URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2022, 13:52

Premieră șoc în Bihor: Spitalul Municipal din Marghita nu mai are contract cu CAS și nu mai poate primi bani pentru serviciile acordate pacienților

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita, care deservește peste 100.000 de bihoreni din zona de nord a județului, nu mai are contract de furnizare a serviciilor cu Casa Asigurărilor de Sănătate.

Contractul încheiat în vară i-a fost suspendat pentru că unitatea nu are acreditare, astfel că oamenii nu mai pot beneficia de internări, spitalizări de zi, consultații și analize în policlinică, decât dacă ar finanța serviciile din alte surse.

Fără acreditare

BIHOREANUL a aflat că suspendarea contractului de furnizare a serviciilor medicale dintre Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor și Spitalul Municipal din Marghita a intrat în vigoare vineri dimineață, ca urmare a unei adrese pe care managerul unității sanitare, Bradacz Aliz, o trimisese cu o zi înainte conducerii CJAS Bihor.

„Între CAS Bihor și Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita era în vigoare un contract pentru furnizarea și decontarea serviciilor medicale încheiat în luna august a anului trecut, dar pe care suntem obligați să-l suspendăm după ce ieri (n.r. – joi) am fost înștiințați oficial, chiar de conducerea spitalului, că unitatea a intrat în categoria a VI-a, conform Deciziei nr. 32/2022 a Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. Asta înseamnă că un spital este „neacreditat”, astfel că prin lege nu poate fi finanțat din Fondul Național Unic al Asigurărilor de Sănătate”, a declarat BIHOREANULUI directorul CJAS Bihor, Dorel Dulău.

În ședințe

Contactată, la rându-i, Bradacs Aliz, managerul Spitalului Municipal din Marghita, a confirmat imposibilitatea unității pe care o conduce de a mai fi finanțată din banii FNUASS.

„Este suspendat contractul încheiat cu CAS”, a spus managerul, lapidar, după care a întrerupt convorbirea telefonică, pentru a răspunde unor urgențe, și promițând că va reveni ulterior pentru a oferi detalii, ceea ce nu s-a întâmplat.

BIHOREANUL a aflat că la această oră la spitalul din Marghita are loc o ședință, pentru a se analiza felul în care ar putea continua furnizarea serviciilor cel puțin pentru pacienții internați sau modul în care aceștia să fie transferați în spitale din Oradea.

„Trebuie luate decizii rapid, pentru că azi este vineri și urmează weekendul, astfel că este imposibil ca problema acreditării spitalului și reluarea contractului de CAS să fie rezolvată până luni. În acest timp, spitalul trebuie să acorde servicii pacienților fără să existe posibilitatea decontării lor, așa că nu se știe câte zile va avea bani”, a declarat o sursă BIHOREANULUI.

Gravitate maximă

Neacreditarea sau excluderea din procesul de reacreditare (procedură periodică, obligatorie la câțiva ani pentru toate spitalele) este cea mai gravă situație în care poate ajunge un spital public, fiind cauzată, în general, de neîndeplinirea mai multor condiții obligatorii, de la existența personalului calificat până la cea a dotărilor, dar și a facilităților pentru pacienți și a serviciilor medicale.

Neacreditarea sau oprirea procesului de reacreditare pentru Spitalul Municipal din Marghita este, de altfel, o premieră pentru județul Bihor.

Deocamdată nu sunt cunoscute cauzele pentru care Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a retras acreditarea sau a întrerupt procesul de reacreditare și nici cine anume sunt persoanele responsabile de acest fapt.

În prezent, în spitalul din Marghita, care are în total 267 de paturi, sunt internați inclusiv 19 pacienți cu Covid, a căror îngrijire costă, în medie, câteva sute de euro, bani ce nu pot fi decontați.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Asta e doar inceputul
Deja sunt primarii in pragul falimentului, institutii , scoli, camine excedate de cheltuielile cu utilitatile etc. Cea mai mare crestere economica, marca Catu/Pnl ...
Postat 04 Februarie 2022, 15:31 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON