URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2018, 13:21

Provocare pentru liceeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, împreună cu revista de cultură Familia, au dat startul concursului şcolar de eseuri "Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie". La 14 aprilie 2018 se vor împlini 151 de ani de la publicarea poeziei lui Mihai Eminescu "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie" în revista Familia.

Acest concurs are ca obiectiv realizarea unor eseuri din care să reiasă ce gânduri, sentimente, proiecte inspiră elevilor de azi, după mai bine de 150 de ani, versurile poetului Mihai Eminescu, el însuşi în vârstă de 17 ani în momentul publicării acestei poezii.

Scopul concursului este, întâi de toate, desăvârşirea cunoaşterii operei eminesciene şi implicit a biografiei poetului şi a legăturilor sale cu Familia şi cu Iosif Vulcan. În acelaşi timp, ne dorim ca dezideratele exprimate cu talent, candoare şi bună credinţă de către tinerii participanţi să aibă un impact benefic asupra publicului larg în anul Centenarului Marii Uniri. Credem că sentimentele patriotice nu sunt desuete, ci doar abordările sunt uneori neinspirate sau lipsite de naturaleţe.

Concursul se adresează elevilor din ciclul liceal, care pot transmite lucrările până la 14 aprilie. O comisie va juriza eseurile şi va stabili câştigătorii. Premiile se vor decerna în luna mai, cu ocazia desfăşurării la Oradea a celei de-a V-a ediţii a Târgului de carte Gaudeamus, iar eseurile cele mai valoroase vor fi publicate în revista Familia, care apare din 1880 la Oradea. De asemenea, vor fi inscripţionate pe suport de hârtie pentru a fi depuse într-o "capsulă a timpului".

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la 1 Decembrie 2018, această "capsulă" va fi plasată în soclul statuii lui Mihai Eminescu din Oradea, cu interdicţia de a fi deschisă până la 15 ianuarie 2050, când se vor aniversa două veacuri de la naşterea poetului şi când, după 32 de ani de la scrierea eseurilor, autorii acestora vor putea conchide în ce măsură realităţile momentului vor corespunde idealurilor lor din 2018.

Lucian Silaghi
Director executiv
Direcţia Judeţeană pentru Cultură

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu se poate fara el
Mai catastrofa nationala de TDS ,pana cand si pana unde tupeul si nesimtirea ta in a cataloga pe oricine iti iese in cale ...da mai foloseste si oglinda sa vezi atunci ce mare * ti se asterne pe retina.Omul asta (Lucian Silaghi)atunci cand tu pupai dosuri comuniste a facut opozitie regimului comunist alaturandu-se muncitorilor din Brasov.
Postat 07 Februarie 2018, 14:47 de ardumilreb
SECU
PDL-ist-ule, RETRAGE-TE! Ai trădat PNȚ-cd-ul, OUT!
Postat 04 Februarie 2018, 14:52 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON