URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2021, 09:40

Plasticul, peste tot: Cercetătorii au descoperit că particulele din plastic ajung în puii animalelor, înainte de a se naște!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Impresia că poluarea cu plastic nu ne afectează în mod direct este cât se poate de greşită. Un studiu nou, realizat la Universitatea Rutgers din statul american New Jersey confirmă că microparticule de plastic din plămânii femelelor de şobolani gestante ajung în inima, creierul şi în alte organe ale fătului lor.

"Am găsit nanoparticule de plastic peste tot unde ne-am uitat", a spus prof. Phoebe Stapleton, coordonatoarea cercetării.

Este pentru prima oară când un studiu făcut pe un mamifer viu confirmă că placenta nu blochează bucăţile minuscule de plastic, dar încă nu se cunosc efectele plasticului asupra organismului.

Experimentele au mai arătat că fetuşii contaminaţi se dezvoltă mai puţin în ultima parte a gestaţiei.

Ţinând cont că un alt studiu, publicat în decembrie, a dezvăluit că în placenta umană există urme de microplastic, este clar că oamenii de ştiinţă trebuie să analizeze în continuare efectele prezenţei plasticului în organism.

La fel de clar este, însă, că autorităţile trebuie să ia măsuri dure pentru a combate această formă de poluare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON