URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2018, 11:11

Raport îngrijorător al Comisiei Europene: 40% din contractele de achiziţii publice din România sunt atribuite fără licitaţie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu mai puţin de 40% din contractele de achiziţii publice din România sunt date fără licitaţie.

Informaţia apare într-un raport al Comisiei Europene, procentul fiind uriaş! Datele arată cât de opac este sistemul, cum se învârt banii în cerc restrâns, cum se răsplătesc clienţii politici şi în ultimă instanţă cum sunt sifonaţi banii publici, cei strânşi de la noi toţi, arată Digi24.ro.

Date îngrijorătoare

Adică, doar pentru 60% din achiziţii se folosesc licitaţii, ceea ce poate duce la abuz! Potrivit sursei citate, peste 40 de miliarde de lei a cheltuit anul trecut statul pe achiziţia de bunuri şi servicii, o sumă de peste două ori mai mare decât investiţiile, care au un impact mult mai mare în economie şi creează mult mai multe locuri de muncă.

Defalcat, fără a lua în calcul achiziţiile din sistemul medical de 23 miliarde de lei, din bugetul central s-au făcut cumpărături de peste 5 miliarde şi jumătate de lei, în timp ce primăriile au cheltuit peste 17 miliarde de lei.

"Nimeni nu spune că statul ar trebui să renunţe definitiv la aceste achizţii. Instituţiile publice au nevoie de pixuri, hârtie şi alte consumabile, iar băncile, coşurile de gunoi şi panseluţele din parcuri trebuie cumpărate de cineva. Problema apare în momentul în care o băncuţă costă de zece ori mai mult decât ar trebui, iar un top de creioane costă cât un laptop. Asta înseamnă că statul îi permite sistemului politic să fure din banul public, fără niciun fel de urmă pentru că aceste licitaţii nu sunt publicate în prealabil. Se exploatează astfel un sistem netransparent al achiziţiilor publice, care încurajează corupţia", arată Digi24.

De altfel, este chiar principala problemă indicată de companiile din România în desfăşurarea activităţii. În România, peste două treimi dintre firmele intervievate văd corupţia ca un impediment în dezvoltarea lor, arată eurobarometrul pe 2017.

Iar temerile companiilor în ceea ce priveşte participarea la achiziţiile publice, în loc să fie atenunate, din contră, au fost de curând amplificate de ministrul Finanţelor. Statul vrea acum să-şi bage la înaintare companiile la licitaţiile publice. Mai exact, atunci când vor face achiziţii publice, insituţiile de stat vor fi obligate să îşi anunţe în primul rând propriile firme care să vină cu oferte. Asta înseamnă, de fapt, că statul doreşte să învârtă cât mai mult posibil banii în circuit închis, iar şansele celorlalte companii private de a câştiga un contract ar scădea substanţial, mai scrie Digi24.

Cum se fentează licitaţia

Sursa citată notează că, fără transparenţă nu există concurenţă adevărată, nu există şansa de a obţine cel mai bun preţ şi de a salva bani publici care pot fi direcţionaţi către alte surse.

De altfel, cu toate că sistemul de achiziţii publice a fost făcut pentru a favoriza licitaţiile, de pe urma cărora se poate obţine cea mai bună ofertă şi preţul corect, totuşi există destule "portiţe" pentru a se ajunge la negocierea directă, doar cu un ofertant, ales pe criterii ştiute doar de autoritatea contractantă.

Sunt contracte în limita a 30.000 de euro pentru bunuri şi servicii şi până la 100.000 de euro pentru lucrări care pot fi atribuite fără a exista un concurs de oferte. Sunt situaţii în care contracte mai mari sunt sparte pentru a intra sub aceste limite şi astfel să fie încredinţate. O altă cale de a ocoli licitaţia este amânarea până în ultimul moment a contractării pentru a putea fi invocată urgenţa achiziţiei şi negocierea directă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON