URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2023, 21:20

Pot începe negocierile cu Ucraina și Republica Moldova pentru aderarea la UE. Viktor Orbán a părăsit sala înainte de vot (VIDEO)

Pot începe negocierile cu Ucraina și Republica Moldova pentru aderarea la UE. Viktor Orbán a părăsit sala înainte de vot (VIDEO) Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii europeni au decis joi seara, la summit-ul organizat la Bruxelles, că pot începe negocierile privind aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Decizia a fost luată în Consiliul European, în absența premierului maghiar Viktor Orbán, care a ieșit din sală înainte de vot.

„Consiliul European a decis să deschidă negocierile pentru aderare cu Ucraina și Moldova și a acordat statutul de candidat Georgiei. (...) Un semnal clar de speranță pentru cetățenii acestor țări și pentru continentul nostru”, a transmis, pe Twitter, președintele Consiliului, Charles Michel. 

„O decizie proastă”

Viktor Orbán nu și-a folosit dreptul de veto, cum avertizase că ar face, dar a transmis ulterior că aderarea Ucrainei este o „decizie proastă”, la care Ungaria nu vrea să ia parte. Potrivit Politico.eu, Orbán a ieșit din sală tocmai pentru a permite ca hotărârea să fie luată cu unanimitate de voturi. Prim-ministrul Sloveniei, Robert Golob, a declarat pentru aceeași sursă că liderul de la Budapesta nu a primit nimic în schimb din partea liderilor europeni pentru a nu se opune la vot. 

Joi seara, Viktor Orbán a publicat o declarație pe Facebook, subliniind că „aderarea Ucrainei la UE este o decizie proastă. Ungaria nu vrea să participe la această decizie proastă!”. 

Conform Spotmedia.ro, Orbán și-a reiterat totodată poziția potrivit căreia Ucraina nu îndeplinește condițiile necesare pentru a începe discuțiile de aderare la UE. „Ungaria nu își modifică poziția”, a spus el, adăugând că celelalte 26 de state membre au insistat să facă pasul acesta de deschidere a negocierilor cu Kievul și, drept urmare, Ungaria a hotărât că cele 26 pot merge pe propria lor cale, în timp ce Ungaria rămâne departe de decizie, aşadar practic s-a abţinut.

Bucurie la Chișinău și Kiev

Atât președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cât și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-au exprimat bucuria, după luarea acestei decizii.

„Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră. Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Zelenski a transmis: „Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru toată Europa. O victorie care motivează, inspiră și întărește”, a scris el pe X.  „Îi felicit pe toți ucrainenii în această zi. De asemenea, felicit Moldova și personal pe Maia Sandu. Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate”, a adăugat liderul de la Kiev.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
LaCh
Păi așa a fost și România can a făcut alianță cu Rușii, pana Ceaușescu sa trezit din prostia comunismului condus de Ruși, dar înainte DEJ a scos Rușii afară din țară ( pt asta a si fost IRADIAT ) ORBAN VIKTO are nevoie de RUSI , la fel si ERDOĞAN, se formează triunghiul si noi o sugem.
Postat 15 Decembrie 2023, 23:53 de Sandu2100
Declaratie Emanuel Macron, 15 Dec, 2023
"In urmatoarele luni ungaria trebuie sa-si clarifice pozitia. Este inacceptabil ca aceasta tara sa tina ostatic blocul comunitar". ungaria a blocat ajutorul financiar pt ucraina. Urmeaza ca ungaria sa fie scoasa din UE, caz unic in istorie. Cei care vor pierde vor fi ungurii votanti ai lui v. orban. LaCh, mai fa- ti vreo zece conturi de propaganda sovina ungureasca. Respira adanc si accepta realitatea, idiotule sovin.
Postat 15 Decembrie 2023, 19:54 de OrbanKula
pentru richard
ignor-o (e o femeie trecuta de tinerete), a avut mai multe conturi blocate (cand exista moderator), o ia razna cand e vorba de Orban (de-a dreptul obsedata de vreme ce are si nickname-ul cu el), vede sovinism si revizionism si unde nu trebuie (dovada ca nu stapaneste termenii). in rest, explica-le unora ce gandesc dupa manual si propaganda europeana ce inseamna un om vertical, azi a blocat mizeria aia de ajutor ucrainei (inca o palma dupa refuzul american), ucraina unde legea se face aruncand grenada in sala de consiliu, europeni de-a dreptul, stiri de astea neajungand la noi caci nu e corect politic.
Postat 15 Decembrie 2023, 17:40 de LaCh
putin si sluga lui, v. orban
Doi revizionisti declarati. Marea durere a lui putin este destramarea URSS. Plange tot timpul din cauza asta. Plange dupa vremurile cand jumatate din Europa, si in general din lume erau tari vasale Rusiei. Acum in Europa a ramas doar cu doua astfel de tari vasale: hungary si belarus.
Postat 15 Decembrie 2023, 15:04 de Riviera
@richard
Respira adanc si accepta eternitatea, sovinule idiot.
Postat 15 Decembrie 2023, 14:16 de OrbanKula
@richard
Aici poti sa spui ca esti si chinez. Cand ai inceput sa scrii ai aratat ca esti un idiot sovin. Vikor orban vine in Romania si face declaratii revizioniste. De ce face asta ? Pt voturi. Tocmai tu ai spus asta. Asta inseamna ca ungurii sunt revizionisti iar orban exploateaza asta. Vezi cum de dai singur de gol, sovinule idiot. Singur te contrazici. Nu romanii au pretentii revizioniste fata de ungaria ta ce e tocmai invers, sovinule idiot mincinos. Nu-ti tine cu propaganda sovina. Esti redus mintal.
Postat 15 Decembrie 2023, 14:04 de OrbanKula
Negocierile de aderare la UE durează, de principiu, mai bine de 7-10 ani.
Iar asta după minim 4-5 de implementare ale unor programe specifice de pre-aderare, în vederea adaptării țării respective la regulile, standardele și normele comunității europene. Practic, aderarea Ucrainei înseamnă două cicluri bugetare europene a câte 7 ani fiecare ... în total ar fi 14 ani, pentru că așa a fost dintotdeauna, în sensul în care o țară nu are cum deveni membră UE în cursul derulării unui ciclu financiar de acest fel. Cu ceva eforturi, este posibil ca R. Moldova în schimb, să fie acceptată ca membră cu drepturi relativ depline după un ciclu bugetar. Asta înseamnă că, din moment ce prezentul ciclu se termină cu 2026, R. Moldova să devină parte UE în 2033, iar Ucraina în ... 2040. Cum Europa însă e vai de ea, cu "valorile europene" cu tot în privința haosului migraționist și a presiunii socio-economice directe și indirecte în raport de situația mondială, se pare că cele două țări vizate nu vor mai avea la ce adera, dacă UE va intra într-un proces de disoluție majoră și de reducere teritorială la nivelul la care a fost înainte de anii '90.
Postat 15 Decembrie 2023, 11:29 de KP
Poftim?
Așa de mult a decăzut UE să primească Ucraina și Moldova? Pe ce bază? Îndeplinesc măcar10% din condițiile de aderare?
Postat 15 Decembrie 2023, 10:40 de CivisUlpianum
richard
Nu le trebuie la Unguri Ardealul și nici la Rusi nu le trebuie Ucraina , în 1940 sa mai întâmplat și nu sa luat prin vot, un partid național România in Ungaria nu a fost și nu va fi.
Postat 15 Decembrie 2023, 09:46 de Sandu2100
@richard&pinonel
Informati-va mai bine inainte sa aruncati cu afirmatii. Ungaria nu a primit cadou 10 miliarde, aveau 30 de miliarde blocate de UE pentru nerespectarea statului de drept. Deci s-au deblocat 10 miliarde din cei 30, restul de 20 inca raman blocati. Pinonel e clar propagandist la cat imprastie pe aici, Richard pur si simplu n-a fost atent, pentru ca altfel il vad chibzuit.
Postat 15 Decembrie 2023, 09:21 de Cata78
N-a plecat cu mana goala!
A iesit abia DUPA ce i-a supt pe cei de la UE de zece miliarde de euro! Pot fi mandrii hungurii, piticul, intaiul sugaci al UE, a mai finalizat un bl*wjob. Prin comparatie ai nostri, covrigaru', ma_ciuca, groful, o fac gratis, DOAR din placere.
Postat 15 Decembrie 2023, 08:40 de pinonel
@orbankula
in primul rand sint roman deci nu am cum sa fiu sovin ungur in al doilea rand = am scris ca noi romanii am conduce ungaria dar tu nu ai suficient creier sa intelegi ce am scris in al treilea rand = asta inseamna analfabet functional = ai citit ce am scris si nu ai inteles nimic in al patrulea rand = nu esti decat un roman jalnic la care ura ta anti-ungureaca ti-a acoperit inteligenta care a mai ramas si scrii doar din ura si nu din creier in al cincilea rand = la orice ora prefer sa stau la masa si sa fiu prieten cu un ungur destept si care este OM in primul rand decat sa stau la masa cu un roman idiot ca tine , un roman care ne face de rusine pe noi romanii care santem si OAMENI nu ca tine ... jalnic si lipsit de umanitate
Postat 15 Decembrie 2023, 08:21 de richard
@richard
Cat despre Transilvania, este mai bogata in resurse decat toata ungaria ta. Ca sa nu mai vorbesc de cladiri de patrimoniu si frumusetea naturii. Nu le pot duce ungurii in spate de aici, insa, se pot instapani iar in mod fraudulos pe ele. Altfel spus sa le fure cu acte false, sau cu forta. S-a incercat deja. Asta pe langa inhatarea ciolanului la nivel administrativ si suprimarea a tot ceea ce roman si romanesc. Se vede ce au facut unde au pus extremistii unguri mana pe putere. Ca atare, acestea sunt lucruri cunoscute si nu ai nici o sansa cu minciunile si cu propaganda ta extremista, sovina ungureasca. Respira adanc si accepta eternitatea, sovinule.
Postat 15 Decembrie 2023, 07:05 de OrbanKula
@richard
I-au aruncat ungariei 10 miliarde de euro, asa se vorbeste, altii spun ca nu le-au aruncat nimic. Cele 10 miliarde de euro nu reprezinta jumatate din banii pe care ar trebui sa-i ia ungaria prin programul de rezilienta. Asa ca mai incet cu propaganda ta sovina. Tocmai orban viktor face propaganda revizionista cand vine in Romania la Tusnad sa-i instige pe idiotii revizionisti de aici. I s-a atras atentia in mod oficial sa nu mai faca asta. Repet, mai incet cu propaganda ta sovina ultranationalista ungureasca. Nu tine.
Postat 15 Decembrie 2023, 06:51 de OrbanKula
@sandu
Te inseli grav si nu faci decat sa imprastii propaganda ultranationalista si frica prosteasca . Nici macar la ungurii destepti din ungaria nu le trebuie transilvania . Ar fi un dezastru pentru ungaria . In primul rand transilvania este mai saraca decat ungaria si ar trebui investitii masive intr-un teritoriu unde locuiesc 7 milioane de romani si numai 2 milioane de unguri . Al doilea motiv ar fi = romanii din ardeal ar vota masiv cu partidul lui Iuliu Maniu = partidul national roman . Ungaria ar avea cu transilvania o populatie de 19 milioane din care 7 milioane ar fi romani , adica 36 % . UDMR care obtine 6-7 % din voturi a fost la guvernare aproape tot timpul din 1990 . Un partid national roman in ungaria ar avea 35 % din voturi si ar fi partidul numarul 1 din ungaria . Romanii ar decide practic cu ce alt partid sa guverneze ungaria !!! Deci da , ungurii vor teoretic transilvania dar practic nu se poate si ungurii destepti stiu asta , restul .... Sigur , cand sant alegeri in ungaria , orban agita ideile nationaliste maghiare cu transilvania . Dar asta doar pentru a mai lua cateva voturi in plus de la maghiarii nationalisti . Dupa alegeri ideea nationalista numai are prioritate pina la urmatoarele alegeri .
Postat 15 Decembrie 2023, 03:44 de richard
@orbankula
Orban a negociat mai bine decat romania . Ungaria a primit ieri 10 miliarde ca sa nu voteze impotriva aderarii ucrainei .Prin comparatie = Romania nici macar nu a reusit sa negocieze sa intre in schengen . Totul se negociaza ca la piatza si Orban categoric e un bun negociator decat romania
Postat 15 Decembrie 2023, 03:31 de richard
PS
Cred ca si Putin poate sa explice la fel de bine cum a ajuns Hungary oaie neagra
Postat 14 Decembrie 2023, 23:48 de Riviera
Cum a ajuns Hungary oaia neagra a Europei
Numai V. Orban poate sa explice asta.
Postat 14 Decembrie 2023, 23:41 de Riviera
L-au terminat pe Viktor bacsi
S-au pus toti pe el pana cand a cedat psihic, parasind sala.
Postat 14 Decembrie 2023, 22:13 de OrbanKula
Orban
Putin ia promis Transilvania la Orban, Muntenia la Erdoğan și Moldova o ia el. Putin doar trebuie sa câștige in Ucraina.
Postat 14 Decembrie 2023, 21:44 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON