Oamenii din spatele noii echipe de fotbal din Oradea, CAO 1910, au susţinut, marţi, o conferinţă de presă, pentru a lămuri de unde a pornit proiectul, care-i sunt obiectivele şi, mai ales, cine va susţine financiar şi logistic noul club.
Pentru tradiţie
Clubul Atletic Oradea 1910 a fost înfiinţat de o asociaţie cu acelaşi nume cu scopul de a continua tradiţia fotbalului orădean. Asociaţia în sine a fost înfiinţată în toamna anului trecut, preşedintele ei fiind Florin Mal, director la ERA Park.
Recent, Clubul Atletic Oradea 1910 a înscris o echipă de seniori în Liga a V-a după ce a semnat un protocol de colaborare cu CSM Oradea. Chiar şi aşa, asta nu înseamnă că municipalitatea va sprijini financiar echipa.
"Am încercat să găsim o formulă pentru a reuşi să continuăm tradiţia fotbalului orădean. Dacă formula este bună sau nu, timpul o va dovedi. Am semnat un protocol cu asociaţia CAO 1910 în urma iniţiativei lor de a reconsitui istoria unui club de tradiţie", a spus, marţi, Şerban Sere, preşedintele CSM Oradea.
Sere a mai spus că a fost interesat de propunerea CAO 1910 deoarece aceasta este înclinată spre juniori şi tineri, oferindu-le celor talentaţi şi cu potenţial o echipă unde să joace ca profesionişti.
Fără bani de la Primărie
Acesta a precizat, însă, că protocolul de colaborare - semnat pe doi ani cu posibilitate de prelungire - are termeni stricţi şi nu implică o responsabilitate financiară din partea CSM Oradea. "Condiţiile acestui parteneriat sunt foarte clare. CSM Oradea nu contribuie financiar la acest club. Punem la dispoziţia entităţii noi create baza sportivă şi juniorii care fac pasul spre seniorat şi spre performanţă. Am considerat că e o datorie morală să acordăm baza de pregătire şi sprijinul pentru acest proiect", a precizat Sere.
În concluzie, noua echipă de Liga a V-a va folosi Stadionul Iuliu Bodola respectiv terenul sintetic de lângă acesta, fără a plăti. Merită precizat, însă, că de aceleaşi beneficii are parte şi echipa Luceafărul Oradea, care activează în Liga a II-a, cu finanţator privat.
Întrebat de BIHOREANUL cum comentează apelul lansat de conducerea Consiliului Judeţean Bihor către Primărie, de a sprijini financiar fotbalul bihorean, în contextul negocierilor dintre Luceafărul Oradea şi CJ, Sere a spus că nu poate vorbi în numele edililor, însă CSM Oradea nu are un buget de investiţii pentru o echipă de seniori de nivelul Ligii a II-a.
Buget de 50.000 euro
Potrivit lui Florin Mal, preşedintele Asociaţiei CAO 1910, noua echipă are un buget pentru sezonul 2017-2018 estimat la 50.000 euro, sumă suficientă, spune acesta, inclusiv pentru promovarea în Liga a IV-a, primul obiectiv al echipei.
Acum, clubul CAO 1910 are 40 de asociaţi care contribuie cu câte 2.200 lei pe sezon, dar strânge fonduri şi printr-o opţiune de suporter-membru, în cadrul căreia fanii sunt invitaţi să contribuie cu câte 100 lei. "Asociaţii sunt mai ales oameni de afaceri care vor să susţină acest fenomen. Ei sunt din Oradea, dar avem şi un austriac, un italian şi un francez. De asemenea, primul membru-suporter este un orădean mutat în Londra, căruia i-a plăcut proiectul nostru", a spus Florin Mal.
Potrivit acestuia, se fac demersuri pentru mărirea numărului de asociaţi, şi ca atare de contribuţii la 65, şi atragerea de sponsorizări.
Înţelegere pe jucători
Lotul echipei CAO 1910 nu a fost prezentat la conferinţa de marţi, însă antrenorul acesteia, Florin Fărcaş, cel care coordonează şi secţia de copii şi juniori a CSM Oradea, a precizat că 11 dintre jucători au fost selectaţi dintre tinerii care termină junioratul la echipele municipalităţii.
El a mai afirmat că lotul va fi completat de jucători profesionişti din diverse ligi, însă contractele acestora n-au fost definitivate încă. În cadrul conferinţei, Florin Mal a precizat că toţi jucătorii vor avea contracte semnate cu clubul şi vor fi "plătiţi oficial".
În cazul în care un jucător provenit din "pepiniera" CSM Oradea va fi transferat unei alte echipe, cele două entităţi - CSM şi CAO 1910 - se vor împărţi pe banii primiţi pentru acesta. Procentele stabilite prin protocolul de colaborare nu au fost dezvăluite.
La conferinţă au mai participat Călin Capotă, managerul general al clubului, orădeanul care în urmă cu mai mulţi ani a înfiinţat echipa de juniori Juventus Oradea, şi directorul sportiv al CAO 1910, fostul arbitru Mircea Cheregi.
CAO, campioana!
Noua echipă de fotbal are un nume preluat de la fosta glorie a fotbalului orădean. Clubul Atletic Oradea a fost înfiinţat în 1910 în urma unei adunări de constituire ţinute la cafeneaua Emke din oraş.
În 1924, echipa a fost finalistă în campionatul României, în 1935 vicecampioana României, iar în sezonul 1942/1943 vicecampioana Ungariei. Un sezon mai târziu, în 1943/1944 CAO a luat titlul de campioană a Ungariei, iar în 1948/1949 pe cel de campioană a României.
Iniţiatorii noului proiect, care îşi propune să reînvie tradiţia CAO, spun că există slabe şanse ca cineva să poate clama justificat palmaresul clubului. De altfel, asociaţia a început demersurile pentru înregistrarea mărcii la OSIM.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.