URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2018, 13:21

Provocare pentru liceeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, împreună cu revista de cultură Familia, au dat startul concursului şcolar de eseuri "Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie". La 14 aprilie 2018 se vor împlini 151 de ani de la publicarea poeziei lui Mihai Eminescu "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie" în revista Familia.

Acest concurs are ca obiectiv realizarea unor eseuri din care să reiasă ce gânduri, sentimente, proiecte inspiră elevilor de azi, după mai bine de 150 de ani, versurile poetului Mihai Eminescu, el însuşi în vârstă de 17 ani în momentul publicării acestei poezii.

Scopul concursului este, întâi de toate, desăvârşirea cunoaşterii operei eminesciene şi implicit a biografiei poetului şi a legăturilor sale cu Familia şi cu Iosif Vulcan. În acelaşi timp, ne dorim ca dezideratele exprimate cu talent, candoare şi bună credinţă de către tinerii participanţi să aibă un impact benefic asupra publicului larg în anul Centenarului Marii Uniri. Credem că sentimentele patriotice nu sunt desuete, ci doar abordările sunt uneori neinspirate sau lipsite de naturaleţe.

Concursul se adresează elevilor din ciclul liceal, care pot transmite lucrările până la 14 aprilie. O comisie va juriza eseurile şi va stabili câştigătorii. Premiile se vor decerna în luna mai, cu ocazia desfăşurării la Oradea a celei de-a V-a ediţii a Târgului de carte Gaudeamus, iar eseurile cele mai valoroase vor fi publicate în revista Familia, care apare din 1880 la Oradea. De asemenea, vor fi inscripţionate pe suport de hârtie pentru a fi depuse într-o "capsulă a timpului".

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la 1 Decembrie 2018, această "capsulă" va fi plasată în soclul statuii lui Mihai Eminescu din Oradea, cu interdicţia de a fi deschisă până la 15 ianuarie 2050, când se vor aniversa două veacuri de la naşterea poetului şi când, după 32 de ani de la scrierea eseurilor, autorii acestora vor putea conchide în ce măsură realităţile momentului vor corespunde idealurilor lor din 2018.

Lucian Silaghi
Director executiv
Direcţia Judeţeană pentru Cultură

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu se poate fara el
Mai catastrofa nationala de TDS ,pana cand si pana unde tupeul si nesimtirea ta in a cataloga pe oricine iti iese in cale ...da mai foloseste si oglinda sa vezi atunci ce mare * ti se asterne pe retina.Omul asta (Lucian Silaghi)atunci cand tu pupai dosuri comuniste a facut opozitie regimului comunist alaturandu-se muncitorilor din Brasov.
Postat 07 Februarie 2018, 14:47 de ardumilreb
SECU
PDL-ist-ule, RETRAGE-TE! Ai trădat PNȚ-cd-ul, OUT!
Postat 04 Februarie 2018, 14:52 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON