URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iunie 2020, 19:45

Protest în Oradea, împotriva tăierilor de vegetaţie de pe malul Peţei. "Birturile nu încurcă pe dig, numai arborii!" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 35 de persoane, membri USR dar nu numai, s-au strâns duminică după amiază, în ciuda ploii, pentru a protesta împotriva tăierilor de vegetaţie tăiate de pe malul Peţei, în zona Calea Aradului. Oamenii au făcut un apel la adresa autorităţilor să renunţe la tăieri, să nu "toaleteze" vegetaţia de pe Peţa mai departe şi spun că ABA Crişuri nu vede construcţiile realizate pe diguri, ca de pildă restaurantele, aruncând "săgeţi" şi către Primărie.

Protestul a fost anunţat de USR pe Facebook după ce - aşa cum BIHOREANUL a mai scris - zeci de arbori din această zonă au fost puşi de pământ zilele trecute, stârnind nemulţumirea locuitorilor din zonă, a ecologiştilor, dar şi a unor politicieni. Reprezentanţii ABA Crişuri au susţinut că defrişările sunt necesare, pentru că arborii pun în pericol integritatea digurilor Peţei. Mai mult, potrivit Ancăi Mihociu, purtător de cuvânt al instituţiei, plantarea de copaci pe digurile cursurilor de apă este interzisă, conform Legii Apelor 107/1996. Explicaţia nu i-a convins, însă, pe ecologişti...

Cum e cu construcțiile?

"Întrebarea mea este, dacă pui o construcţie pe dig, atunci nu e niciun pericol? Legea cere să se taie arborii de pe dig, care nu au crescut, totuşi, în beton, au crescut pe pământul de lângă dig, dar legea nu cere să se interzică construcţiile pe dig! În Oradea avem construcţii pe dig. Cu aprobarea conducerii ABA, nu? Care are o conducere politică, PNL, aceeaşi culoare ca şi Primăria, şi care a dat aprobarea de construcţii pe dig! Avem birturi pe dig! Şi birturile nu încurcă pe dig, numai arborii! Rivo sau Spoon nu încurcă! Pilonii de susţinere a localului Rivo sunt pe dig. Cum de aceia nu încurcă?", a spus ecologistul Orlando Balaş cu trimitere spre șeful ABA, liberalul Ionel Avrigeanu.

Evenimentul de duminică, derulat începând cu ora 17, s-a vrut iniţial a fi un marş pe biciclete, dar până la urmă a fost o plimbare pe pista de biciclete din zonă, dat fiind că majoritatea au venit fără acestea, din cauza ploii. La întâlnire au luat parte şi protestatari cunoscuţi din oraş şi la alte manifestări - ca de pildă împotriva fostului guvern PSD sau a defrişărilor - unii componeţi ai asociaţiei Bihorul Civic.

Ecosistem distrus

Păstrând în mare parte distanţa de siguranţă, oamenii au inspectat lucrările şi cioturile lăsate în urmă, spunând că prin aceste tăieri a fost afectat grav ecosistemul și comentând pe marginea unor răţuşte care îşi făceau veacul pe betoanele din zonă. „Oare ele cum au scăpat?”, s-a întrebat un protestatar.

Adevărul este că zona arată dezolant, fiind transformată într-un loc cu cioate şi noroaie, iar oamenii speră că nu va fi „chelită” de tot.

"Ce am citit în presă e că malurile peţei nu au nicio valoare pentru orădeni. Pentru mine personal au mare valoare. De aici şi până în parcul Salca, sunt locurile unde mă recreez şi unde mă plimb cu copiii, deci au valoare. Legea spune că nu se poate interveni cu plantări pe malurile peţei, şi aia e adevărat, dar poate că reuşim să vedem importanţa lor, aşa încât să putem păstra cât mai mult verde în oraş", a spus liderul PLUS Bihor, Ioana Mihăilă.

"Important este că oamenii reacţionează şi că încearcă să protejeze mediul înconjurător", a spus şi deputatul USR Silviu Dehelean.

La eveniment au participat şi copii. Un moment inedit a fost când aceştia au îmbrăţişat pur şi simplu un copac de pe malul Peţei (foto).

„Opriți masacrul!”

"Vrem să sensibilizăm autorităţile şi opinia publică cu privire la defrişările şi raderea efectiv a vegetaţiei, afectarea ireversibilă a ecosistemului natural de pe malul Peţei. Noi sperăm să nu ne fi luat rămas bun de la aceste peisaje – şi de-aia am făcut nişte poze. Fac un apel public către toate autorităţile publice din Oradea să oprească acest masacru. Masacrarea naturii, într-un oraş european care se vrea cu pretenţii de mică Vienă, nu îşi are locul", a spus Vasile Dumitriu, candidat din partea USR la Consiliul Local.

De altfel, acesta a reproşat municipalităţii că ia decizii fără a consulta populaţia şi a spus că speră ca, prin tăierile de pe mal să nu aibă un scop ascuns. "Trebuie oprită această masacrare, decât dacă nu aţi făcut nişte proiecte pe care nu le-aţi consultat public cu cetăţenii, despre care cetăţenii care au locuit aici mi-au spus că nu ştiu. Nu vreau să mergem cu gândul la intubarea Peţei pe care cetăţenii au spus că nu o acceptă. Nu vrem să se întubeze peţa şi nici să se construiască un drum deasupra ei", le-a transmis Dumitriu edililor.

În final, USR-istul a spus că pentru luni dimineaţă are programată o întâlnire la ABA Crişuri, pentru a obţine răspunsuri legat de aceste tăieri. Rămâne de văzut cu ce efect...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Disperare, disperare
Astia de la USR sunt cu foame-n gat. Au tot inercat una alta. Nu le-a iesit nimic. Sunt disperati, ei nu mai ajung la ciolan.
Postat 22 Iunie 2020, 19:29 de Sunlight
oradeaveche
LorD-istio de atunci Usr-istii de acum. Se mai și laudă că fain era pe vremuri când se pișau in boscheții de lângă lord's
Postat 21 Iunie 2020, 23:48 de Sandu2100
Fain.
Trebuia dat o tentă politică și la protestul ăsta?!
Postat 21 Iunie 2020, 22:12 de oradeaveche
Sandu
Pe Dock zis și Cock.
Postat 21 Iunie 2020, 22:11 de oradeaveche
USR :::))))))
Amatori de verdețuri. Acum că Bolojan a tăiat boscheții din centru , lord's sa închis, ABA toaletează, voi unde va mai pisați ::::))))
Postat 21 Iunie 2020, 20:33 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON