URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2021, 15:02

Proiect de 3,8 milioane euro. O parte din orădenii din Ioşia s-ar putea încălzi cu apă geotermală

Proiect de 3,8 milioane euro. O parte din orădenii din Ioşia s-ar putea încălzi cu apă geotermală Un foraj şi o pompă de reinjecţie a apei termale urmează să fie puse în funcţiune şi pe strada Ceyrat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii deserviţi de patru puncte termice din Ioşia s-ar putea încălzi pe apă geotermală, printr-un proiect în valoare de 3,8 milioane euro care ar putea fi cofinanţat prin mecanismul financiar al Spaţiului Economic European şi Norvegia 2014 – 2021, pentru care municipalitatea va depune o cerere de finanțare nerambursabilă.

Căldură din pământ pentru Ioşia

Consiliul Local a aprobat joi semnarea contractelor de colaborare între municipalitatea orădeană şi firmele Transgex şi Foradex, care deţin forajele din zona Oradea Shopping City şi intrarea în Sântandrei.

"În urma analizelor făcute au fost identificate două foraje de apă geotermală. Un foraj folosit doar la o capacitate de 50%, pe care îl are în exploatare firma Transgex, situat în apropiere de complexul Oradea Shopping City. De la acesta se aprovizionează cu încălzire blocurile ANL. În plus, în zona Sântandrei mai există un foraj, pentru care are licenţă de exploatare firma Foradex Vest şi care nu este folosit deloc în acest moment", a declarat primarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit primarului, apa geotermală extrasă de aici ar putea fi valorificată prin punctele termice 516, 910, 911 şi 913, care deservesc consumatorii din zona străzilor Calea Aradului şi Oneştilor.

"Proiectul prevede construirea unei staţii termice geotermale într-un punct termic dezafectat din zona Imprimeriei de Vest. Vom trage reţelele de alimentare de la cele două foraje din zona Sântandrei şi Oradea Shopping City, le vom racorda la staţia geotermală, după care aceasta va alimenta cu energie termică mai multe puncte termice din zona Ioşia", a explicat edilul.

Doar 5% din energie geotermală...

Potrivit primarului Florin Birta, în momentul de faţă Oradea foloseşte doar 5% din potenţialul de dat de energia geotermală, iar prin investiţiile pe care municipalitatea urmează să le facă în cartierele Nufărul şi Ioşia procentul ar putea urca la 15% până în anul 2023.

"Cred că pe viitor asta va trebui să facem pentru a reduce poluarea şi a folosi cât mai mult resursa regenerabilă. Mai avem în plan un foraj în curtea vechiului CET de pe strada Şoseaua Borşului, dar acolo proiectul este în stare incipientă", a zis Birta.

Potrivit Hotărârii luate joi de Consiliul Local, investiţia în noile conducte şi viitoarea staţie termică din Ioşia se va ridica la circa 3,8 milioane euro.

Municipalitatea va încerca să cofinanțeze această investiţie din fonduri norvegiene, urmând ca bugetul local să acopere doar jumătate din valoarea ei.

Durata de implementare a investiţiei va fi de 18 luni, din care trei luni pentru proiectare şi 15 luni pentru execuţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
România Eșuată.
O parte da, o parte nu.
Postat 03 Octombrie 2021, 10:18 de KP
o strategie extraordinar de buna!
suntem din pacate inapoiati ca nu am folosit resursa geotermala cu responsabilitate mai mult pana acum. Pentru dezvoltarea durabila, avem energie termica economica si ecologica pe care trebuie sa o exploatam mult mai mult! Insa ar fi bine ca TOATE aceste foraje, dupa ce se face transferul termic, sa reinjecteze 100% din apa extrasa, sa nu ne trezim cu belele precum la Baile 1 Mai, unde a trebuit domnul prefect (de pe-atunci) Claudiu Pop sa faca investigatii! In contextul in care cei de religie ecologista de prin occident se tem de carbon ca de s*tana, in care vor sa forteze inchiderea minelor (cazul polonezilor care ii acuza pe nemti ca au facut blat cu rusii pentru a intermedia gazul rusesc prin restul micilor tari europene), in care in visele lor cred ca pot avea energie doar solara si eoliana (dar in 2021 cand vantul pur si simplu nu a mai batut asa tare si pe aceleasi traiectorii unde au construit eolienele, mai ca nu intra in colaps sistemul energetic, si creste pretul la gaz de 5 ori, ca nemtii si-au inchis chiar si centralele nucleara), cu siguranta nu vrem sa ajungem la mana rusilor. La cum a crescut pretul gazului, e nevoie de mai multa incalzire geotermala in sistemul centralizat!
Postat 03 Octombrie 2021, 05:24 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON