URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

"Rabla" la electrocasnice ajută mult mediul. Pe cel de afaceri...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nostalgică e epoca "trei culori cunosc pe lume" în care te înscriai la un Telecolor ori TV-Cromatic, iar apoi așteptai ani de zile până să-ți vină rândul la un produs al Uzinelor "Electronica" București. Acum Statul chiar îți oferă pleașcă subvenții ca să-ți schimbi vechiul TV color cu unul "ultimul-răget".

Și ce țanțoș a anunțat ministrul Barna Tanczos că programul "Rabla" pentru laptopuri, tablete și TV-uri s-a bucurat de maxim succes. Dar ce-i așa mare surpriză că s-au epuizat în jumătate de oră voucherele în sumă de 30 de milioane de lei oferite moca de Stat pentru cumpărarea de gadget-uri? Chiar credea cineva că nu avem destui compatrioți dornici să-și facă upgrade la electro-smart-uri cu subvenție de mediu? Ca să nu mai vorbim de "bio-cetățenii" care și-au luat vouchere doar ca să le vândă pe OLX...

Apoi, e clar că și-au frecat palmele de încântare și industriașii asiatici și acționarii e-platformelor comerciale gen "Ali Baba", câtă vreme producția românească de micro-tehnologii deocamdată "e sublimă, dar cam lipsește cu desăvârșire".

Pe de altă parte, suntem ciupiți cu felurite eco-taxe din destule direcții: pe ambalaj, pe factura electrică, pe factura termică prin certificatele de emisii de dioxid de carbon, pe factura de preluat deșeurile casnice etc. Așa încât avem dreptul să ne întrebăm cu ce se alege natura din voucherele de mediu pentru gadget-uri, pe când, bunăoară, cererea de subvenție pentru panouri fotovoltaice sau pentru irigații nu poate fi acoperită din lipsă de fonduri?

Un prim gând ar fi că beneficiarii nu mai ies în pădure să calce iarba, să amușine florile și să deranjeze păsărelele, ci stau pe canapea cu ochii-n ecranele digitale. În plus, explorând peisaje acasă, pe ecranul computerului "poale-n brâu", sigur nu iei "laptopspiroză", cum riscă drumeții ce-și moaie picioarele în noroaie și bălți autentice. Halal împrietenire a omului cu natura...

Altă mândrie a Ministerului Mediului a fost secțiunea de program "Rabla" pentru mașini de spălat haine sau vase. Bun, într-adevăr, e un câștig pentru mediu să renunți la mai vechea mașină de spălat care consuma electricitate "cu găleata".

Dar nici nu poți încadra la ecologie spălarea cu detergenți standard, pur chimici. Măcar dacă Statul condiționa voucherele astfel încât pentru fiecare mașină de spălat nouă să ți se ofere gratuit o anumită cantitate de detergenți bio, sau măcar un pic mai prietenoși cu mediul. Fiindcă nu vor trece așa mulți ani până să se interzică sumedenia de reclame TV la detergenții poluanți și alergenici, la fel cum s-au interzis de ani de zile reclamele TV pentru alcool, țigări și medicamente.

Cea mai mare gogoriță, și încă globală, nu doar în țara noastră, este perioada prea scurtă de garanție la mai toate electronicele și electrocasnicele, precum și la autovehicule. Pe de o parte, ne plângem că sufocăm Planeta sub munți de deșeuri, dar pe de altă parte electrocasnicele au o viață de 2-3 ani, iar piesele de pe automobilele de serie încep să cedeze după 5-6 ani.

Aud de la tot mai mulți cunoscuți că piesele mașinii se strică la scurt timp după expirarea garanției, de parcă ar fi calculate atent tocmai ca să se întâmple așa. Păi, dacă în anii '70 se putea fabrica un Mercedes Cobra care să nu se defecteze un sfert sau chiar jumătate de secol, de ce acum industria auto atât de computerizată și modernizată nu e în stare să-ți dea o garanție măcar pe 10-15 ani, sau pe un număr mai îndestulător de kilometri parcurși?

O guvernare națională sau o Uniune Europeană cu adevărat prietenoasă cu mediul s-ar putea opune consumismului intensiv, care e dăunător atât planetei, cât și buzunarului cetățeanului. Căci autoritățile chiar ar putea impune prin lege oricărui comerciant și, implicit, oricărui producător să crească perioada de garanție și să asigure service profesional. În caz contrar, să-și ia tălpășița. Sigur, plusul de calitate ar crește și prețul. Însă există o vorbă: suntem prea săraci ca să cumpărăm ieftin. Căci, până la urmă, ieșim mai scump tot aruncând la gunoi diverse produse la scurt timp după ieșirea din garanție.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
E teribil documentarul "Pyramid of waste"
urmarind documentarul "Pyramid of waste" nu poti decat sa deduci ca morbul auto-distrugerii chiar e implantat adanc in specia umana. de urmarit lupta cu spiritul auto-conservarii ...
Postat 10 Iunie 2021, 17:13 de cristi_h
Cogito,ergo sum
wiki: " Plecând de la Descartes, s-a crezut mult timp că gândirea este în întregime rațio­nală. Ultimele cercetări în domeniul neuropsihiatriei au arătat că procesul gândirii conștiente atinge modesta valoare de 2%. Restul de 98% reprezintă gândirea inconștientă.". Pentru cei multi,98%,se recomanda documentarul premiat: Pyramid of waste [ https://www.youtube.com/watch?v=vrMfq5tep5M ]. Dupa aia,proaspat spalati pe creier, citim despre pnrr: [ https://www.libertatea.ro/opinii/reforma-prin-multiplicare-cum-se-inmultesc-posturile-la-stat-sub-pretextul-reformelor-din-pnrr-3592678 ] [ https://www.cotidianul.ro/cati-bani-din-pnrr-se-duc-pe-consultanta-salarii-si-hartii/ ]
Postat 10 Iunie 2021, 15:10 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON