URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2022, 13:03

Protestul minerilor de la Vast Băiţa Plai continuă: 106 oameni sunt blocaţi de 24 de ore în subteran (FOTO/VIDEO)

Protestul minerilor de la Vast Băiţa Plai continuă: 106 oameni sunt blocaţi de 24 de ore în subteran (FOTO/VIDEO) capturi video / Dan Bureția
Protestul minerilor de la Vast Băiţa Plai continuă: 106 oameni sunt blocaţi de 24 de ore în subteran (FOTO/VIDEO) Captură video. Imagini: Dan Bureția
Protestul minerilor de la Vast Băiţa Plai continuă: 106 oameni sunt blocaţi de 24 de ore în subteran (FOTO/VIDEO) Captură video. Imagini: Dan Bureția
Protestul minerilor de la Vast Băiţa Plai continuă: 106 oameni sunt blocaţi de 24 de ore în subteran (FOTO/VIDEO) Captură video. Imagini: Dan Bureția
Protestul minerilor de la Vast Băiţa Plai continuă: 106 oameni sunt blocaţi de 24 de ore în subteran (FOTO/VIDEO) Captură video. Imagini: Dan Bureția
Protestul minerilor de la Vast Băiţa Plai continuă: 106 oameni sunt blocaţi de 24 de ore în subteran (FOTO/VIDEO) Captură video. Imagini: Dan Bureția
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Protestul ortacilor de la compania minieră de cupru Vast Băiţa Plai continuă și marți.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, minerii au declanşat greva luni dimineaţă, când au început programul de lucru. 106 mineri care lucrează în subteran au coborât în galerii şi s-au blocat la 200 metri adâncime, sub pământ, refuzând să iasă, în timp ce colegii lor au rămas la suprafaţă.

Oamenii reclamă neplata salariilor pe ultima lună şi a tichetelor de masă pentru ultimele 3 luni lucrate.

"Li s-a comunicat că vor fi achitate restanţele săptămâna viitoare, în 26 şi 27 septembrie. Nu au acceptat, vor plata la zi", susţine directorul executiv al firmei, Viorel Stancu.

Potrivit acestuia, conducerea centrală a firmei este la Londra şi a fost anunţată despre conflictul de muncă. "Este o situaţie de moment, peste care vom trece. S-au făcut investiţii mari, doar în ultimele luni, s-au adus utilaje de peste 400.000 euro, producţia este într-un trend ascendent, iar faptul că în urmă cu un an erau 186 de salariaţi iar acum sunt peste 360 dovedeşte că această companie doreşte să continue activitatea aici", spune directorul. 

La faţa locului s-a deplasat marţi şi o echipă a Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, notificat de conducerea firmei despre situaţia creată.

"Am primit o adresă de la companie. Vom verifica dacă au fost respectate clauzele cuprinse în contractul colectiv de muncă, care sunt condiţiile asumate de angajator, data plăţilor ș.a.", a explicat şeful ITM Bihor, Marius Rotar. 

Minerii rămaşi la suprafaţă protestează alături de colegii lor din subteran. Sursa Video: Dan Bureţia

După cum BIHOREANUL a relatat, deja, firma Vast Băiţa Plai SA, care exploatează minereuri de cupru pe platforma Băiţa Plai, este deţinută de compania britanică Vast Resources PLC, condusă de Andrew Prelea, fiul unui fost consul onorific al Australiei în România. 

Compania a intrat pe piaţa locală în 2014 şi a repornit producţia la Mina Băiţa Plai în 2020, după asocierea cu compania de stat Băiţa SA, titulara licenţei de exploatare pentru resursele minerale, iar pe anul trecut a declarat o cifră de afaceri de 6,7 milioane lei şi pierderi de 27 milioane lei.

Conform unui comunicat de presă făcut public la finele lunii iulie, Vast Băiţa Plai estima o creștere “substanțială” a tonajului de concentrat de cupru produs, după punerea în funcțiune a unei noi instalații de foraj şi a celui de-al doilea circuit de măcinare la uzina de preparare de la Băița, operațiune în urma căreia și-a dublat capacitatea de procesare a minereurilor, de la 7.000 de tone/lună la 14.000 de tone.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON