URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2022, 09:15

Piramide de Bihor: Un fenomen geologic interesant ar putea deveni o atracţie turistică inedită a Bihorului

Piramide de Bihor: Un fenomen geologic interesant ar putea deveni o atracţie turistică inedită a Bihorului SPECTACOLUL NATURII. Vreme de milenii, apa a săpat în solul de lângă Mierag, lăsând în urmă un peisaj aparte: râpe cu pereţi abrupţi şi două turnuri de pământ
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe vremuri, apa care curgea pe Valea Mieragului, comuna Tărcaia, era albastră sau "mierăie", cum îi spuneau oamenii locului. Se presupune că tocmai din acest motiv, şi valea, şi satul au căpătat numele de Mierag.

Acum, apa nu mai curge pe vale, dar urmările ei încă se văd. Marea care acum câteva mii de ani acoperea Ţara Beiuşului, iar apoi râurile care au coborât dinspre Munţii Codru Moma au creat un interesant fenomen geologic. Eroziunea apei în stânci a lăsat în urmă două turnuri mari de pământ, ca nişte piramide naturale, în care se văd cu ochiul liber straturile de nisip şi roci aşezate, cu răbdare, de natură.

Canion de Binş

profesorul de geografie Andrei Indrieş, fost cadru didactic al Universităţii din OradeaRâpele de la Mierag sunt cunoscute doar de săteni şi de iubitorii de natură care, în drumeţii, s-au abătut curioşi prin zonă. "Nu le ştie nimeni, dar merită să fie vizitate", spune profesorul de geografie Andrei Indrieş (foto), fost cadru didactic al Universităţii din Oradea. Mândru locuitor al Ţării Beiuşului, unde a şi copilărit, geograful ajuns acum la pensie este singurul om de ştiinţă care a publicat o carte despre ele.

"Am aflat de ele când eram elev de şcoală generală, la Finiş. Profesorul de biologie ne-a spus că mergem în excursie la Mierag, să vedem râpele. Excursia nu s-a mai făcut, eu am plecat la liceu şi la facultate, dar în 1986, când am revenit în zona noastră, m-am dus să le văd. M-am simţit ca un cowboy într-un canion". Spectacolul naturii l-a impresionat: între versanţii abrupţi ai râpelor, chiar şi un om înalt, cum este el, se simte mic...

Turnuri-martor

Valea Mieragului între timp a secat, dar pe vremuri aducea spre sat o apă voluptoasă, care adesea inunda gospodăriile sătenilor. Cu mii de ani în urmă, la finalul erei glaciare, totul era acoperit de apă. "Dincolo de satul Totoreni de azi era o zonă de ţărm între munte şi marea care acoperea depresiunea Beiuşului", explică profesorul. Mii de ani la rând, marea şi apoi râurile care o căutau, venind dinspre Munţii Codru Moma, au aşezat nisipuri şi pietrişuri în straturi alternante.

Cu timpul, tot apa a "săpat" locul, iar în urma eroziunilor a rămas valea cu un perete prăpăstios şi două turnuri uriaşe din pământ, nisip şi pietriş. Ştiinţific, se numesc martori de eroziune, dar în lucrările sale Indrieş le-a numit "piramide", graţie formei lor. Unul dintre turnuri are circa 30 de metri înălţime şi 40 lăţime, iar fratele lui mai mic este înalt de 15 metri şi tot cam la fel de lat.

Destinaţie de drumeţie

Turnul cel mare poate fi admirat atât de la bază, cât şi din vârf, existând o cărare care duce acolo. Cel mai bine râpele se văd iarna şi primăvara, înainte ca arborii să îşi umple coroanele cu frunze.

"Acum, Valea Mieragului, care de fapt este compusă din două văi ce se intersectează, este seacă, dar pe vremuri nu era aşa. În anii ’70-’80, localnicii au construit mai multe baraje, pentru că apa ducea nisipul până dincolo de sat", explică profesorul.

Sever Şerbănescu, comisar-şef al Gărzii de Mediu BihorTot pentru prevenirea inundaţiilor, oamenii au plantat fagi şi salcâmi în jurul râpelor, iar în timp vegetaţia s-a extins, aşa că locul este destul de greu accesibil. "Dacă s-ar face puţină curăţenie şi s-ar amenaja un traseu, zona ar fi perfectă pentru drumeţii uşoare, chiar şi pentru familii cu copii", spune Sever Şerbănescu (foto), comisar-şef al Gărzii de Mediu Bihor.

Şi puţinele recenzii scrise pe platforma Google Maps confirmă că râpele merită văzute. "Un loc spectaculos", a scris Szabó Csaba, un drumeţ ajuns în zonă. "Recomand tuturor să meargă măcar o dată să vadă această privelişte specială", a îndemnat o altă vizitatoare, Noemi Marian.

Merită protecţie?

La râpele de la Mierag cel mai adesea urcă însă amatorii de off-road, cu motociclete şi ATV-uri ale căror roţi lasă urme adânci în sol. Autorităţile nu au cum să îi oprească, dar, dacă locul ar fi declarat arie protejată, comisarii de mediu i-ar putea amenda pe amatorii de motoare turate pentru a se asigura că locul va fi conservat. "Ar fi o soluţie fantastică să protejăm acest loc", zice profesorul Indrieş.

Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean BihorRecent, Consiliul Judeţean Bihor a înfiinţat, în premieră, trei arii protejate pe teritoriul comunei Căbeşti, iar o procedură similară s-ar putea iniţia şi pentru ocrotirea râpelor de la Mierag. "Nu cunosc locul, nici n-am auzit de el până acum. Mă voi documenta", promite vicepreşedintele Mircea Mălan (foto).

Dacă ar deveni o zonă protejată sau măcar amenajată cât de cât, râpele de la Mierag şi-ar putea căpăta şi faima pe care o merită...


RÂPE CELEBRE
Drumeţii de-o zi

Eroziunea apelor în stânci a mai creat şi alte peisaje spectaculoase în Bihor, cea mai cunoscută fiind Groapa Ruginoasă din Parcul Apuseni, o vale cu versanţi abrupţi, unde apa a făcut un model unic în rocile de tip curţit.

Formaţiuni geologice care merită vizitate sunt şi în apropierea Bihorului. În judeţul Sălaj, la 10 kilometri distanţă de oraşul Jibou, tot aşa s-au format stâncile din Grădina Zmeilor, cu forme care mai de care mai impresionante. În Alba, lângă Sebeş, turiştii pot descoperi Râpa Roşie (foto jos), un peisaj impozant cu coloane şi piramide etajate, formate tot prin eroziune.

Toate aceste atracţii turistice sunt şi arii protejate.

Râpa Roșie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON