URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2021, 13:28

PSD-iştii acuză proiectele ratate ale Primăriei Oradea: Corecţii de 70 milioane lei la investiţiile finanţate din fonduri europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea suferă nu doar din cauza pandemiei, ci şi pentru felul în care este administrat oraşul, acuză consilierii social-democraţi Emilian Pavel şi Adrian Madar.

În prima conferinţă de presă organizată în 2021, aceştia au reproşat conducerii executive a Primăriei municipiului că, din cauza unor greşeli în proiectele europene, autorităţile finanţatoare au aplicat corecţii, iar mai multe lucrări vor trebui suportate din bugetul local.

Proiecte „amendate”

„În afara problemelor cauzate de pandemie, Oradea a suferit şi de modul în care este administrat oraşul. Am primit o corecţie financiară în ceea ce priveşte noua linie de tramvai de 100%, care înseamnă 58,7 milioane lei, bani care nu mai vin din surse externe, deoarece executivul a greşit documentaţia, acordând lucrarea unui consorţiu din care face parte şi o companie care a elaborat studiul de fezabilitate. O problemă foarte gravă, care arată lipsa de transparenţă şi de personal din Primăria Oradea”, a declarat Emilian Pavel.

Aşa cum BIHOREANUL a scris încă din martie 2020, autoritatea de management de pe lângă Ministerul Dezvoltării a decis o corecţie financiară de 100% la proiectul privind construcţia noii linii de tramvai din Calea Aradului, pentru că firma Aquacons, care a făcut SF-ul, face parte dintr-o asociere condusă de Abed Nego, care a câştigat licitaţia şi construieşte noua linie.

În plus, au acuzat PSD-iştii, Primăria Oradea va mai plăti circa 2 milioane euro, în urma corecţiilor de 25% aplicate altor proiecte, mai precis celui privind reamenajarea Pieţei Regele Ferdinand, pietonalizarea străzilor Aurel Lazăr şi Libertăţii, respectiv modernizarea malului stâng al Crişului Repede, spre podul Centenarului. „Sunt proiecte licitate separat, dar care nu au fost publicate în registrul internaţional de licitaţii, motiv pentru care s-a primit o corecţie de 25%, considerându-se că au fost încălcate drepturile unor constructori internaţionali care ar fi putut participa. Practic, lipsă de transparenţă”, a spus Pavel.

Potrivit acestuia, Primăria a contestat în instanţă aceste corecţii, dar cu şanse mici de câştig. “Cum a fost şi corecţia de la Spitalul Judeţean, pentru faptul că s-a cumpărat acceleratorul de particule second hand, refurbished, s-a dovedit fără succes, corecţia rămânând definitivă”, a precizat preşedintele executiv al PSD Bihor.

În linişte

Trebuie menţionat că oficialii Primăriei Oradea nu au ieşit public să vorbească despre corecţii şi despre decizia de a contesta măsurile autorităţii de management. În luna martie, când autoritatea de management a anunţat că ar urma să aplice aceste corecţii, BIHOREANUL l-a chestionat pe viceprimarul de atunci, Mircea Mălan, iar acesta a declarat că nu consideră reproşurile corecte. În cazul şantierului de la linia de tramvai, Mălan a spus că în ţară au mai fost "sute de investiţii" unde firma care a făcut SF-ul a participat şi la execuţia lucrărilor.

În privinţa celorlalte corecţii, tot la interpelarea BIHOREANULUI, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie, Marius Moş, a declarat că autoritatea a ţinut cont de valoarea totală a proiectelor de pietonalizare, când a reproşat nepublicarea achiziţiilor în jurnalul european, or aceste proiecte au fost licitate separat, având fiecare o valoare sub limita impusă pentru promovarea internaţională. 

De asemenea, tot în primăvară, Mălan a susţinut că, dacă corecţiile vor fi până la urmă aplicate, Primăria se va duce la judecată. Niciun oficial al municipalităţii nu a mai anunţat, însă, că acest lucru s-a şi întâmplat ori care este suma totală imputată oraşului.

Mai multă transparenţă

Consilierii social-democraţi au mai trecut pe lista eşecurilor Primăriei şi ratarea finanţării pentru parcarea de sub Catedrala Ortodoxă din Piaţa Emanuil Gojdu, dar şi proiecte întârziate, precum reabilitările Parcurilor 1 Decembrie şi Petofi, reabilitarea reţelelor Companiei de Apă Oradea sau refacerea Dealului Ciuperca.

PSD-iştii au criticat administraţia locală și pentru că, nevoită să finanţeze aceste proiecte din bugetul local, îi văduveşte pe orădeni de investiţii care le-ar fi mai utile. În opinia lor, era mai bine dacă municipalitatea cheltuia cele circa 70 milioane lei, pe care le va plăti în urma corecţiilor, la reabilitarea termică a blocurilor, o investiţie care aduce un avantaj direct şi rapid orădenilor.

Pavel a acuzat din nou și faptul că Primăria condusă de PNL-istul Florin Birta nu este transparentă, dovadă că şedinţele Consiliului Local Oradea nu sunt nici acum transmise online.

Cât despre planurile lor pentru anul 2021, cei doi consilieri din opoziţie au spus că vor continua să amendeze orice propunere pe care o consideră nepotrivită. Cu cât folos - dat fiind că PSD are cel mai mic grup din CL Oradea - rămâne de văzut...

Deschideţi şcolile!

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Madar a vorbit şi despre situaţia naţională, criticând fosta guvernare liberală condusă de Ludovic Orban pentru că nu a prorogat pentru 1 martie 2022, aşa cum propusese PSD, termenul de liberalizare a pieţei energiei.

Aşa cum se ştie, energia electrică este pe o piaţă liberă din 1 ianuarie 2021, ceea ce poate duce la creşteri ale facturilor clienţilor cu până la 26%, potrivit lui Madar.

În opinia lui, această decizie, coroborată cu majorarea salariului minim cu doar 70 lei şi creşterea accizelor la combustibili, aplicată tot de la 1 ianuarie, sunt dovezi că Guvernul PNL nu se preocupă de „protejarea” cetăţenilor vulnerabili.

Totodată, PSD-iştii mai cer testarea de Covid-19 a profesorilor, aşa cum s-a făcut în Ungaria, şi deschiderea şcolilor în localităţile cu rata de infectare sub 3 la mie, aşa cum a solicitat şi Consiliul Naţional al Elevilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: ”Faraonul” de Bihor şi greaua sa moștenire. De la PMO. Deocamdată!
I. ”„În afara problemelor cauzate de pandemie, Oradea a suferit şi de modul în care este administrat orașul. Am primit o corecție financiară în ceea ce privește noua linie de tramvai de 100%, care înseamnă 58,7 milioane lei, bani care nu mai vin din surse externe, deoarece executivul a greșit documentația, acordând lucrarea unui consorțiu din care face parte şi o companie care a elaborat studiul de fezabilitate. O problemă foarte gravă, care arată lipsa de transparență şi de personal din Primăria Oradea”, a declarat Emilian Pavel.” 1. Da, este încă o problema gravă pentru ”buzunarul”/”punga” cetățeanului orădean, de buna credință; 2. Problema, se datorează şi nomenclaturii PSD Bihor/Oradea, care nu vine, de câteva decenii, cu candidați viabili/competenți pentru funcția de Primar al municipiului Oradea, model Gabriela Vrânceanu Firea. Oare de ce Janos Ur? Probabil că, celor de la PSD Oradea, le place, mai mult, în Opoziție; 3. Grea moștenire a mai primit ”Vizirul” de Oradea, de la ”Faraonul” său! II. ”În plus, au acuzat PSD-iştii, Primăria Oradea va mai plăti circa 2 milioane euro, în urma corecţiilor de 25% aplicate altor proiecte, mai precis celui privind reamenajarea Pieţei Regele Ferdinand, pietonalizarea străzilor Aurel Lazăr şi Libertăţii, respectiv modernizarea malului stâng al Crişului Repede, spre podul Centenarului. „Sunt proiecte licitate separat, dar care nu au fost publicate în registrul internaţional de licitaţii, motiv pentru care s-a primit o corecţie de 25%, considerându-se că au fost încălcate drepturile unor constructori internaţionali care ar fi putut participa. Practic, lipsă de transparenţă”, a spus Pavel.” 1. O întrebare decentă pentru Primarul Mun. Oradea: Urmează (şi) la PMO niște demiteri, sau, mai puțin probabil, niște demisii? Așa ar proceda unul ”pur-sânge”! III. ”Potrivit acestuia, Primăria a contestat în instanţă aceste corecţii, dar cu şanse mici de câştig. “Cum a fost şi corecţia de la Spitalul Judeţean, pentru faptul că s-a cumpărat acceleratorul de particule second hand, refurbished, s-a dovedit fără succes, corecția rămânând definitivă”, a precizat președintele executiv al PSD Bihor.” 1. Poate ne spune cineva, de exemplu: dona Luci Daina, cine ar trebui demis (şi) în acest caz? IV. ”PSD-iştii au criticat administrația locală și pentru că, nevoită să finanțeze aceste proiecte din bugetul local, îi văduvește pe orădeni de investiții care le-ar fi mai utile. În opinia lor, era mai bine dacă municipalitatea cheltuia cele circa 70 milioane lei, pe care le va plăti în urma corecţiilor, la reabilitarea termică a blocurilor, o investiţie care aduce un avantaj direct şi rapid orădenilor. Pavel a acuzat din nou și faptul că Primăria condusă de PNL-istul Florin Birta nu este transparentă, dovadă că şedinţele Consiliului Local Oradea nu sunt nici acum transmise online. Cât despre planurile lor pentru anul 2021, cei doi consilieri din opoziţie au spus că vor continua să amendeze orice propunere pe care o consideră nepotrivită. Cu cât folos - dat fiind că PSD are cel mai mic grup din CL Oradea - rămâne de văzut...” 1. PSD Oradea/Bihor: Ce bine este în Opoziție. Somn ușor şi la alegerile locale viitoare. Alegeri care se pregătesc timp de 4 ani şi nu doar în campania electorală. Poate vă vor întrece şi ”voinicii” de la: AUR, Pro-România şi PMP Bihor! V. ”Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Madar a vorbit şi despre situaţia naţională, criticând fosta guvernare liberală condusă de Ludovic Orban pentru că nu a prorogat pentru 1 martie 2022, aşa cum propusese PSD, termenul de liberalizare a pieţei energiei. Aşa cum se ştie, energia electrică este pe o piaţă liberă din 1 ianuarie 2021, ceea ce poate duce la creşteri ale facturilor clienţilor cu până la 26%, potrivit lui Madar. În opinia lui, această decizie, coroborată cu majorarea salariului minim cu doar 70 lei şi creşterea accizelor la combustibili, aplicată tot de la 1 ianuarie, sunt dovezi că Guvernul PNL nu se preocupă de „protejarea” cetăţenilor vulnerabili. Totodată, PSD-iştii mai cer testarea de Covid-19 a profesorilor, aşa cum s-a făcut în Ungaria, şi deschiderea şcolilor în localităţile cu rata de infectare sub 3 la mie, aşa cum a solicitat şi Consiliul Naţional al Elevilor.” 1. Un partid social-democrat ”pur-sânge”, aflat în Opoziţie, are, în mod firesc, Ciocu’ mare. Dar şi ”tolba” plină cu sugestii şi propuneri conforme/pertinente/obiective. Keep going! PS Pentru orădenii/bihorenii de bună credință, care, din varii motive, nu sau dus la vot (nici) în 2020: ”Să fiți sănătoși şi veseli!” - după I.L.Caragiale.
Postat 05 Ianuarie 2021, 22:43 de stefan
Pinonel
Ai ochelari de cal, de nu vezi cate sa facut in Oradea.
Postat 05 Ianuarie 2021, 19:46 de Sandu2100
Niste escr*ci cu totii!
In ultimii 12 ani, cei mai negri din istoria Oradiei, trei gasti i-au jefuit pe oradeni: a penelistilor, a ungurilor si a psd-istilor. Nu uitati ca bipeda a fost viceprimar al birtinezului. Dar si muresan a fost vicele birtinezului! Cinstit era ca dupa 12 ani de teroare sa se faca un audit (o entitate independenta, nu porcaria aia de audit care se face la judet!), sa stim si noi bunele si relele care (ne)raman in urma birtinezului. Corect era ca directorul directiei economice sa prezinte un raport catre oradeni, ca ei, oradenii, ii platesc leafa/premiile/sporurile nesimtite. Sa vedem gradul real de indatorare a Oradiei, sa stim UNDE si in CE cuantum a taiat UE/Guvernul si cel mai important, DIN VINA CUI!
Postat 05 Ianuarie 2021, 17:49 de pinonel
democratia e buna
e buna democratia, e buna opozitia, cineva trebuie sa atraga atentia asupra problemelor. Dar tot in opozitie sa ramaneti...
Postat 05 Ianuarie 2021, 15:38 de unu
CrisDumi
Dupa cum sa vazut la vot, nu ne intereseaza nici parerea ta
Postat 05 Ianuarie 2021, 14:14 de Sandu2100
Sandu ...
... schimbă dealerul, că ai creierul deja prăjit !?!
Postat 05 Ianuarie 2021, 14:05 de CrisDumi
Atrag atenția la corecțiile financiare ce vor "curge" peste Oradea încă din timpul celui de al doilea mandat al lui Bolojan !?!
A fost nevoie de mai bine de 6 ani, ca să priceapă și lamentabilul PSD s-a trezit abia acum, după două rânduri de alegeri cu candidați de panaramă doar, că habarnismul în utilizarea fondurilor europene și hei-rup-ismul edililor în abordarea lucrărilor "cu dedicație" ... vor îndatora orașul pentru mulți ani de acum înainte !?! Totalul "corecțiilor" în discuția AM-urilor și chiar a OLAF va fi, pentru intervalul 2010-2020, de cca. 20.000.000 Euro în total ... unele încă "negociabile" pentru cine nu-i amator și liberal deopotrivă !?! Mai sunt destui edili prin țară care, de "deștepți" ce sunt, s-au repezit să creadă că e loc de instanțe și judecăți în domeniul acesta ... dar care, prin atitudinea lor, nu au făcut decât să maximizeze datoria de returnat la UE, nicidecum să o diminueze !?!
Postat 05 Ianuarie 2021, 14:02 de CrisDumi
MU13PSD
Poate ca nu ne intereseaza parearea PSD
Postat 05 Ianuarie 2021, 14:01 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON