URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2023, 12:50

Protestul locatarilor de pe o stradă din Oradea: „Nu se mai poate trăi în astfel de condiții” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inaugurarea picturii murale de lângă parcul Brătianu, eveniment ce a avut loc sâmbătă după-masă, i-a scos din case și pe câțiva locatari de pe strada Sofiei, aflată în apropiere.

Oamenii n-au venit doar să admire desenele făcute de artiștii stradali orădeni, ci și să-și spună propriul of, și anume că ei nu îndrăznesc să viseze, așa cum îndeamnă pictura murală (denumită „Dream Big”), ci din contră, au așteptări foarte joase.

Cu o pancartă pe care scria „Sofiei Dreams Low”, mesaj care sugerează că locatarii străzii au așteptări foarte scăzute, zece orădeni care locuiesc pe această stradă au reclamat condițiile în care locuiesc.

„Am venit aici ca să atragem atenția pentru a nu știu câta oară autorităților locale, că avem nevoie și noi să trăim în condiții decente în cel mai modern, cel mai promovat, cel mai lăudat oraș din țară. Vă invităm la 200 de metri de hotelul Hilton, de aquapark-ul care atrage turiști de peste tot, să vedeți condițiile în care stau locuitorii străzii Sofiei. Este o incoerență administrativă să stai pe una dintre cele mai vechi străzi din oraș, care are un secol și doar promisiuni de asfaltare de ani și ani de zile”, a declarat pentru BIHOREANUL Otniel Vereș, unul dintre protestatari.

Susținut de vecinii săi de pe stradă, bărbatul a precizat că primarul Florin Birta le-a promis tuturor, în 2020, când a câștigat funcția de edil-șef, că strada Sofiei va fi asfaltată încă din primăvara anului următor. Totuși, asta nu s-a întâmplat, așa că în fața caselor oamenii au hârtoape, noroi și praf.

„Domnul primar în persoană ne-a promis, în urmă cu trei ani, că în primăvara anului 2021 va începe asfaltarea. Nu s-a făcut nimic, iar noi facem petiții după petiții. Plămânii ne sunt plini de praf, nu ne putem spăla mașinile vara, gropile sunt îngrozitoare. Nu se poate trăi în astfel de condiții”, a mai spus Vereș.

Orădenii sunt deranjați și de faptul că, deși a promis că străzile vechi ale orașului vor avea prioritate la asfaltare, strada Sofiei n-a văzut niciun utilaj. „Cum ne simțim noi, când tot la două săptămâni aflăm că s-a mai asfaltat o stradă în Grigorescu și în alte cartiere noi?”, a întrebat Vereș.

Recent, locatarii de pe strada Sofiei au reclamat BIHOREANULUI condițiile în care trăiesc, transmițând și fotografii cu băltoacele de pe strada lor. Sâmbătă, ei au precizat că abia după apariția în presă a acestei situații, Primăria a trimis utilaje care au aruncat piatră pe stradă, pentru a umple din gropi. Pe bună dreptate, s-au săturat de aceste improvizații și vor asfalt...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
La fel
La fel și pe Beldiceanu. Au promis și Bolojan și Birta. Nimic. Auzi la ala unde e strada asta . În oras unde sa fie . Nu la porumb în Santandrei.
Postat 04 Decembrie 2023, 19:01 de Ninu
Din păcate au dreptate oamenii
Primăria nu a făcut foarte multe pentru sutele de străzi neasfaltate. A uitat de noi. Doar în centru s-au concentrat eforturile.
Postat 04 Decembrie 2023, 06:57 de Vio_427
Au dreptate locatarii, vatra veche si strazile de 100 de ani
Macar pe portiunea cat e construit mai dens, aproape de centru, nu si in celalalt capat, trebuie sa aiba ptioritate in fata noilor cartiere. Cred ca un motiv al amanarii ar fi primaria are portiuni mai late de sosea unde noile case au donat teren ptr largirea drumului, si zone mai inguste la casele mai vechi si ar astepta ca sa nu faca exproprieri si sa mai doneze si altii teren, sa se construisca mai multe case pana atunci. Totusi, ar putea face fundatia strazii cu o banda ca un drum comunal si cu insule de cedare a trecerii unde au spatiu
Postat 04 Decembrie 2023, 01:16 de unu
Subventiile UE...
...nu sunt neaparat pentru drumuri, poduri, canalizare, apa, incalzire. Subventiile sunt pentru arta, frumos, regenerare urbana, porfir, iarba verde sub forma de gazon transplantat. Cind va veti satura de Romania, vorba lui Sabin gherman, veti fi emigrat toti in pribegie prin occidentul decadent, Romania va fi depopulata si disponibila, ca o mireasa , pentru iubitorii de frumos, olandezi,italieni, englezi. Toata afacerea e ca , din tranzitia asta, sa manince si gura NOASTRA ceva...
Postat 03 Decembrie 2023, 18:33 de excalibur
O sa se facă și alea
Dar totuși voi sunteți mari Chiaburi cel putin așa va credeți, ca povestiți ca aveți teren de vânzare cu 200/mp blablabla, și acum va plângeți, dar după ce se asfaltează cât o sa creșteți preturile pe MP ??
Postat 03 Decembrie 2023, 18:06 de Sandu2100
Unde e strada asta? Auzi la 200 de hotel. Hai să le plângem de milă
Sunt 200 de numere de case măcar acolo? Mutați-vă în oraș și numai plângeți atâta. Așa îmi e de milă de voi de nu mai pot . Știe cineva care e prețul pe pentru pătrat acolo? Sunt convins că la prețurile alea vă puteți muta liniștiți la bloc în centru ;) Aaa că vreți să fiți șmecheri să stați la casă? Mai așteptați fraților. Drum bun! :)))))
Postat 03 Decembrie 2023, 15:25 de and020
Pana....
Pana nu pui la punct arterele principale in oras nu te poti sa te ocupi de o strada unde zilnic circula 50 de oameni.V a veni si rindul lor e de inteles nu mai au rabdare
Postat 03 Decembrie 2023, 15:19 de Otello
Dezastrul orădean este vizibil pe toate străzile de pe Dealurile de Vest ale orașului.
"Birtinezii" nu știu ce e aceea administrație publică în favoarea cetățenilor. Ei știu doar să prăduiască banul public. Cel mai relevant exemplu este proiectele pasajelor subterane. Inutile și prost gândite. Spre exemplu, zona "centrului civic". Au brăzdat locul, de la Cicero până la Magheru, cu niște șanțuri betonate prin care să circule mașinile. De ce să sapi și să fragmentezi toată zona cu niște rigole numai bune pentru colectarea apelor de ploaie, dacă nu ai acoperit locul astfel încât să extinzi parcul 1 Decembrie până la Cetate? Edilii ăștia habar nu au de ceva folositor. Niște "neterminați" fără nicio meserie sau profesie pe care să o stăpânească. Habarniști în toate. Niște caraghioși care s-au trezit mari specialiști în cum să arate orașul ... dar toți cu mintea dusă, care au avut oportunitatea de a face orașul vraiște.
Postat 03 Decembrie 2023, 14:24 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON