În 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, împreună cu revista de cultură Familia, au dat startul concursului şcolar de eseuri "Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie". La 14 aprilie 2018 se vor împlini 151 de ani de la publicarea poeziei lui Mihai Eminescu "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie" în revista Familia.
Acest concurs are ca obiectiv realizarea unor eseuri din care să reiasă ce gânduri, sentimente, proiecte inspiră elevilor de azi, după mai bine de 150 de ani, versurile poetului Mihai Eminescu, el însuşi în vârstă de 17 ani în momentul publicării acestei poezii.
Scopul concursului este, întâi de toate, desăvârşirea cunoaşterii operei eminesciene şi implicit a biografiei poetului şi a legăturilor sale cu Familia şi cu Iosif Vulcan. În acelaşi timp, ne dorim ca dezideratele exprimate cu talent, candoare şi bună credinţă de către tinerii participanţi să aibă un impact benefic asupra publicului larg în anul Centenarului Marii Uniri. Credem că sentimentele patriotice nu sunt desuete, ci doar abordările sunt uneori neinspirate sau lipsite de naturaleţe.
Concursul se adresează elevilor din ciclul liceal, care pot transmite lucrările până la 14 aprilie. O comisie va juriza eseurile şi va stabili câştigătorii. Premiile se vor decerna în luna mai, cu ocazia desfăşurării la Oradea a celei de-a V-a ediţii a Târgului de carte Gaudeamus, iar eseurile cele mai valoroase vor fi publicate în revista Familia, care apare din 1880 la Oradea. De asemenea, vor fi inscripţionate pe suport de hârtie pentru a fi depuse într-o "capsulă a timpului".
Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la 1 Decembrie 2018, această "capsulă" va fi plasată în soclul statuii lui Mihai Eminescu din Oradea, cu interdicţia de a fi deschisă până la 15 ianuarie 2050, când se vor aniversa două veacuri de la naşterea poetului şi când, după 32 de ani de la scrierea eseurilor, autorii acestora vor putea conchide în ce măsură realităţile momentului vor corespunde idealurilor lor din 2018.
Lucian Silaghi
Director executiv
Direcţia Judeţeană pentru Cultură
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.