URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 25 OCTOMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Un eveniment unic în viaţă, care ar fi trebuit să rămână pe veci în memoria tinerilor căsătoriţi, s-a transformat într-un coşmar. Mi-am imaginat cum trebuie să fi gândit protagoniştii nunţii de pomină care s-a lăsat cu percheziţii la fostul comisar şef Eugen Boc şi cu Covid la nora acestuia.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Obsesia asta a multora, că presa face și desface lucruri la modul absolut, mi-a amintit de o întâmplare relatată cândva de Ilie Bolojan, care nu văd de ce n-ar fi cunoscută acum de toată lumea. S-a întâmplat, acum câțiva ani, ca primarul Oradiei să fie convocat la o discuție de șefii Consiliului Județean, Pasztor Sandor și Ioan Mang, pentru a discuta, cu ziarul BIHOREANUL pe masă, anumite articole...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile interne în PNL Bihor au murit, s-a votat fără comentarii lista impusă de șefu'. Desființarea competiției interne într-un partid poate fi catalogată drept aroganță bazată pe putere și, adeseori, este primul pas către pierzanie. Nu comentez lista lui Bolojan și nici competențele membrilor ei, care sunt convins că se vor descurca în Parlament, ci doar moartea unui principiu simplu, însă esențial, care stătea cândva la baza funcționării partidelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre rezultatul alegerilor locale?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ prevede ce drepturi și ce obligații au consilierii locali și județeni, primarul, viceprimarul și președintele consiliului județean. Iată care sunt acestea...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.
13 Mai 2016, 12:13

Prefectul Claudiu Pop a "demis" 127 primari şi consilieri traseişti, care candidează pe 5 iunie pentru alt partid decât în 2012

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că prefectul Claudiu Pop "a emis în perioada 11-12 mai 2016 un număr de 60 de ordine, pentru 54 de consilii locale, prin care a constatat încetarea de drept înainte de expirarea duratei normale, a mandatelor de consilier local pentru un număr de 123 de consilieri locali la nivelul judeţului Bihor".

Conform aceleiaşi surse, în data de 10 mai 2016 s-au emis şi "4 ordine prin care s-a constatat încetarea mandatelor a 4 primari, înainte de expirarea duratei normale, şi anume pentru primarii comunelor Bulz, Criştioru de Jos, Pietroasa şi Sâmbăta", care şi-au schimbat partidul în cursul acestui an.

Primarul comunei Bulz, Augustin Sărăcuţ, a fost ales în 2012 în calitate de reprezentant al PNL, însă anul acesta s-a înscris în PSD, edilul din Criştiorude Jos, Fănel Tulvan şi-a obţinut mandatul în numele PSD, dar a trecut la PNL, cel al comunei Pietroasa, Cornel Pîlea, a fost ales în 2012 ca reprezentant al PC, dar în 2014 a trecut la PSD, iar din martie anul acesta la PNL, în timp ce primarul comunei Sâmbăta, Mircea Carţiş, s-a alăturat ALDE după ce acum patru ani fusese ales ca reprezentant al PSD.

"Ordinele au fost emise în temeiul prevederilor articolelor 9 alin. 2 din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali (potrivit căruia "Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: (...)lit. h^1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales", precum şi 12 alin. 3 din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali care stipulează că: "În cazul prevăzut la art. 9 alin. (2) lit. h^1), în termen de 30 de zile de la data sesizării partidului politic sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul judeţean a fost ales, prefectul constată, prin ordin, încetarea mandatului consilierului local sau judeţean înainte de expirarea duratei normale a acestuia şi declară vacant locul consilierului local sau judeţean", se precizează în comunicatul dat publicităţii de Prefectura Bihor.

Aceasta aminteşte, de asemenea, că potrivit articolului 15, aliniatul 2, din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali, "Calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte al consiliului judeţean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri:  g^1) pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales"

Respectiv art 16 alin 2 din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali care prevede faptul că: "Ordinul va avea la bază un referat semnat de secretarul comunei sau al oraşului, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului."

Toate aceste articole sunt coroborate cu art 8 alin 1 din Legea partidelor politice nr 14/2003 care prevede faptul că: "Un cetăţean român nu poate face parte în acelaşi timp din două sau mai multe partide politice.", respectiv art 8 alin 2 "Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior."

În analiza Prefecturii sunt şi cazurile aleşilor locali care au profitat de celebra "Ordonanţă a lui Dragnea" de acum doi ani, şi anume OG 55/2014, prin care 12 primari, 4 consilieri judeţeni şi 30 de consilieri locali şi-au schimbat partidele, trecând cu toţii la PSD. În 2015, Curtea Constituţională a României a declarat acest act normativ neconstituţional, însă aleşii respectivi şi-au păstrat mandatele în baza caracterului neretroactiv al deciziilor CCR, care "acţionează doar pe viitor".

Citiţi pe acestă temă şi articolul "Traseişti maziliţi: 16 primari, 129 de aleşi locali şi 4 consilieri locali îşi vor pierde funcţiile pentru că au schimbat partidele"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Adica pe Adelina Coste?
Si pe Costelina Adelina cand o ,,demiteti"? Daca bine imi amintesc in 2012 era pe listele PDL iar acum este mare socialista!Lupul isi schimba parul dar naravu'ba.
Postat 13 Mai 2016, 13:44 de Magda
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1185 RON
  • 1 EUR = 4.873 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON