URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2020, 19:31

Pentru un viitor curat! RER Vest îi învaţă pe bihoreni să colecteze selectiv deşeurile

Pentru un viitor curat! RER Vest îi învaţă pe bihoreni să colecteze selectiv deşeurile CASĂ CU CASĂ. Angajaţii RER Vest merg din poartă în poartă, în cele 25 de comune în care a preluat serviciul de salubrizare, pentru a le împărţi noilor clienţi pubelele şi sacii necesari la colectarea deşeurilor în patru fracţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De aproape o lună, bihorenii care locuiesc în jurul Oradiei învaţă colectarea selectivă în patru fracţii.

Desemnată recent operator de salubritate în 25 de comune din jurul municipiului, compania RER Vest a demarat colectarea separată a deşeurilor, chiar dacă nu toţi clienţii noi au contractele încheiate, îndemnându-i pe bihoreni să separe resturile care pot fi reciclate. O regulă care rămâne valabilă şi în Oradea...

În 4 părţi

De câteva săptămâni, echipele RER Vest străbat satele din cele 25 de comune în care operatorul a preluat, în urma unei licitaţii, serviciul de salubrizare (Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog).

Reprezentanţii companiei merg din poartă în poartă, pentru a încheia contractele de salubrizare şi pentru a împărţi pubele şi saci. Ţinând cont că, în total, în aceste comune sunt circa 40.000 de gospodării, activitatea este una de durată...

Conform noilor reguli adoptate în Bihor, toţi locuitorii acestor comune trebuie să colecteze deşeurile în patru fracţii. Astfel, fiecare gospodărie este dotată cu saci galbeni pentru deşeurile din plastic şi metal, saci albaştri pentru hârtii şi cartoane, o pubelă verde pentru sticle şi una de culoare neagră pentru deşeurile reziduale (resturile care nu pot fi reciclate).

Ghid ajutător

Chiar dacă echipele RER Vest nu au ajuns încă la toate porţile noilor clienţi, societatea a demarat colectarea deşeurilor. Bihorenii sunt îndemnaţi, aşadar, să selecteze deşeurile şi să le scoată în stradă în orice fel de saci de unică folosinţă.

Ca oamenii să ştie regulile noi, în toate localităţile, operatorul de salubritate a distribuit un ghid al colectării separate, dar şi un calendar în care sunt evidenţiate zilele în care se ridică fiecare categorie de deşeuri. Săptămânal, în fiecare sat, utilajele RER Vest ajung de două ori: o dată pentru ridicarea deşeurilor reziduale, iar o dată pentru reciclabile. În total, fiecare gospodărie are parte de 8 colectări de deşeuri într-o lună.

Plăteşti cât arunci

Pentru că legislaţia în vigoare nu mai permite taxarea serviciului de salubritate pe persoană, ci pe cantitate sau volum, RER Vest şi primăriile celor 25 de comune au stabilit că factura fiecărei gospodării va fi diferită, în funcţie de dimensiunea pubelei de culoare neagră.

În cazul unei familii cu până la patru membri, care optează pentru o pubelă de 60 de litri, costul lunar al serviciului de salubrizare pe gospodărie este de 19,44 lei (cu TVA). Un recipient de un asemenea volum este suficient unei familii cu doi copii, cu condiţia să colecteze selectiv deşeurile. Familiile mai mari pot opta pentru pubele de 120 de litri, pentru care costul lunar este de 38,88 lei, sau de 240 de litri (51,84 lei pe lună).

Pentru persoanele juridice, tarifele sunt de 25,87 de lei (cu TVA) în cazul unei pubele de 60 de litri, 40,02 lei pentru o pubelă de 120 de litri, 68,34 lei pentru o pubelă de 240 litri, respectiv 272,33 lei pentru un container de 1.100 de litri.

Continuăm împreună!

În timp ce asigură serviciul de colectare a deşeurilor în toate aceste comune, operatorul continuă activitatea de salubrizare în Oradea. Recent, reprezentanţii Primăriei municipiului şi cei ai RER Vest au semnat contractul pentru următorii 8 ani, după ce compania care deja a dovedit că ştie să facă curăţenie la standarde înalte în oraş a câştigat noua licitaţie organizată de municipalitate pentru colectarea deşeurilor, salubrizarea stradală şi deszăpezirea urbei.

Deocamdată, în Oradea, deşeurile se colectează selectiv în două fracţii (resturi menajere şi resturi reciclabile), PET-urile, hârtiile, cartoanele, metalele şi alte ambalaje reciclabile aruncându-se împreună, în sacii de culoare galbenă respectiv în pubelele de aceeaşi culoare, în cazul orădenilor care stau la bloc. Este de aşteptat, însă, ca de anul viitor Primăria să implementeze un nou regulament de salubrizare, care prevede colectarea deşeurilor în trei fracţii, prin separarea resturilor biodegradabile, care pot fi transformate în compost.

Până atunci, însă, toţi orădenii sunt îndemnaţi să respecte regula simplă impusă şi să separe resturile menajere de cele care pot fi reciclate. Numai aşa, resursele planetei vor fi protejate, iar lumea din jurul nostru va fi mai curată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
@RER
Va rog sa incepeti educatia cu proprii dvs. angajati si apoi cu clientii! Exemplul 1: Nu mi se ridica reciclabilele-plastic si metal. Mie si la inca 2 vecini. Suntem pozitionati cumva lateral si nu s-au obosit sa intre si pe "ciotul" nostru de strada. Sun la RER. O doamna foarte ok, imi preia sesizarea si a doua zi baietii vin si imi ridica reciclabilele. Nota 10!. Apoi se duc la vecinul si pe langa reciclabilele din saci golesc si tomberonul cu deseuri menajere care era intr-un colt al terenului in fata casei (omul nu are gard inca)! WTF???!!!???. Sunteti tampiti? Chiar nu va puteti uita inauntru? Exemplul 2: dimineata se ridica gunoiul menajer. Baietii de la RER imi iau tomberonul cu menajere si il vad si pe cel galben (cumparat de mine pt sticla si metal), prin poarta ramasa deschisa - urma sa scot masina afara. Deabia am reusit sa fug din casa sa-i opresc! Scria mare pe el cu marker negru si litere de tipar: RECICLABILE si dedesupt PLASTIC SI METAL. Ok, pt asta trebuie sa stii sa citesti, dar cu culoarea galbena cum stam? Adica WTF!!???!!!. Te uiti in el si vezi ca nu e gunoi menajer!. Iesind afara sa-i opresc, m-am uitat in cuva masinii si am ramas perplex! In masina lor care aduna teoretic gunoi menajer erau o gramada de flacoane si doze care nu aveau ce cauta acolo!. SUGESTIE: faceti ca in vest! Si vesticii au gunoaiele lor care nu colecteaza selectiv! Metoda vestica de educare: prima data cand scoti gunoiul amestecat afara, baietii de pe masina il vad prin sacul transparent si il selecteaza ei. Fara costuri suplimentare! La a doua gresala ti se REZILIAZA CONTRACTUL! Fara drept de apel. Te introduc intr-o baza de date si pa, la revedere! Astia au 2-3 operatori in fiecare oras, dar baza de date cu clientii problema e unica si nu e sigur ca ceilalti te mai accepta ca si client. Din momentul ala iti duci singur gunoiul la centru si platesti de cateva ori mai scump. Plus timpul pierdut! Cred ca ar trebui sa fiti un pic mai fermi atat cu angajatii dvs cat si cu clientii care nu selecteaza. Altfel o sa ne trezim ca procentul de reciclabile din total e neschimbat si in viitor.
Postat 11 Septembrie 2020, 23:17 de Kid
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON