URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2021, 10:00

Ger în buzunare: Prețul gazului s-a dublat, iar cel al gigacaloriei ar putea crește și cu 70% în Oradea

Ger în buzunare: Prețul gazului s-a dublat, iar cel al gigacaloriei ar putea crește și cu 70% în Oradea VINE SCUMPIREA! Locuitorii celor 69.500 apartamente și 3.200 case deservite de Termoficare se pot aștepta în iarnă la cea mai scumpă încălzire de la construirea noului CET. „Prețul actual al gigacaloriei va rămâne valabil până la finalul lunii octombrie, după care vom vedea unde ne vom încadra”, spune primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reparațiile sunt pe terminate, revizia turbinei se va încheia săptămâna viitoare, stocul de gaz este asigurat, Termoficare Oradea poate deschide oricând sezonul de încălzire. Mai rămâne de văzut dacă orădenii își vor și permite să deschidă robinetele din subsolul blocurilor.

„Dacă anul trecut cumpăram gaz cu 80 lei pe Mwh, astăzi prețul mediu a crescut la 260 lei Mwh. Potrivit estimărilor noastre, dacă nu intervine nimic, gigacaloria ar trebui să se scumpească cu circa 70%”, avertizează primarul Florin Birta.

Pregătiri de iarnă grea 

Termoficare Oradea poate porni încălzirea oricând dacă temperaturile medii vor coborî sub 10 grade Celsius trei nopți consecutiv. „Toate lucrările se vor finaliza până la deschiderea sezonului de încălzire”, asigură directorul societății, Călin Ungur (foto).

Operatorul a investit în vară 40 milioane lei în reabilitarea rețelei primare, în montarea de module termice pe străzile Aurel Lazăr și Libertății și în reabilitarea punctelor termice 104 din zona Transilvaniei, 871 și 872 (Nufărul) și 610 (Decebal), o parte din lucrări cu finalizare în 2022.

Societatea a mai făcut reparații de 4 milioane lei prin înlocuirea a 3 kilometri de rețea și a tronsoanelor cu avarii aferente punctelor termice 712 (din strada Tudor Vladimirescu), 826 și 862 (Nicolae Bălcescu), 902 (Liceul cu Program Sportiv Bihorul) și 808 (Sucevei).

Mai mult, până pe 10 octombrie, Termoficare derulează cea mai mare revizie de la instalarea turbinei General Electric, în valoare de 2 milioane dolari. „Se schimbă secțiunea caldă și camera de ardere a gazului”, spune directorul. Odată lucrările finalizate, Oradea va trece cu bine prin iarnă. „Nu ar trebui să avem avarii majore”, completează Ungur.

Gaz pe foc 

Marea provocare este, însă, scumpirea combustibilului. Dacă în septembrie 2020 gazul costa undeva la 71 lei pe Mwh, săptămâna trecută se vindea pe bursă și cu 300 lei.

Societatea orădeană și-a făcut rezervele pentru iarnă cum a putut. „Avem asigurat 20% din necesarul de gaz la un preț fix de 260 lei pe Mwh. Diferența de 80% este acoperită prin mai multe contracte la prețul bursei, plus o marjă în speranța că gazul se va ieftini”, arată directorul financiar al societății, Nadia Haș (foto).

Termoficare a cerut deja Autorității Naționale de Reglementare în Energie actualizarea prețului gigacaloriei cu scumpirea gazului. „În noiembrie, ANRE va emite o decizie cu prețul de producere al gigacaloriei, care va trebui aprobat în Consiliul Local”, spune Haș.

Încălzirea unei garsoniere: 290 lei! 

Ca niciodată, prețul gigacaloriei ar putea crește și cu 70%. Astfel, în cea mai grea lună de iarnă, încălzirea unei garsoniere cu o suprafață utilă de 33 metri pătrați s-ar putea scumpi de la 170 lei, cât a fost în sezonul trecut, la circa 290 lei în iarna care vine, iar a unui apartament cu 2 camere de 48 mp de la 240 lei la 400 lei. La fel, costurile cu termoficarea unui apartament cu 3 camere de 62 mp ar putea urca de la 315 lei la 535 lei.

„Să sperăm că nu se va ajunge aici, că Guvernul va găsi soluții de plafonare a prețului la gaz și că va ajuta cu bani sistemele de termoficare din țară”, declară primarul Florin Birta (foto).

Ce urmează?

Primarul mizează mai mult pe scăderea TVA pentru termoficare de la 19% la 5% începând din ianuarie decât pe subvenționarea gigacaloriei de la bugetul local. „Nu știu dacă este corect să mergem pe subvenții. Orădenii care se încălzesc pe gaz plătesc deja facturi de două ori mai mari decât anul trecut, fără să-i ajute nimeni cu nimic”, zice Birta.

Mai mult, săptămâna trecută niciun furnizor nu își asuma un preț fix al gazului pe o perioadă mai lungă de două luni, de teamă că acesta va urca în continuare. Într-un fel, e și logic. Dacă peste vară gazul s-a scumpit pe fondul creșterii cererii, la iarnă, când CET-urile și populația vor porni arzătoarele și consumul va urca, prețul ar putea crește și mai tare. Și-atunci chiar că ne-am ars!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
De la 80 RON/Mwh la 260 RON/Mwh, fix 70% va fi creșterea pentru consumatori.
Restul subvenționează primarul, din buzunarului de matematician ratat al lui Bolojan, care e mutul sezonului de toamnă-iarnă al Partidului Național al Retardaților Resetați (fost PNL provenit din fostul PNL). Că se taie și toate subvențiile de la 1 ianuarie 2022 nici nu contează, dacă dai drumul la căldură de pe acum, pentru că e doar parte a dezvoltării exponențiale a bunăstării orădenilor.
Postat 28 Septembrie 2021, 11:51 de KP
In Spania e dezastru cu gazul si electricitatea
Bineinteles in Spania Catu sau Bolojan e de vina, PUTIN se plimba cu iahturi in Siberia
Postat 28 Septembrie 2021, 00:48 de Sandu2100
Gazul..unde e ? Un mic lapsus...
@se intampla peste tot in lume: " nivelul apei e același, barajele sunt tot acolo, hidrocentralele tot acolo, atomo-centralele tot acolo, lemnul tot în pădure etc. Scopul este vaccinarea populației. " In mod respectuos va amintesc despre gaz. Cam asta este tema articolului si cauza emotiilor.. Poate ati uitat fiindca vine din Rusia, care l-a cam scumpit? „Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 a condus la schimbarea radicală a structurii aprovizionării cu gaze a României, la reducerea producţiei interne, la majorarea importurilor din Federaţia Rusă, la creşterea preţurilor şi a tarifelor de interconectare şi la scăderea producţiei de electricitate. Ca urmare a acestei Ordonanţe, România a devenit din importator net un exportator net de energie. În plus, OUG 114 a alungat companiile americane care doreau să înceapă exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, gaze ce ar fi asigurat necesarul pentru economia românească dar şi pentru consumatorii casnici” https://adevarul.ro/news/politica/teodor-lazar-Ii-solicit-premierului-ceara-ancheta-modul-lobby-ul-rusesc-actionat-romania-bloca-dezvoltarea-sistemului-energetic-national-1_615198b05163ec4271b12bb9/index.html?fbclid=IwAR0Cd5Bjg-LvCzKcY-eT0Ln10jNFuBneuqzD4vDwp3qD_MGOUoV95iHHhnc
Postat 27 Septembrie 2021, 20:55 de Danora
Trebuia
Trebuia sa fii Nostradamus sa prevezi nebunia asta...oricum exista alternativa..va puteti muta in Rosiorii de Vede...poate peste 4 ani ..ajungeti prim ministri..si rezolvati situatia...
Postat 27 Septembrie 2021, 20:40 de zorro
Varianta in engleză
...
Postat 27 Septembrie 2021, 15:47 de georgemarian
RE: Varianta in engleză
Vă rugăm nu folosiți spațiul de comentarii pentru a deschide noi și noi subiecte, care nu au legătură cu tema articolului!
Postat 27 Septembrie 2021, 18:53 de Moderator
Poate se mai trezește câte unul
https://www.comisarul.ro/articol/cutremur/-nastase-si-clica-sunt-liberi-si-bogati!-_733871.html - vânzarea Petrom Un alt destept și comunist, actualul primar al Clujului: https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-8489894-emil-boc-vom-vinde-bursa-pachetul-9-84-petrom-vom-obtine-pret-mai-mare-decat-obtinut-nastase-din-privatizarea-companiei.htm „Cine controlează Petrom controlează economia, con­trolează şi politica.“ Cuvin­tele îi aparţin fos­tu­lui premier Adrian Năstase (PSD) - probabil le spunea privindu-se în oglindă. Dacă vă duceți pe alte ramuri energetice / industriale veți vedea același tipar. Concluzie: și țara noastră și majoritatea țărilor sunt conduse de entități suprastatale care nu mai pot de bine nostru. România, ca națiune, e vândută cu izmene cu tot! Ce vedem noi la TV ca politică, e așa un show de divertisment, jocurile se fac mai sus, peste granițe, acolo se dă raportul.
Postat 27 Septembrie 2021, 15:34 de georgemarian
„Statul român pierde anual sute de milioane din taxe neîncasate, pe care ar fi putut să le încaseze. Românii se conectează în voioșie la noi centrale pe gaz și producția națională este în scădere și importăm mai mult din Federația Rusă. Deci, vedeți foart
[ https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/raport-alarmant-in-9-ani-romania-ramane-fara-gaze-naturale-iar-in-22-de-ani-fara-rezerve-de-petrol-1643069 ].Pe fondul unor rezerve certe de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze și al unei producții în scădere (10,5 miliarde de metri cubi), gazele românești se termină în circa nouă ani, la actualul ritm de extracție și pe baza rezervelor actuale.La nivel european, România are a patra cea mai mare rezervă dovedită de gaz, după Marea Britanie (200 de miliarde mc), Norvegia (1.700 de miliarde mc) şi Olanda (700 de miliarde mc)...La ritmul actual de exploatare și pe baza rezervelor de acum, petrolul românesc se termină în aproape 23 de ani. În România, rezervele dovedite de petrol sunt de circa 600 de milioane de barili, iar în 2020 producția națională a fost de 72.000 de barili pe zi, în scădere cu 3,3% față de anul precedent.
Postat 27 Septembrie 2021, 14:22 de excalibur
gunoaiele peneliste?
astia? solutii? anul trecut au inghetat preturile cand erau in scadere!!!! curent, gaz, benzina... dar n-au inghetat la dezinfectanti, spirt sanitar, masti - tot ce prezenta crestere exponentiala... Astia sa gaseasca solutii???? Centrala performanta! bravo bolovane! Bravo!!!!
Postat 27 Septembrie 2021, 14:01 de sasi
Cogenerarea unde e?!?!
Avem centrala cea mai cea care in timp ce consuma gaz scump produce curent scump! Teoretic faptul ca s-a scumpit curentul, ar trebui sa compenseze (macar in parte) scumpirea gazului!!! Se pune intrebarea: este sau nu este fiabila din punct de vedere economic aceasta centrala? Oradenii mai vor sa fie captivi in acest sistem centralizat si capusat de administratia locala sau preferam sa ne racordam la gaz si ne asumam scumpirile dar ne reglam singuri caldura ai consumul!!!???!!!
Postat 27 Septembrie 2021, 12:49 de oradeanbihor
Se întamplă peste tot în lume
Ceea ce se întâmplă la noi se întâmplă peste tot: scumpirea materialelor de construcții, scumpirea combustibililor etc. Acest fapt nu are nici o justificare economică, tehnică, rațională etc. Pe plan regional nu există nici un motiv: nivelul apei e același, barajele sunt tot acolo, hidrocentralele tot acolo, atomo-centralele tot acolo, lemnul tot în pădure etc. Scopul este vaccinarea populației. Majoritatea țărilor cum suntem și noi și-au lepădat suveranitatea, resursele din proprie inițiativă și acum controlul este în exterior, iar dacă nu este total, obediența față de puterile străine există. Se dorește la nivel mondial o presiune suplimentară pe angajați, pe lângă pierderea locurilor de muncă în perspectiva refuzului vaccinării, această creștere a costului vieții care să accelereze hotărârea acestora spre vaccin. Oamenii se îngrijorează că vor rămâne fără servici și fără bani. Este o capcană pe termen scurt. Pare o teorie a conspirației dar din nefericire este o realitate. Se întâmplă peste tot în lume fără nici o justificare. Cei care cedează acestei ispite vor suferi efectele secundare ale vaccinului, pe termen scurt-mediu-lung, depinde de rezistența și particularitățile fiecărui organism. Statul nu are absolut nici un control asupra acestui fenomen: distribuția electrică e externalizată, combustibilii sunt concesionați foștilor cotropitori, piața bancară e deținută grosier de străini, mare parte din alimente vin din exterior, industria e foarte restrânsă etc. Ne rămâne doar să răbdăm. Aș fi zis că ne mai rămân protestele, dar populația e adormită de consumul mass-media și de propria nepăsare care se întorc împotriva noastră. Guvernul Câțu și președintele au 0 control asupra oricărei acțiuni. Doar execută. Trist, dar adevărat.
Postat 27 Septembrie 2021, 11:19 de georgemarian
Mda
Eu nu cred ca ponderea costului materiei prime in gigacaloria furnizata e 70%. Cum nici la masina ponderea combustibilului nu e asa de mare decat daca circuli mult. Bun, nu e o problema ca se maresc(desi e o problema), se vor mari toate costurile ca rezultat mai ales al inflatiei dar se vor mari si salariile ca efect. Altfel inchidem caloriferele si sa-si bage cet-ul in kur. Mai ales ca insista cu prostiile alea de repartitoare, mai platesti si pt calcularea lor iar ele sunt cele mai imprecise aparate, functioneaza corect doar in conditii de laborator. Si toate astea pt ca ne-am bagat pe o piata de energie in care rupti in coate cum suntem licitam impreuna cu vestul europei. Si cel mai rau e ca vedem ca si daca stai calare pe o mare de titei si gaze si esti unul dintre cei mai mari producatori din europa, nu-ti poti folosi resursa decat daca cumperi la pretul stabilit de europeni. Dizgratioasa situatie. Dar daca totusi e ca iarna trecuta nu cred ca vom consuma prea mult.
Postat 27 Septembrie 2021, 10:31 de nihil
Tulai Doamne
Greu va fi, dragi oradeni. Nu era de ajuns ca avem cel mai scump transport in comun din Romania?! Nu era de ajuns ca avem cea mai scumpa taxa de parcare din vestul tarii ?! Nu era de ajuns ca impozitul creste de la an la an?! Noroc ca avem cele mai mici salarii din tara si ne permitem sa platim toate aceste taxe. In final, o glumita amara sa ne mai “incalzeasca” : fie facturile mari cat casa, ca oricum casa o expropiaza PMO.
Postat 27 Septembrie 2021, 10:12 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON