URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Decembrie 2023, 18:21

Oradea, îndrăznește să visezi! Prima pictură murală de mari dimensiuni din oraș, inaugurată lângă parcul Brătianu (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un perete uriaș și gri a prins culoare, grație orădenilor care au îndrăznit să-și contureze public visurile.

Prima pictură murală de mari dimensiuni din Oradea, cea făcută pe zidul de sprijin al parcării de lângă parcul Brătianu, a fost inaugurată sâmbătă de artiștii care au muncit la realizarea ei. Intitulată „Dream big” (Îndrăznește să visezi), pictura se întinde pe o suprafață de 660 mp și a fost realizată, în ultima lună, de artiștii Roxie Netea, Cristian Sabău, George Hociung și Ervin Racz (în poza de grup), ajutați de voluntari.

În lumea copilăriei

Pe peretele parcării au fost desenați trei copii care suflă baloane de săpun, iar în aceste bule sunt conturate dorințele și visurile lor. Așa au apărut în parcare un elefant ridicat deasupra Oradiei (identificată prin turnul Primăriei) de un balon cu aer cald, flori multicolore, păsări extravagante, palate, pisicuțe și multe altele, migălos pictate de artiști.

„Este un proiect de suflet și are multă încărcătură emoțională, și pentru că cei trei copii sunt din familiile noastre, ale artiștilor. Ei suflă prin aceste baloane în care se concretizează lumile lor pline de imaginație, toate visurile lor sunt concentrate aici. Ne-am transpus în lumea copilăriei în timp ce pictam și asta am dorit să transmitem: fiecare trebuie să se identifice cu copilul interior”, a explicat pentru BIHOREANUL artista Roxie Netea, inițiatoarea acestui proiect.

Cei trei copii pictați sunt Silvia și Victoria, nepoatele Roxanei Netea, respectiv Adam, fiul lui Ervin Racz. Prea mici pentru a înțelege că ei nu sunt doar imaginea unui proiect comunitar, ci mai ales a unui act artistic așteptat și apreciat în Oradea, cei trei au fost puțin stingheriți de dorința jurnaliștilor de a-i fotografia lângă picturile care îi reprezintă.

Invitați să deseneze visuri

În timpul realizării picturii, și alți artiști locali au fost invitați să se alăture proiectului. De pildă, actrița și pictorița Adela Lazăr (foto jos) a umplut una dintre bule cu trei pisici colorate (care reprezintă familia artistei), un curcubeu și reprezentări din „turtă dulce” ale clădirilor din Oradea. Deasupra lor, Adela a desenat clape de pian pentru că, așa cum a spus ea însăși, „muzica vindecă și inspiră”, și ochiul divinității.

Nu doar profesioniștii au contribuit la zidul colorat. Ca să demonstreze că arta, mai ales cea stradală, aparține comunității, inițiatorii proiectului au invitat voluntarii să-și demonstreze și ei abilitățile artistice. La evenimentul de inaugurare, zeci de orădeni, copii și adulți deopotrivă, au primit pensule, vopsele și spray-uri, ca să deseneze propriile „visuri” în „bule” conturate în capătul dinspre aquapark al zidului. Oamenii au răspuns invitației, încântați de oportunitate.

„Mă bucur foarte mult că oameni din comunitate vibrează cu proiectul nostru, nici nu mă așteptam să vină atât de mulți voluntari, cred că nu ne-ajunge zidul pentru câți doritori sunt să umple bulele. Sunt obosită, dar fericită că acest proiect s-a finalizat cu succes”, a mai spus Roxie Netea.

Totodată, voluntarii au avut noroc: sâmbătă, temperaturile au ajuns până la 17 grade Celsius, astfel că lumea a pictat cu plăcere. În schimb, artiștii care în ultima lună au realizat pictura „Dream Big” au avut de suportat temperaturi mici, chiar și sub zero grade, ceea ce a făcut misiunea lor foarte dificilă.

Pictura murală de lângă parcul I. C. Brătianu este prima finanțată de Primăria Oradea, prin programul de bugetare participativă. La inițiativa aceleiași Roxie Netea, o altă pictură este în lucru în parcarea pe strada Tudor Vladimirescu, unde au fost desenate „Anotimpurile Art Nouveau”. Această lucrare va fi inaugurată, cel mai probabil, pe 17 decembrie.

Vezi mai jos cum arată pictura murală de lângă parcul Brătianu:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu-i prima.
Prima lucrare de acest fel a fost realizată pe calcanul imobilului din str. Independenței nr. 7, după demolarea clădirii de la nr. 9 ce era degradată complet, din stânga Sinagogii Evreiești. Era anul 1987. Fotografii cu această lucrare, realizată într-o tehnologie nouă la acea vreme de vopsele clor-cauciuc și o grafică de linii moderniste, se mai pot găsi în arhivele ziarului Crișana, ale fostei IJGCL și cea personală care i-a aparținut regretatului Mircea Bradu.
Postat 03 Decembrie 2023, 15:00 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON