URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2016, 12:13

Prefectul Claudiu Pop a "demis" 127 primari şi consilieri traseişti, care candidează pe 5 iunie pentru alt partid decât în 2012

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că prefectul Claudiu Pop "a emis în perioada 11-12 mai 2016 un număr de 60 de ordine, pentru 54 de consilii locale, prin care a constatat încetarea de drept înainte de expirarea duratei normale, a mandatelor de consilier local pentru un număr de 123 de consilieri locali la nivelul judeţului Bihor".

Conform aceleiaşi surse, în data de 10 mai 2016 s-au emis şi "4 ordine prin care s-a constatat încetarea mandatelor a 4 primari, înainte de expirarea duratei normale, şi anume pentru primarii comunelor Bulz, Criştioru de Jos, Pietroasa şi Sâmbăta", care şi-au schimbat partidul în cursul acestui an.

Primarul comunei Bulz, Augustin Sărăcuţ, a fost ales în 2012 în calitate de reprezentant al PNL, însă anul acesta s-a înscris în PSD, edilul din Criştiorude Jos, Fănel Tulvan şi-a obţinut mandatul în numele PSD, dar a trecut la PNL, cel al comunei Pietroasa, Cornel Pîlea, a fost ales în 2012 ca reprezentant al PC, dar în 2014 a trecut la PSD, iar din martie anul acesta la PNL, în timp ce primarul comunei Sâmbăta, Mircea Carţiş, s-a alăturat ALDE după ce acum patru ani fusese ales ca reprezentant al PSD.

"Ordinele au fost emise în temeiul prevederilor articolelor 9 alin. 2 din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali (potrivit căruia "Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: (...)lit. h^1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales", precum şi 12 alin. 3 din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali care stipulează că: "În cazul prevăzut la art. 9 alin. (2) lit. h^1), în termen de 30 de zile de la data sesizării partidului politic sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul judeţean a fost ales, prefectul constată, prin ordin, încetarea mandatului consilierului local sau judeţean înainte de expirarea duratei normale a acestuia şi declară vacant locul consilierului local sau judeţean", se precizează în comunicatul dat publicităţii de Prefectura Bihor.

Aceasta aminteşte, de asemenea, că potrivit articolului 15, aliniatul 2, din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali, "Calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte al consiliului judeţean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri:  g^1) pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales"

Respectiv art 16 alin 2 din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali care prevede faptul că: "Ordinul va avea la bază un referat semnat de secretarul comunei sau al oraşului, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului."

Toate aceste articole sunt coroborate cu art 8 alin 1 din Legea partidelor politice nr 14/2003 care prevede faptul că: "Un cetăţean român nu poate face parte în acelaşi timp din două sau mai multe partide politice.", respectiv art 8 alin 2 "Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior."

În analiza Prefecturii sunt şi cazurile aleşilor locali care au profitat de celebra "Ordonanţă a lui Dragnea" de acum doi ani, şi anume OG 55/2014, prin care 12 primari, 4 consilieri judeţeni şi 30 de consilieri locali şi-au schimbat partidele, trecând cu toţii la PSD. În 2015, Curtea Constituţională a României a declarat acest act normativ neconstituţional, însă aleşii respectivi şi-au păstrat mandatele în baza caracterului neretroactiv al deciziilor CCR, care "acţionează doar pe viitor".

Citiţi pe acestă temă şi articolul "Traseişti maziliţi: 16 primari, 129 de aleşi locali şi 4 consilieri locali îşi vor pierde funcţiile pentru că au schimbat partidele"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Adica pe Adelina Coste?
Si pe Costelina Adelina cand o ,,demiteti"? Daca bine imi amintesc in 2012 era pe listele PDL iar acum este mare socialista!Lupul isi schimba parul dar naravu'ba.
Postat 13 Mai 2016, 13:44 de Magda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON