URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2014, 14:20

Paradox românesc: mulţi copii părăsiţi şi o lege a adopţiilor greoaie. Deputatul Cherecheş vrea s-o schimbe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul Florica Cherecheş a anunţat joi că a înregistrat un proiect de modificare a Legii 273/2004 privind adopţiile, având ca scop creşterea numărului de adopţii în condiţiile în care, potrivit statisticilor oficiale, în 2012 în orfelinatele din România erau instituţionalizaţi 57.480 copii şi doar 1.400 de familii deţineau aşa-numitul atestat de persoană sau familie aptă să adopte, fără de care adopţia nu este posibilă.

"Este evident că sistemul funcţionează greoi şi trebuie găsite soluţii pentru asigurarea celerităţii procedurii de adopţie a copiilor abandonaţi", şi-a justificat Cherecheş demersul, într-o conferinţă de presă, adăugând că propunerile sale ar contribui la asigurarea unei familii pentru copiii abandonaţi prin simplificarea legislaţiei.

Între modificările vizate de proiect se numără mărirea de la 1 an la 2 ani a perioadei de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte (pentru ca aceste persoane să nu mai fie puse pe drumuri pentru prelungirea atestatului), reducerea de la 1 an la 6 luni a perioadei în care copilul se află "în protecţie" (pentru integrarea cât mai rapidă în cadrul unei familii, nefiind în interesul copilului să "zacă" inutil într-un orfelinat) şi abrogarea prevederii legale care le interzice adopţia persoanelor implicate direct în identificarea unui copil adoptabil (cum sunt, de exemplu, medicii, asistenţii sociali, educatorii, voluntarii).

De asemenea, în condiţiile în care în prezent e necesar acordul pentru adopţie a tuturor rudelor unui copil până la gradul IV (acestea fiind greu nu doar de convins, ci şi de găsit), deputatul liberal doreşte ca acceptul pentru adopţie să fie exprimat doar de rudele de până la gradul III.

Potrivit Oficiului Român de Adopţii, în cursul anului trecut 1.033 de familii din cele 1.575 cu atestat doreau să adopte doar copii clinic sănătoşi şi doar 353 familii au fost de acord să adopte copii rromi. În schimb, adopţiile internaţionale aprobate de autorităţile române au vizat în majoritatea cazurilor copii de etnie rromă, un copil adoptat de o familie din străinătate fiind cu handicap mediu, iar patru cu întârzieri de dezvoltare.

"Prin încurajarea adopţiei, statul român, pe lângă faptul că ar facilita dezvoltarea armonioasă a copiilor, ar realiza şi economii la buget", a încheiat deputatul Florica Cherecheş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON