Impresia că poluarea cu plastic nu ne afectează în mod direct este cât se poate de greşită. Un studiu nou, realizat la Universitatea Rutgers din statul american New Jersey confirmă că microparticule de plastic din plămânii femelelor de şobolani gestante ajung în inima, creierul şi în alte organe ale fătului lor.
"Am găsit nanoparticule de plastic peste tot unde ne-am uitat", a spus prof. Phoebe Stapleton, coordonatoarea cercetării.
Este pentru prima oară când un studiu făcut pe un mamifer viu confirmă că placenta nu blochează bucăţile minuscule de plastic, dar încă nu se cunosc efectele plasticului asupra organismului.
Experimentele au mai arătat că fetuşii contaminaţi se dezvoltă mai puţin în ultima parte a gestaţiei.
Ţinând cont că un alt studiu, publicat în decembrie, a dezvăluit că în placenta umană există urme de microplastic, este clar că oamenii de ştiinţă trebuie să analizeze în continuare efectele prezenţei plasticului în organism.
La fel de clar este, însă, că autorităţile trebuie să ia măsuri dure pentru a combate această formă de poluare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.