URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2019, 21:35

Primăria vrea clădiri mari şi moderne de birouri în centrul istoric pentru a atrage IT-iştii în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană lucrează la un plan de încurajare a dezvoltării unor clădiri de birouri în centrul istoric şi vecinătatea acestuia pentru a atrage în Oradea firme din domeniul IT.

Birouri pentru IT-işti

Clădirile de categoria A, din categoria business, vor avea regim de înălţime ridicat de peste cinci etaje şi suprafeţe de peste 5.000 metri pătraţi, după modelul clădirii Trade Center de lângă centrul comercial Lotus.

"Municipiul va realiza pe cel puţin şapte amplasamente studii de volumentrie din care să rezulte ce se poate cosntrui acolo. În baza acestora, la finalul lunii septembrie vom propune să avem un catalog online, o zonă de prezentare a acesor amplasamente, astfel încât în anii următori ele să fie preluate de dezvoltatori privaţi care să contstruiască imobile pentru birouri", a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă primarul Ilie Bolojan.

Cele şapte amplasamente luate în calcul se numără clădirea Penitenciarului, a fostului Staţionar II de lângă hypermarket-ul Crişul, a fostului ICOMCOOP de la intersecţia străzilor Sucevei cu Horea, fostul sediu al societăţii Termoficare din strada Episcop Mihai Pavel, cel al grădiniţei de la intersecţia străzilor Traian Moşoiu şi Mihai Viteazul, actualul sediul al RER Vest, care mai poate funcţiona în oraş doar până la jumătatea anului viitor, precum şi o parte a fostei baze sportive Voinţa, lângă viitoarea parcare supraetajată.

Şapte hectare de teren!

Actulele imobile ar urma să fie cumpărate şi demolate de investitori privaţi pentru a face loc unor clădiri din oţel şi sticlă cu toate facilităţile necesare.

"Adunând suprafeţele totale ale acestor amplasamente, am obţine o suprafaţă de aproximativ 5-7 ha de terenuri care sunt la dispoziţia oraşului, pe care ne propunem să le promovăm ca viitoare amplasamente pe care dezvoltatorii imobiliari să realizeze clădiri de birouri în zona centrală", a mai spus Bolojan.

Studiul va lua în calcul inclusiv amplasamente din centru aflate în proprietate privată. "Ne propunem să organizăm o întâlnire între proprietarii privaţi ai acestor clădiri şi această companie care ca realiza studiul ca să le prezinte ce pot face pe aceste amplasamente", a spus Bolojan.

Cu masă şi casă...

Iniţiativa municipalităţii vine în completarea strategiei Primăriei de încurajare a domeniului IT începând încă din sistemul de învăţământ.

Potrivit directorului economic al Primăriei, Eduard Florea, prezent la conferinţa de presă, municipalitatea a pus în legătură firmele de IT dispuse să facă prezentări în cadrul şcolilor orădene cu conducerea acestora pentru a le prezenta elevilor oportunităţile de realizare într-o viitoare carieră în domeniu.

La fel, municipalitatea are în vedere încurajarea studenţilor din domeniul IT să vină să se instruiască în Oradea prin decontarea serviciilor de cazare şi masă, mai puţin pe perioada vacanţelor universitare.

"Am decis că se ca stabili o sumă alocată pe zi, după modelul tichetului de masă, care se va deconta pentru perioada de activitate universitară. Suma ar fi undeva la 1.000 lei pe semestru 2.000 lei pe an", a spus Florea.

"Realizează-te în Oradea"

În paralel municipalitatea a făcut deja primele demersuri în cadrul programului "Realizează-te în Oradea", menit să încurajeze start-up-urile în domeniu prin acordarea de finanţări şi sprijin din partea unor firme consacrate.

Directorul Florea a spus că Primăria a reuşit să atragă în acest parteneriat prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea şase companii din domeniu.

Actul de constituire a organizaţiei care va gestiona acest program urmează să fie dezbătut şi aprobat de parteneri în cursul lunii viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
de lucru in oras....
il felicit personal pe Bolojan daca demoleaza spitalul ala dezgustator vizual si ultra mega infectios vizavi de Crisu (apropo, eu am mai adus in discutie chestia asta)! dar ar trebui demolat inclusiv magazinul Crisu, un centru hidos, absolut jenant, ultra penibil cu tevile negre spânzurând pe toate etajele, in lumina aia infecta si dezolanta comunista de penitenciar! dar, stimati ziaristi, de ce nu investigati ce se intampla cu ruinele fostei fabrici avantul din spatele electrica de la piata mare. cum de nu ia primarul la ochi o dihanie de constructie in paragina, o rusine pt oras, in buricul targului?!? /// si faceti ceva pt gara aia infecta, demolati covrigul ala nenorocit pe post de statuie din beton - arata ca dracu! avem atatia artisti talentati in acest oras, imposibil sa nu se gaseasca un alt monument/sculptura de pus acolo, poate chiar un cerc de coronite, daca tot a fost votata emblema orasului nouveau life!
Postat 24 Iulie 2019, 22:40 de roger
never!
în locul bulăului?!? ne legăm cu lanțuri de clădire. față în față cu palatul justiției și muzeul ady endre?!? sunt chiar tâmpiți. toate marile orașe au un mini new york dar afară, la margine!
Postat 24 Iulie 2019, 22:28 de cvm
Bani și investitori cu mintea rătăcită să fie ...
... că "diliul șef" ar vrea să facă din centrul orașului un fel de "City of London" !?! Doar că "Mica Vienă" are un cu totul alt regim urbanistic, iar centrul de la noi nu are nici infrastructura necesară pentru "business" și nici posibilitatea creării uneia noi !?!
Postat 24 Iulie 2019, 08:15 de CrisDumi
IT-iștii români au cele mai mici salarii din regiune
E normal sa nu plateasca impozit, sa li se asigure cazare si masa, birouri faine cu aer conditionat.Urmeaza vouchere de vacanta si pensii speciale...
Postat 24 Iulie 2019, 01:27 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON