URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iunie 2020, 14:13

ABA Crişuri rade toţi copacii de pe malurile Peţei, pe motiv că pun în pericol digul pârâului. Ecologiştii acuză un masacru verde (FOTO / VIDEO)

ABA Crişuri rade toţi copacii de pe malurile Peţei, pe motiv că pun în pericol digul pârâului. Ecologiştii acuză un masacru verde (FOTO / VIDEO) Tronsonul între strada Traian Blajovici şi Universităţii încă este plin de copaci. Până când, doar ABA Crişuri ştie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de arbori de pe malurile Peţei, în Calea Aradului, sunt puşi la pământ. Operaţiunea a început în această săptămână, în spatele hypermarketului Auchan, şi toţi copacii, indiferent de specie, sunt tăiaţi.

Melodia drujbelor

Defrişarea a stârnit nemulţumirea ecologiştilor orădeni, dar şi a unor politicieni de la USR Bihor. USR-istul Vasile Dumitriu a transmis, miercuri, o înregistrare live pe Facebook de la faţa locului, arătând malurile rămase fără niciun arbore, în timp ce pe fundal se auzeau drujbele în acţiune.

„Suntem pe malul Peţei. Uitaţi ce s-a întâmplat: s-au ras absolut toţi copacii, cu excavatoare, drujbe. Drujbele încă rostesc aceeaşi melodie dezastruoasă. Păcat”, a spus Dumitriu. Acesta a mai arătat şi că muncitorii ABA Crişuri, cu care a vorbit pe malul pârâului, au spus că instituţia la care ei lucrează a comandat lucrările şi că arborii împiedică curăţarea Peţei, motiv pentru care sunt doborâţi. USR-istul a spus că argumentul este mincinos, deoarece el însuşi a participat la activităţi voluntare de igienizare a Peţei şi n-a fost nicicând încurcat de arbori.

Dumitriu a arătat şi că decizia demonstrează o inconsecvenţă a autorităţilor: Primăria şi voluntarii au plantat arbori pe malul Peţei, iar ABA Crişuri îi taie.

Conform datelor furnizate de Primăria Oradea, municipalitatea a făcut plantări pe malul Peţei în anii 2012, 2013 şi 2014. Puieţii nu au fost sădiţi însă pe taluz sau pe dig, ci de-a lungul pistei de biciclete amenajate pe malul pârâului.

Postarea lui Dimitriu a stârnit numeroase reacţii din partea unor locuitori ai Oradiei, care acuză autorităţile că în continuare nu sunt preocupate de verdele municipiului.

Legea interzice copacii lângă ape

În replică, reprezentanţii ABA Crişuri susţin că defrişările sunt necesare, pentru că arborii pun în pericol integritatea digurilor Peţei. Mai mult, potrivit Ancăi Mihociu, purtător de cuvânt al instituţiei, plantarea de copaci pe digurile cursurilor de apă este interzisă, potrivit Legii Apelor, cu numărul 107/1996.

Conform articolului 30 din lege, plantarea sau tăierea arborilor sau arbuștilor de pe terenurile situate în albiile majore ale cursurilor de apă și pe țărmul mării, fără avizul de gospodărire a apelor și avizul organelor silvice de specialitate, este interzisă. De asemenea, articolul 76 prevede că se interzice plantarea arborilor de orice fel pe diguri, baraje şi alte lucrări de apărare.

“Având în vedere că albia pârâului Peța, în municipiul Oradea, este îndiguită pe ambele maluri pe tronsonul cuprins între Calea Aradului și str. Traian Blajovici, pe taluzurile digurilor este interzisă plantarea de pomi sau arbuști. În prezent în zonă s-a dezvoltat o vegetație spontană, dar au fost identificați și puieți plantați în taluzul digului de apărare. Menționăm că lucrările de îndiguire sunt componente ale liniilor de apărare împotriva inundațiilor și că rădăcinile acestor arbori pun în pericol stabilitatea și integritatea construcțiilor, iar tulpinile și coroanele lor fac imposibile atât eventualele intervenții necesare în vederea execuției lucrărilor de întreținere a albiei și digurilor, cât și eventuale intervenții la inundații sau poluări accidentale”, a transmis Anca Mihociu, la solicitarea BIHOREANULUI.

Aşadar, ABA Crişuri taie vegetaţia crescută spontan, iar puieţii plantaţi de voluntari promite că îi va reloca, în zone agreate cu Primăria.

În plus, muncitorii ABA Crişuri vor începe joi decolmatarea Peţei. Pârâul are pe fund un strat consistent de aluviuni, dar şi gunoaie precum anvelope, mase plastice sau textile.

Malul Peţei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
noa', ca misto am facut, acuma serios
Si io vreu' Peta cu copaci si ecosisteme si testoase si apa termala, dar solutia ar fi sa mute cineva (cu bani) digul cu 50-100 metri mai departe de albie, si sa ramana un parc in albia majora a raului, acolo sa fie si copaci. Numa cumpara terenu (ca poate ii privat) si fa rost de bani sa darami si reconstruiesti digu! Ce tare ar fi! Pe bune!
Postat 20 Iunie 2020, 00:32 de unu
Ce legal ar fi sa ia amenda ONG-urile care au plantat pe dig, si sa fie obligate de instanta sa suporte costul de reparatie a digului
plantarea de copaci pe digurile cursurilor de apă este interzisă, potrivit Legii Apelor, cu numărul 107/1996 [...] Conform articolului 30 din lege, plantarea sau tăierea arborilor sau arbuștilor de pe terenurile situate în albiile majore ale cursurilor de apă și pe țărmul mării, fără avizul de gospodărire a apelor și avizul organelor silvice de specialitate, este interzisă. [...] articolul 76 prevede că se interzice plantarea arborilor de orice fel pe diguri, baraje şi alte lucrări de apărare.
Postat 20 Iunie 2020, 00:29 de unu
lipsa de competente la ABA
ABA Crisuri se dovedesc a fi niste imbecili. indiferent de director, ceea ce se intampla acolo are legatura cu penibilul si incapacitate intelectuala pe domeniu.
Postat 18 Iunie 2020, 21:18 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON