăşurat în luna iunie un protest în faţa sediului CJ Bihor, însă fără a obţine modificarea traseului.

Firmele interesate să execute lucrările de construire a centurii pot depune oferte până la data de 13 decembrie, ora 15:00.

Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014 – 2020. Pe de altă parte, tot din fonduri europene CJ Bihor pregăteşte şi construirea unei şosele ocolitoare pentru oraşul Aleşd, proiect abandonat de CNAIR, la fel precum cel pentru centura Beiuşului, tot cu zece ani în urmă. Pentru centura Aleşd, CJ Bihor a lansat licitaţia în luna iulie, la pachet, pentru proiectare şi execuţie, la începutul lunii trecute fiind înregistrate şapte oferte

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON