URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Martie 2021, 15:20

S-a decis traseul viitoarei șosele de centură Beiuș-Ștei: CNAIR a optat pentru cea de acum 10 ani, dar în două etape

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că în urma analizării celor trei variante de traseu propuse pentru şoseaua de ocolire Beiuş, comisia tehnico-economică a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a decis realizarea celei mai vechi, care a fost abandonată cu 10 ani în urmă. Într-o primă etapă, însă, va fi realizată doar o parte din vechiul proiect, cealaltă fiind reportată pentru viitorul exerciţiu financiar al UE, care asigură grosul finanţării.

Varianta 1 ar urma să fie împărţită în două sectoare, unul care ocoleşte doar municipiul Beiuş, iar altul care urmează să ocolească şi celelalte localităţi până la Ştei. Numai că finanţare există doar pentru primul sector.

Cea mai lungă şi scumpă

În varianta 1, propusă şi în 2010, dar abandonată de atunci de către CNAIR, aşa cum a explicat luna trecută preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, şoseaua ar urma să aibă o lungime de 27,2 kilometri, dar după analiza realizată recent de comisia tehnico-economică a Companiei s-a decis ca într-o primă etapă să fie executat doar un sector de 7,3 km.

Potrivit unui comunicat emis vineri de CJ Bihor, primul sector se va desprinde din DN 76 Deva - Oradea la kilometrul 120+019 şi revine pe drumul naţional la kilometrul 124+940, traversând Crişul Negru şi drumul comunal DC 231, virând apoi la dreapta şi continuând traseul paralel cu DN 76, pentru a ocoli pe la vest Beiuşul. În continuare, traseul traversează o cale ferată şi încă o dată râul Crişul Negru, apoi virează la dreapta şi merge aproximativ perpendicular pentru a reveni în DN76.

Proiectul şoselei ocolitoare prevede, aşadar, construirea a două poduri peste Crişul Negru şi a trei pasaje supraterane.

Pe sectoare

"Varianta 1 a fost aleasă datorită procedurilor avansate de exproprieri, fiind deja stabilit un culoar liber de sarcini pentru viitoarea centură", se explică în comunicatul CJ Bihor despre proiectul finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare- POIM 2014-2020.

Comunicatul mai precizează, citându-l pe preşedintele Bolojan, că CJ Bihor va actualiza indicatorii tehnico-economici ai proiectului din 2010. "După actualizarea documentaţiei, despre care estimăm că va dura trei luni, urmează lansarea licitaţiei pentru execuţia lucrărilor. Dacă lucrurile merg bine, lucrările ar putea începe în această toamnă, astfel încât la finalul anului 2023 să se poată circula pe noul drum care ocoleşte municipiul Beiuş", afirmă Bolojan.

În ce priveşte al doilea sector, în lungime de 20 km, acesta ar putea fi realizat ulterior, în viitoarele programe de finanţare, mai arată comunicatul CJ Bihor.

Proiectul iniţial presupunea realizarea şoselei de ocolire Beiuş - Ştei cu o lungime de 27,2 kilometri, un contract pentru realizarea acestuia fiind semnat în 5 octombrie 2016, cu o valoare uriaşă, de 257,413 milioane lei fără TVA, iar lucrarea urma să fie finalizată în 2019. Contractul a fost reziliat însă în octombrie 2019, la un stadiu fizic de 0%. În prezent, valoarea actualizată a acestei variante este echivalentă sumei de 154,3 milioane euro.

Mai scurte, dar respinse

Amintim că pe 8 februarie preşedintele CJ Bihor, instituţie care a încheiat un parteneriat cu CNAIR pentru realizarea centurii Beiuş-Ştei, a prezentat public trei variante.

Pe lângă cea din 2010, Bolojan a arătat că o a doua variantă ar fi urmat să aibă o lungime de 6,4 km şi o valoare estimată de 32,5 milioane euro, iar o alta o lungime de 6,8 km şi o valoare estimată de 32,7 milioane euro.

Aceasta din urmă a şi fost preferată de conducerea CJ Bihor chiar dacă ar fi traversat un teren al unei unităţi militare din Beiuş, deoarece ar fi permis şi realizarea unui parc industrial în acest municipiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON