Zeci de arbori de pe malurile Peţei, în Calea Aradului, sunt puşi la pământ. Operaţiunea a început în această săptămână, în spatele hypermarketului Auchan, şi toţi copacii, indiferent de specie, sunt tăiaţi.
Melodia drujbelor
Defrişarea a stârnit nemulţumirea ecologiştilor orădeni, dar şi a unor politicieni de la USR Bihor. USR-istul Vasile Dumitriu a transmis, miercuri, o înregistrare live pe Facebook de la faţa locului, arătând malurile rămase fără niciun arbore, în timp ce pe fundal se auzeau drujbele în acţiune.
„Suntem pe malul Peţei. Uitaţi ce s-a întâmplat: s-au ras absolut toţi copacii, cu excavatoare, drujbe. Drujbele încă rostesc aceeaşi melodie dezastruoasă. Păcat”, a spus Dumitriu. Acesta a mai arătat şi că muncitorii ABA Crişuri, cu care a vorbit pe malul pârâului, au spus că instituţia la care ei lucrează a comandat lucrările şi că arborii împiedică curăţarea Peţei, motiv pentru care sunt doborâţi. USR-istul a spus că argumentul este mincinos, deoarece el însuşi a participat la activităţi voluntare de igienizare a Peţei şi n-a fost nicicând încurcat de arbori.
Dumitriu a arătat şi că decizia demonstrează o inconsecvenţă a autorităţilor: Primăria şi voluntarii au plantat arbori pe malul Peţei, iar ABA Crişuri îi taie.
Conform datelor furnizate de Primăria Oradea, municipalitatea a făcut plantări pe malul Peţei în anii 2012, 2013 şi 2014. Puieţii nu au fost sădiţi însă pe taluz sau pe dig, ci de-a lungul pistei de biciclete amenajate pe malul pârâului.
Postarea lui Dimitriu a stârnit numeroase reacţii din partea unor locuitori ai Oradiei, care acuză autorităţile că în continuare nu sunt preocupate de verdele municipiului.
Legea interzice copacii lângă ape
În replică, reprezentanţii ABA Crişuri susţin că defrişările sunt necesare, pentru că arborii pun în pericol integritatea digurilor Peţei. Mai mult, potrivit Ancăi Mihociu, purtător de cuvânt al instituţiei, plantarea de copaci pe digurile cursurilor de apă este interzisă, potrivit Legii Apelor, cu numărul 107/1996.
Conform articolului 30 din lege, plantarea sau tăierea arborilor sau arbuștilor de pe terenurile situate în albiile majore ale cursurilor de apă și pe țărmul mării, fără avizul de gospodărire a apelor și avizul organelor silvice de specialitate, este interzisă. De asemenea, articolul 76 prevede că se interzice plantarea arborilor de orice fel pe diguri, baraje şi alte lucrări de apărare.
“Având în vedere că albia pârâului Peța, în municipiul Oradea, este îndiguită pe ambele maluri pe tronsonul cuprins între Calea Aradului și str. Traian Blajovici, pe taluzurile digurilor este interzisă plantarea de pomi sau arbuști. În prezent în zonă s-a dezvoltat o vegetație spontană, dar au fost identificați și puieți plantați în taluzul digului de apărare. Menționăm că lucrările de îndiguire sunt componente ale liniilor de apărare împotriva inundațiilor și că rădăcinile acestor arbori pun în pericol stabilitatea și integritatea construcțiilor, iar tulpinile și coroanele lor fac imposibile atât eventualele intervenții necesare în vederea execuției lucrărilor de întreținere a albiei și digurilor, cât și eventuale intervenții la inundații sau poluări accidentale”, a transmis Anca Mihociu, la solicitarea BIHOREANULUI.
Aşadar, ABA Crişuri taie vegetaţia crescută spontan, iar puieţii plantaţi de voluntari promite că îi va reloca, în zone agreate cu Primăria.
În plus, muncitorii ABA Crişuri vor începe joi decolmatarea Peţei. Pârâul are pe fund un strat consistent de aluviuni, dar şi gunoaie precum anvelope, mase plastice sau textile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.