URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2023, 18:21

Oradea, îndrăznește să visezi! Prima pictură murală de mari dimensiuni din oraș, inaugurată lângă parcul Brătianu (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un perete uriaș și gri a prins culoare, grație orădenilor care au îndrăznit să-și contureze public visurile.

Prima pictură murală de mari dimensiuni din Oradea, cea făcută pe zidul de sprijin al parcării de lângă parcul Brătianu, a fost inaugurată sâmbătă de artiștii care au muncit la realizarea ei. Intitulată „Dream big” (Îndrăznește să visezi), pictura se întinde pe o suprafață de 660 mp și a fost realizată, în ultima lună, de artiștii Roxie Netea, Cristian Sabău, George Hociung și Ervin Racz (în poza de grup), ajutați de voluntari.

În lumea copilăriei

Pe peretele parcării au fost desenați trei copii care suflă baloane de săpun, iar în aceste bule sunt conturate dorințele și visurile lor. Așa au apărut în parcare un elefant ridicat deasupra Oradiei (identificată prin turnul Primăriei) de un balon cu aer cald, flori multicolore, păsări extravagante, palate, pisicuțe și multe altele, migălos pictate de artiști.

„Este un proiect de suflet și are multă încărcătură emoțională, și pentru că cei trei copii sunt din familiile noastre, ale artiștilor. Ei suflă prin aceste baloane în care se concretizează lumile lor pline de imaginație, toate visurile lor sunt concentrate aici. Ne-am transpus în lumea copilăriei în timp ce pictam și asta am dorit să transmitem: fiecare trebuie să se identifice cu copilul interior”, a explicat pentru BIHOREANUL artista Roxie Netea, inițiatoarea acestui proiect.

Cei trei copii pictați sunt Silvia și Victoria, nepoatele Roxanei Netea, respectiv Adam, fiul lui Ervin Racz. Prea mici pentru a înțelege că ei nu sunt doar imaginea unui proiect comunitar, ci mai ales a unui act artistic așteptat și apreciat în Oradea, cei trei au fost puțin stingheriți de dorința jurnaliștilor de a-i fotografia lângă picturile care îi reprezintă.

Invitați să deseneze visuri

În timpul realizării picturii, și alți artiști locali au fost invitați să se alăture proiectului. De pildă, actrița și pictorița Adela Lazăr (foto jos) a umplut una dintre bule cu trei pisici colorate (care reprezintă familia artistei), un curcubeu și reprezentări din „turtă dulce” ale clădirilor din Oradea. Deasupra lor, Adela a desenat clape de pian pentru că, așa cum a spus ea însăși, „muzica vindecă și inspiră”, și ochiul divinității.

Nu doar profesioniștii au contribuit la zidul colorat. Ca să demonstreze că arta, mai ales cea stradală, aparține comunității, inițiatorii proiectului au invitat voluntarii să-și demonstreze și ei abilitățile artistice. La evenimentul de inaugurare, zeci de orădeni, copii și adulți deopotrivă, au primit pensule, vopsele și spray-uri, ca să deseneze propriile „visuri” în „bule” conturate în capătul dinspre aquapark al zidului. Oamenii au răspuns invitației, încântați de oportunitate.

„Mă bucur foarte mult că oameni din comunitate vibrează cu proiectul nostru, nici nu mă așteptam să vină atât de mulți voluntari, cred că nu ne-ajunge zidul pentru câți doritori sunt să umple bulele. Sunt obosită, dar fericită că acest proiect s-a finalizat cu succes”, a mai spus Roxie Netea.

Totodată, voluntarii au avut noroc: sâmbătă, temperaturile au ajuns până la 17 grade Celsius, astfel că lumea a pictat cu plăcere. În schimb, artiștii care în ultima lună au realizat pictura „Dream Big” au avut de suportat temperaturi mici, chiar și sub zero grade, ceea ce a făcut misiunea lor foarte dificilă.

Pictura murală de lângă parcul I. C. Brătianu este prima finanțată de Primăria Oradea, prin programul de bugetare participativă. La inițiativa aceleiași Roxie Netea, o altă pictură este în lucru în parcarea pe strada Tudor Vladimirescu, unde au fost desenate „Anotimpurile Art Nouveau”. Această lucrare va fi inaugurată, cel mai probabil, pe 17 decembrie.

Vezi mai jos cum arată pictura murală de lângă parcul Brătianu:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu-i prima.
Prima lucrare de acest fel a fost realizată pe calcanul imobilului din str. Independenței nr. 7, după demolarea clădirii de la nr. 9 ce era degradată complet, din stânga Sinagogii Evreiești. Era anul 1987. Fotografii cu această lucrare, realizată într-o tehnologie nouă la acea vreme de vopsele clor-cauciuc și o grafică de linii moderniste, se mai pot găsi în arhivele ziarului Crișana, ale fostei IJGCL și cea personală care i-a aparținut regretatului Mircea Bradu.
Postat 03 Decembrie 2023, 15:00 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON