URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2019, 19:10

Primăria împarte responsabilitatea dezinsecţiilor cu orădenii: Proprietarii de terenuri, grădini şi livezi, îndemnaţi să stârpească ţânţarii

Primăria împarte responsabilitatea dezinsecţiilor cu orădenii: Proprietarii de terenuri, grădini şi livezi, îndemnaţi să stârpească ţânţarii sursa foto: www.reginamaria.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce Oradea este invadată de ţânţari, iar firma Coral Impex, angajată de Primărie, va face în zilele următoare al treilea tratament la sol pentru combaterea acestor insecte, municipalitatea face un apel şi la cetăţeni.

"Primăria Oradea solicită tuturor deţinătorilor de terenuri cu vegetaţie, grădini, livezi, terenuri virane, să execute de asemenea operaţiuni specifice de dezinsecţie concomitent cu operaţiunile de dezinsecţie desfăşurate de municipalitate prin operatorul licenţiat SC Coral Impex SRL", se arată într-un comunicat transmis miercuri de municipalitate. Societatea este cea care, în 2017, a câştigat licitaţia pentru lucrările de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare din Oradea.

Tratamentele pe domeniul privat sunt necesare, arată Primăria, pentru că insectele alungate de tratamentele făcute pe domeniul public se refugiază în aceste zone private. "Menţionăm că municipiul Oradea are obligaţia de a presta această activitate numai în spaţiile publice, dar insectele (muşte, ţânţari erc) migrează şi pe domeniile private ale  cetăţenilor, iar dacă pe aceste spaţii nu se efectuează operaţiuni de dezinsecţie, operaţiunea de ansamblu nu poate avea un rezultat satisfăcător", a declarat Mircea Stejerean, şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din cadrul Primăriei.

În plus, Primăria le cere orădenilor să cosească vegetaţia de pe terenurile deţinute cel puţin o dată pe lună.

Pe domeniul public al Oradiei, a treia dezinsecţie se va face între 27 şi 29 iunie. Produsele ce urmează să fie folosite sunt: K-Othrine Profi Ex 250 (insecticid special conceput pentru combaterea ţânţarilor adulţi, inclusiv a speciei Aedes Albopictus, responsabilă pentru răspândirea virusului Zika) şi Vectobac WG (produs insecticid special conceput pentru combaterea ţânţarilor aflaţi în stadiul de larvă).

Produsele  sunt avizate de Ministerul Sănătăţii, Comisia Naţională a Produselor Biocide, fac parte din grupele Xi şi Xn de toxicitate şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar umană. Totuşi, se recomandă populaţiei să evite contactul insecticidului cu ochii.

Află de ce este Oradea invadată de ţânţari din articolul"Biologul Alexandra Puiu explică de ce a ajuns Oradea invadată de ţânţari. „Este o infestare masivă”"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON