URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2022, 17:34

Primul convoi cu ajutoare din Bihor a plecat spre orașul ucrainean Ivano-Frankivsk, cu bunuri colectate din peste 50 de localități (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 20 de tone de ajutoare încărcate în două camioane au plecat joi din Oradea spre Halmeu, de unde încărcătura va fi preluată de reprezentanţii oraşului ucrainean Ivano-Frankivsk, cu care oraşul de pe Crişul Repede are un parteneriat de aproape 20 de ani.

O parte din îmbrăcămintea, medicamentele, alimentele și produsele de igienă au fost donate de orădeni, iar celelalte de locuitorii a 51 de comune și orașe din județ.

Mulţumiri pentru solidaritate

"Orădenii şi bihorenii s-au mobilizat exemplar în sprijinul ucrainenilor din oraşul Ivano-Frankivsk", a transmis Primăria Oradea joi, printr-un comunicat care anunţă plecarea primului convoi cu ajutoare, încărcate în două camioane puse la dispoziţie gratuit de firma orădeană Rozoti şi prin care, de asemenea, mulţumeşte voluntarilor din grupul Bihor pentru Ucraina, "pentru mobilizarea exemplară de care a dat dovadă în coordonarea logistică a acestui sprijin umanitar".

"Imaginea celor două camioane care se îndreaptă azi spre Ucraina este de altfel imaginea solidarităţii şi spiritului civic care caracterizează comunitatea orădeană şi bihoreană", a declarat city-managerul Oradiei, Mihai Jurca.

Camioanele au fost încărcate cu produse de îmbrăcăminte sortate pe vârste şi categorii, medicamente, produse sanitare/de igienă (8 tone) şi alimente neperisabile (ulei, făină, zahăr, orez, conserve - 12 tone).

Şi transporturi directe

Pe de altă parte, şi Prefectura Bihor a anunţat, la rându-i, că o parte din bunurile care au pornit spre oraşul ucrainean Ivano-Frankivsk au fost colectate în puncte anume amenajate în 51 de comune şi oraşe bihorene, după un apel făcut încă în 26 februarie de prefectul Dumitru Ţiplea.

Unităţile administrativ-teritoriale care au răspuns solicitării sunt Oradea, Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd, Săcueni, Ştei, Valea lui Mihai, Vaşcău, Abram, Abrămuţ, Avram Iancu, Batăr, Borod, Budureasa, Bulz, Bunteşti, Cărpinet, Cetariu, Cherechiu, Chişlaz, Ciumeghiu, Câmpani, Copăcel, Criştioru de Jos, Curtuişeni, Derna, Drăgăneşti, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Ineu, Lazuri de Beiuş, Lăzăreni, Lunca, Mădăras, Măgeşti, Paleu, Pietroasa, Pocola, Roşiori, Săcădat, Sălacea, Sânmartin, Sârbi, Suplacul de Barcău, Şinteu, Tărcaia, Ţeţchea, Vadu Crişului şi Toboliu. 

"Menţionăm că şi alte primării din Bihor au colectat bunuri în sprijinul populaţiei din Ucraina, care au fost expediate pe linie directă", precizează Prefectura.

Donaţi în continuare

Atât municipalitatea, cât şi Prefectura anunţă că bihorenii pot face în continuare donaţii la centrul deschis de Primăria Oradea pe str. Evreilor Deportaţi (fosta Sucevei) nr. 32-34 (vizavi de Karaviem), dat în administrarea grupului de iniţiativă Bihor pentru Ucraina, care reuneşte 46 ONG-uri, autorităţi publice locale şi judeţene, comunităţi religioase, firme şi cetăţeni implicaţi.

"Cu toţii vrem să dăm o mână de ajutor, dar în timpul unei crize umanitare conjugarea şi coordonarea eforturilor sunt esenţiale, pentru a nu risipi resursele. Rămâne deschis în continuare apelul către cetăţeni, către firmele care pot să vină în sprijinul ucrainenilor greu încercaţi de război, atât cu donaţii financiare, cu ajutoare, cu sprijin pentru rezolvarea diverselor probleme logistice (transport, depozitare, înfoliere marfă, cutii cartonate etc) sau cu munca de voluntariat de care este atât de mare nevoie acum", a transmis Cătălin Popa, unul dintre coordonatorii grupului de iniţiativă.

Recomandările anterioare rămân valabile: produsele alimentare donate să aibă un termen de valabilitate cât mai mare, iar îmbrăcămintea să fie în stare bună şi sortată, pentru a mai reduce din efortul voluntarilor.

"Donaţiile nu trebuie să se oprească aici, pentru că din păcate criza declanşată de război nu se va rezolva prea curând. Primăria Oradea împreună cu toţi ce implicaţi va continua să organizeze şi alte transporturi", subliniază şi municipalitatea, adăugând că "în Ivano-Frankivsk există o lipsă acută de produse în magazine, rutele de aprovizionare comerciale sunt grav afectate, foarte multe femei şi copii s-au refugiat dinspre estul spre vestul Ucrainei. Astfel, toate sălile de sport şi alte spaţii publice sunt pline cu refugiaţi".

Bani sau produse

Donaţiile în bani pentru oraşul ucrainean Ivano-Frankivsk se pot face la contul deschis de Fundaţia Comunitară Oradea:

IBAN: RO35BACX0000002181914001, SWIFT BACXROBU, cu menţiunea "Ajutor pentru Ucraina".

Centrul de colectare din str. Evreilor Deportaţi nr. 32-34 este deschis sâmbăta şi duminica între orele 12:00 - 18:00, iar de lunea până vinerea în intervalul orar 17:00 - 20:00.

Call-center-ul pus la dispoziţie de grupul Bihor pentru Ucraina, la care se poate suna pentru informaţii suplimentare, este 0359. 456.123.

De asemenea, persoanele şi firmele care doresc să ofere sprijin pot apela în continuare la unul din cele patru numere de telefon puse la dispoziţie de Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei:  0259.412.129; 0259.467.909; 0734.223.127 şi 0734.223.125.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CrisDumi aka KP
Din minciunile și propaganda Ruski pe care o faci se observa CLAR ca esti slugă la Putin și lingi adânc la SOSOCUL
Postat 24 Martie 2022, 19:38 de Sandu2100
CrisDumi aka KP
Alo NAZISTA lui Sosoaca te-ai documentat sa vezi ce tricou poarta Zelensky , sau te tragi pe tri-coaie. Tu ești NAZIST pro-Rus, mai ești și traseista, dacă îți doreai o Românie suverană, demnă și egală în decizii cu orice țară din UE, observat ca Oradea e un oraș demn de decizii și în România și în Europa.
Postat 24 Martie 2022, 19:36 de Sandu2100
Larry C. Johnson: "Armata ucraineană a fost înfrântă. Ceea ce a mai rămas este o operațiune de curățare".
Finalul e aproape și ajutoarele se adună. Euro-atlanticii vor pune la bătaie peste 30 miliarde Euro și USD, pentru reconstrucția noii Ucraine, micșorată drastic d.p.v. teritorial. Naziștii din Galicia vor asigura, cu sprijin occidental, administrarea viitoare, iar rușii îi vor lăsa în pace, pentru că nu mai reprezintă un pericol pe termen scurt și mediu. Ca de obicei, propagandiștii își vor da cu pumnii-n cap de ciudă, vor scuipa și vor înjura, vor spune că sunt pro-rus. Ei bine, nu sunt. Pur și simplu nu sunt de acord cu globalismul la scară planetară, sub SUA. Vreau o Românie suverană, demnă și egală în decizii cu orice țară din UE.
Postat 24 Martie 2022, 19:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON