URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2021, 11:07

Povestea candidei Familia și a nesăbuitei sale bunici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Voi începe abrupt: decizia de anulare a personalității juridice a revistei Familia a fost una, ca să mă exprim elegant, cel puțin pripită, căreia nu i s-au analizat toate implicațiile ulterioare, nu atât financiare, cât culturale. Sunt convins că și dl Ilie Bolojan ar găsi, azi, o altfel de rezolvare.

Argumentele pentru care revista nu trebuia să ajungă departament al niciunei alte instituții au fost spuse la timpul lor. Însă, după proteste îndreptățite, dublate de ironii, după petiții semnate de nume grele ale culturii române și birjării de internet, lucrurile au luat brusc o întorsătură ciudată. De la negarea deciziei C.J., s-a ajuns la negarea, mai mult sau mai puțin voalată, a capacității redacționale de a duce – în condițiile date – mai departe revista. Au fost chemați preoții, bocitoarele și a fost țesut giulgiul. Acest text vrea să amâne măcar tragerea clopotelor...

Mirat, iritat, nedumerit, revoltat de multe ori și dincolo de toate încâlcelile birocratice și legislative, Ioan Moldovan a ales să rămână în toată această perioadă, și în cea ce va să vină, alături de revistă, refuzând retorica deznădejdii ori exerciții de orgoliu la care ar fi fost, până la urmă, îndreptățit. Cu vorbele lui – continuitatea revistei și a spiritului acesteia sunt mai importante decât poziția pe un stat de plată.

E un tip de identificare culturală pe care nu toți au practicat-o. Într-un asemenea moment, de fapt, revista are mult mai multă nevoie de Ioan Moldovan decât are Ioan Moldovan de revistă. Cei care îi deplâng dispariția doar din plăcerea de a face vocalize funebre ar fi bine să înceteze.

Și în ceea ce privește numirea lui Mircea Pricăjan în funcția de redactor-șef, lucrurile trebuie lămurite o dată pentru totdeauna. Alegerea lui pentru această funcție fusese hotărâtă în redacție cu mai bine de un an și jumătate în urmă. Nu l-a impus nimeni, nu s-a vârât singur în față, nu a participat la nu știu ce jocuri de culise. Ioan Moldovan a fost cel care l-a propus ca redactor-șef, pentru actuala formulă, președintelui C.J., și nu invers.

Informații vagi și cu sunete secunde perverse care au circulat mai cu seamă în mediul online au reușit să nască în jurul lui Mircea Pricăjan o rețea deasă de suspiciune, neîncredere și răutate, întreținută apoi abil de plivitorii de morminte culturale. Așa s-a ajuns în situația în care, orice ar fi declarat, era interpretat ca un atac la politica redacțională anterioară. Elanul ipocrit jeluitor a ajuns până acolo încât s-a spus că va face asemenea concesii încât nu va mai fi nicio diferență între revista Familia și o broșură cu integrame. Cu toate că nimic din ce făcuse până în decembrie nu prevestea asta, brusc Mircea Pricăjan a devenit omul cu dricul, capabil să are cu plugul chiar mormântul lui Iosif Vucan.

La mijlocul lui decembrie anul trecut, când lucrurile au început să fiarbă, una dintre marile vulnerabilități ale revistei era marca. Revista de cultură Familia nu era înregistrată la OSIM. Redacția ar fi putut-o înregistra doar prin Consiliul Județean. Nu exista nici vreo altă formă de asociere care să țină de Familia. Riscam să risipim timp „birocratic” prețios și să pierdem numele în favoarea mai știu eu cui. Cu aprobarea conducerii de atunci, Mircea Pricăjan a înregistrat numele, ferind revista de orice surpriză. Văd că gestul se întoarce acum tot împotriva lui când poate ar fi fost mai bine ca Revista de cultură Familia să fie marcă de biscuiți.

Această atmosferă ar fi până la capăt suportabilă dacă nu ar conține o mare doză de ipocrizie. Nu, nici revista și nici geografia ideatică Familia nu vor muri. Ioan Moldovan nu a fugit în munți, Mircea Pricăjan nu umblă cu târnăcopul să facă praf spiritul revistei. Că vor fi publicați mai des scriitori de 20, 30, 40 de ani nu cred că îl va face pe întemeietorul revistei să se întoarcă în mormânt. Nume precum Marius Miheț, Ioana Cistelecan ori Dan-Liviu Boeriu (ca să mă refer doar la orădeni) își au deja locul lor în spațiul cultural.

Iar dacă oarecine bănuiește că revista va renunța la colaborările unor Al. Cistelecan, Gheorghe Grigurcu sau Florin Ardelean, doar în speranța unui naufragiu într-o tinerețe lipsită de talent, va avea o mare dezamăgire. Melanjul acesta mai accentuat de generații se impune(a) însă de la sine. Contează valoarea, nu anii. Știe asta, vă asigur, și Mircea Pricăjan.

Ar mai fi destule de spus despre ce va însemna de acum încolo revista, atât din punct de vedere al continuității, dar și din cel al înnoirii. Mai bine să vorbească însă primul număr din acest an. Adaug doar atât: în ciuda tuturor celor care prepară cu voluptate coliva, „Nu, sfârșitul nu-i aici!”.

Miron Beteg
Secretar de redacție al revistei Familia

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Sunt convins că și dl Ilie Bolojan ar găsi, azi, o altfel de rezolvare ...".
Una e să crezi și cu totul altceva să fi convins. Pentru că, în acest caz, convingerea vine din naivitate ... numită și ignoranță ori necunoaștere, după caz !?! Bolojan nu are nici în clin și nici în mânecă cu scrisul, literatura, arta și cultura. Omul e primitiv în gândire și de aceea pare eficient, pentru că nu se încurcă la nivel spiritual cu decizia, oricare ar fi aceasta de bine sau de rău ... nici cât peștele cu apa în frecarea inerentă cu aceasta !?! Ce-i mai grav însă ... e că nu are tresăriri or remușcări, când se face că se concentrează la prezent sau la ce urmează-n viitor !?!
Postat 01 Februarie 2021, 17:41 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON