URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2019, 12:05

Proștii și deștepții

Proștii și deștepții foto: Occidentul Românesc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

V-ați întrebat vreodată de ce se întâmplă toate neghiobiile și trăsnăile din clasa politică? Eu mă întreb zilnic. Explicații ar fi multe: dorința de putere, banii, interesele de grup, banii, lipsa de scrupule, banii, prieteniile din interes, banii, lipsa de moralitate, banii, lipsa de cultură, banii, lipsa de inteligență, banii, lipsa de bună-voință, banii și multe altele. Pomelnicul ar putea continua mult și bine.

În capul listei, însă, se află un motiv mult mai important, gigantic chiar, care le eclipsează pe toate celelalte - majoritatea covârșitoare se consideră prea inteligentă ca să se mânjească cu politica, așa că a făcut scârbită pasul înapoi și i-a lăsat pe „proști” să o facă. Iar „proștii” și-au suflecat manșetele, s-au apucat să meargă la ședințe și mitinguri, să lipească afișe și să urce în organigramă. Iar acum fac legi și ordonanțe.

Nimeni nu privește clasa politică cu umilința slugii. Ne uităm la politica de la televizor cu superioritatea deșteptului care și-a angajat clovni să-l distreze. Cu telecomanda în mână, orice abonat la cablu pare stăpânul celor care îi defilează prin ecran. Vorbele la adresa lor nu sunt ușoare: porcul ăla, vaca aia, nesimțiții ăia, hoții dracului etc. În realitate, raportul de forțe politicieni-electorat este exact pe dos. Sclavii sunt tocmai cei puri, cei neimplicați, cei nemânjiți.

Atunci când s-au considerat prea inteligenți să se bage într-o organizație sau să susțină o cauză, „deștepții” le-au lăsat cărarea liberă celor mai determinați sau mai disperați. Știm bine, în politică nu se intră pe bază de test IQ, de competențe sau de inteligență emoțională. La fel ca religiile, partidele vor să aibă cât mai mulți adepți, indiferent de calitatea lor, pentru că la alegeri doar numărul contează, nicidecum vrafurile de cărți citite pe cap de membru furajat.

E frustrant, enervant și, în final, chiar amuzant să vezi cum omul obișnuit se implică trup și suflet în orice de pe lumea asta (fotbal, tenis, religie, medicină, finanțe și bănci, cinematografie, rețete de zacuscă, vaccinuri naturiste și adevărul despre daci etc.), dar întoarce capul cu dezgust de la singurul domeniu care îi influențează viața de zi cu zi și viitorul pe termen lung, cel mai blamat, dar și cel mai important dintre toate - politica.

Într-o majoritate ceva mai citită și mai inteligentă, mulți politicieni pe care îi vedem zi de zi în jurnalele de știri n-ar fi ajuns în vârful piramidei și poate că preceptele care ar trebui să ne guverneze realitatea ar fi scăpat nedeformate. Dar, în țara orbilor, prostul e împărat, iar lipsa de calitate a cadrelor de partid i-a ridicat pe oamenii ăia la rang de semizei. Așa că, ori de câte ori vă va șoca o năstrușnicie a clasei politice, gândiți-vă că o parte din vină îi aparține și deșteptului ăluia pe care îl vedeți în fiecare dimineață în oglindă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Lupul moralist
Inainte sa criticam, ar trebui sa fim un exemplu, nu-i asa? Unii se nasc artisti, altii se nasc cu simt tehnic si se fac ingineri, altii devin medici, popi, politicieni, etc. Nu e corect sa arati cu degetul spre o natie nemultumita de proprii politicieni, doar pentru ca nu e in stare sa genereze altii mai buni. Astea sunt vremurile, conjunctura, bataia din aripi a fluturelui din Asia si alti factori independenti de noi. Fiecare isi vede intersuul si isi alege liderii. Deocamdata nu avem lideri. Avem doar hoti.
Postat 18 Februarie 2019, 22:17 de oradeanbihor
"Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm." Mark Twain
Unii sa lupta sa faca votul obligatoriu altii se lupta sa fie ponderat,cenzitar, sa nu mai fie universal. Personal optez pentru varianta abtinerii de la vot, in cazul in care efectiv nu ai ce sa votezi.In felul acesta,rebuturile politice care rezulta dintr-un scrutin boicotat cu prezente minimale ar avea permanent deasupra capului sabia imposturii si uzurparii, usa fiindu-le deschisa in orice clipa, n-ar mai indrazni sa invoce declamatii pompoase ca : majoritate,vointa poporului,mandat etc.
Postat 18 Februarie 2019, 15:30 de excalibur
propunere
Propun de Lege ferenda, ca, persoanele care se inscriu pe liste, si sunt alese in functii publice, sa garanteze patrimonial si personal pentru gafele facute. Sunt sigur ca astfel numarul votantilor va creste, dar sunt si sigur ca nu va mai fi nimeni pe lista. Cam asa cu desteptii si prostii. De vorbe e plin depozitul.
Postat 18 Februarie 2019, 14:49 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON