URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2022, 08:00

Poştă şi pedeapsă: Imaginile dezastrului din clădirea Poştei Mari din Oradea, care nu e reabilitată din motive de... vendetă politică (FOTO/VIDEO)

Poştă şi pedeapsă: Imaginile dezastrului din clădirea Poştei Mari din Oradea, care nu e reabilitată din motive de... vendetă politică (FOTO/VIDEO) O "BUBĂ". Clădirea Poştei e o adevărată pată pe obrazul Oradiei, singura reprezentativă care va rămâne nereabilitată în centrul istoric. Faţadele exterioare din străzile Roman Ciorogariu şi George Bariţiu sunt acoperite pentru ca tencuiala să nu cadă peste trecători, dar pe cele interioare se văd ravagiile nepăsării. De altfel, accesul publicului este restricţionat, orădenii putând intra din holul cu emblematica statuie a poştaşului doar în sala de predare-preluare a corespondenţei
Poştă şi pedeapsă: Imaginile dezastrului din clădirea Poştei Mari din Oradea, care nu e reabilitată din motive de... vendetă politică (FOTO/VIDEO) SĂRĂCIE ŞI RISIPĂ. Caloriferele duduie pe coridoare şi în zecile de săli goale ale clădirii Poştei din Oradea, întinse pe 17.000 mp, din care puţin peste 3.000 mp sunt folosiţi. Prin ferestrele sparte ori lăsate deschise, vântul aduce frig, umezeală şi mormane de frunze, iar în conturile Poştei, găuri cât facturile pentru încălzire
Poştă şi pedeapsă: Imaginile dezastrului din clădirea Poştei Mari din Oradea, care nu e reabilitată din motive de... vendetă politică (FOTO/VIDEO) RELICVE. O parte dintre încăperi păstrează urmele găzduirii unor instituţii în ultimele decenii, câteva fiind inscripţionate şi acum ca aparţinând Inspecţiei Sociale ori Curţii de Apel. În alte cotloane se văd şi relicve din comunism, precum o lozincă prin care "personalul muncitor din Dir. Jud. de Poştă" se angaja la "depăşirea planului de producţie, reducerea cheltuielilor şi depăşirea productivităţii muncii"

Anunţată cu pompă în toamna anului 2020, în campanie electorală, promisiunea reabilitării uneia dintre clădirile reprezentative ale Oradiei, cea a Poştei, s-a dezumflat într-o tăcere atât de desăvârşită încât puţini îşi mai şi amintesc că a fost făcută.

BIHOREANUL a aflat de ce: după un an, tot într-o campanie - de data asta internă, a PNL - directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română a "tăiat" investiţia fiindcă liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, n-a aliniat organizaţia în spatele unuia dintre cei doi candidaţi care îşi disputau şefia partidului, Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Un alt liberal, primarul Florin Birta, cataloghează rezultatul drept "o nesimţire" şi vrea ca imobilul să intre în proprietatea oraşului.

Proiect de 10 milioane

Octombrie 2020: presa centrală anunţa că "Poşta Română demarează cel mai ambiţios program de modernizare şi digitalizare cu finanţare de la Exim Bank". Preluată şi de presa locală, ştirea arăta că CNPR a contractat un credit de 200 milioane lei, pe 12 ani, pentru mai multe obiective.

Horia Grigorescu, fost director general al Poștei RomâneCompania, condusă la acea vreme de directorul general Horia Grigorescu (foto), urma să automatizeze procesele logistice (68 milioane lei), să creeze un sistem de management digital pentru asigurarea fluxurilor informatice (128,3 milioane lei) şi să reabiliteze clădirile monumente istorice din Timişoara, Oradea, Cluj şi Piatra Neamţ, pe care să le valorifice "atât din punct de vedere comercial, cât şi cultural şi istoric" (54,5 milioane lei).

Pentru imobilul din Oradea, construit în stil eclectic în două etape, în 1895 şi între 1909-1911, alocarea era de 9,74 milioane lei, iar vestea a fost atât de bine primită încât în ianuarie 2021 Primăria a şi emis autorizaţia pentru începerea lucrărilor.  

Folosită parţial

Pe clădire nu există, însă, nici acum vreo schelă şi nu se vede nicio pregătire de şantier. Dimpotrivă, după cum a constatat o echipă a BIHOREANULUI care a vizitat săptămâna trecută imobilul în care funcţionează Oficiul Judeţean de Poştă şi Oficiul Poştal nr. 1 Oradea, ruina e  atotstăpânitoare.

Paragina se citeşte încă din stradă, dincolo de plasa în care au fost învelite faţadele atât pe strada Roman Ciorogariu, cât şi pe George Bariţiu. Din întregul edificiu, întins pe 17.000 metri pătraţi (cel mai mare pe care îl deţine CNPR), de ani întregi e folosită doar o parte - parterul şi primul etaj al corpului din strada Bariţiu, plus parterul celui din strada Ciorogariu. În interior, prin holul cu vestita statuie a factorului poştal, publicul are acces în doar două săli: în cea de preluare-predare a corespondenţei şi într-una închiriată pentru livrările e-mag.

Poșta Mare Oradea 2022

În paragină

Restul clădirii arată ca o părăseală. Primul şi al doilea etaj, unde accesul se face prin curtea interioară, au coridoare lungi de zeci de metri care dau în zeci de săli abandonate. Peste tot caloriferele dau căldură, absurd şi inutil, pentru că spaţiile sunt nefolosite şi o mulţime de ferestre sunt sparte, aşa că prin ele intră ploaia şi vântul, purtând frunze dintr-o încăpere în alta.

Pereţii şi tavanele sunt scorojite, cu tencuiala căzută, iar instalaţiile electrice şi sanitare dezafectate. În unele săli zac saci de documente şi obiecte de birotică, iar altele poartă numele unor instituţii pe care clădirea le-a găzduit în ultimele decenii, de la fosta Direcţie Judeţeană de Muncă până la instanţele de judecată "încartiruite" aici în perioada când Palatul de Justiţie din Oradea era în renovare.

La ultimul nivel, ieşirile spre pod sunt acoperite cu straturi de găinaţ şi stârvuri de porumbei, iar lumina ce răzbate din acoperişul cu ţigle lipsă scoate în evidenţă un covor consistent de colb.

Băgată şi scoasă

Valentin Ştefan, actualul director general al Poștei RomâneDe ce arată clădirea în ultimul hal, deşi reabilitarea trebuia începută? A explicat BIHOREANULUI, sub protecţia anonimatului, o sursă din sistem: în 2020 obiectivul a fost inclus pe lista de investiţii a Companiei, cu sursă de finanţare din creditul bancar, însă lucrările nu au început fiindcă în primăvara anului următor a fost scos de pe listă.

"S-a făcut expertizarea şi proiectul tehnic, s-a obţinut autorizaţia de construire, dar, înainte să înceapă lucrările, a început circul între Orban şi Cîţu pentru şefia PNL. Directorul general Horia Grigorescu, numit de Orban, a scos obiectivul de pe lista de investiţii, deşi tot el îl inclusese, din cauză că Bolojan n-a vrut să se declare de partea lui Orban. La Congresul PNL din 25 septembrie 2021 a câştigat Cîţu, care l-a înlocuit pe Grigorescu cu actualul director general, Valentin Ştefan (foto), dar lucrurile au rămas la fel".

"O nesimţire"

Chestionat de BIHOREANUL, Bolojan n-a vrut să comenteze blocarea proiectului pentru reabilitarea clădirii Poştei şi legătura cu "războaiele" din PNL. În schimb, primarul Florin Birta, deşi afirmă că "nu ştie" de ce lucrarea nu se mai face, cataloghează dur situaţia. "Este o nesimţire ce se întâmplă acolo. În mod normal, Poşta Română plătea pentru clădire un impozit anual de 200.000 lei, dar, pentru că nu şi-o reabilitează, am aplicat supraimpozitarea de 500% şi acesta e al treilea an în care plăteşte peste 1 milion de lei pe an. În trei ani a plătit peste 3,5 milioane lei, adică aproape jumătate din cât ar fi costat reabilitarea", afirmă edilul.

Birta spune că a fost de mai multe ori la Bucureşti pentru a debloca proiectul, dar degeaba. "Acum trei săptămâni a venit la Oradea directorul general Valentin Ştefan şi i-am spus: «Domnule, avem o rugăminte: ori reabilitaţi clădirea, ori, dacă nu aveţi nevoie de ea, o transferaţi Primăriei Oradea şi o reabilităm şi o folosim noi». Încă aşteptăm răspuns".

Un răspuns care poate veni, cine ştie, abia în următoarea campanie, când politizata conducere a CNPR ar putea face o nouă promisiune, doar pentru a nu se ţine de ea.


"NU SE PERIMEAZĂ"
Răspuns amânat

BIHOREANUL a cerut un punct de vedere directoarei Oficiului Poştal Judeţean Bihor, Liliana Mureşan, aflată în funcţie din 2012, însă aceasta a afirmat că nu ştie de ce clădirea nu e reabilitată şi că doar conducerea Companiei poate să furnizeze informaţii.

La începutul săptămânii trecute, redacţia a solicitat şi conducerii de la Bucureşti explicaţiile privind scoaterea obiectivului de pe lista de investiţii, dar până sâmbătă, la închiderea ediţiei, nu le-a primit. Un răspuns a fost promis pentru săptămâna care urmează, cu motivaţia că termenul legal nu a fost depăşit, iar "subiectul nu se perimează". Cum ar veni, situaţia oricum nu se schimbă...

Vezi mai jos un video-reportaj șocant cu ce a mai rămas din Poșta orădeană! Imagini: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
expropriere
De ce primaria nu expropriaza cladirea postei, asa cum face cu oamenii de rand la preturi mizerabile?
Postat 12 Aprilie 2022, 10:02 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON