URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iunie 2020, 14:41

Palatul Baroc din Oradea îşi recapătă strălucirea: A început montarea blazonului episcopal, grădina biblică poate fi vizitată (FOTO/ VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O bucată dintre cele 51 care formează blazonul episcopal al ctitorului Palatului Baroc, Ádám Patachich, a fost amplasată vineri pe frontispiciul construcției aflate în continuare în reabilitare. Orădenii pot vizita însă grădina biblică, a cărei amenajare a fost finalizată.

Detalii despre blazon, dar și despre stadiul lucrărilor au fost prezentate presei de episcopul romano-catolic al Oradiei, Böcskei László, și de László Attila, sculptor restaurator.

Bijuterie şlefuită

Cunoscutul monument istoric din Oradea, ridicat între anii 1762 şi 1776 la iniţiativa episcopului Ádám Patachich, a avut la finalizarea sa pe frontispiciu şi blazonul episcopal al ctitorului. "În anul 1968 acesta a fost însă distrus la ordinele autorităţilor comuniste. Ne-a fost greu să îl refacem, pentru că ne-am orientat numai după fotografii vechi şi desene ale acestuia", a explicat, în cadrul conferinţei, episcopul Böcskei.

Elementul central al blazonului este un scut împărţit în patru, care are pe fiecare jumătate două simboluri: o aripă de vultur şi o fecioară care ţine deasupra capului o eşarfă. Pe acelaşi element mai sunt două coroane, un coif, o altă aripă de vultur, pălăria, mitra şi cârja arhierească. La capăt mai este decorat cu ciucuri şi simboluri specifice stilului baroc (foto).

"Blazonul are 80 de kilograme, aşa că vom amplasa cu grijă fiecare din cele 51 de bucăţi. Ele sunt făcute din ciment roman şi vor fi amplasate pe parcursul unei luni (n.r. - începând de vineri, 26 iunie)", a explicat sculptorul László Attila.

La finalul conferinţei de presă, sculptorul a înălţat prima bucată a blazonului, partea dreaptă-sus din scut, spre frontispiciul clădirii, acolo unde se aflau câțiva muncitori, care au fixat-o. 

Evenimentul a avut loc în acelaşi timp cu festivitatea de absolvire a elevilor de clasa a XII-a de la Liceul Teologic Romano-Catolic "Szent László", care a fost organizată în faţa catedralei din curtea palatului.

Grădină finalizată

La întâlnirea cu presa, episcopul Böcskei László a mai precizat că lucrările de reabilitare a Palatului Baroc "sunt în grafic", acestea urmând să fie finalizate în luna decembrie a acestui an, aşa cum era prevăzut de la început. "Faţada este finalizată, iar acum urmează ca în iulie şi august muncitorii să lucreze la casa scării, aşa că noi ne vom muta pentru o perioadă la birourile de pe Şirul Canonicilor", a mai afirmat episcopul.

De asemenea, acesta a mai spus şi că grădina biblică este gata, în momentul de faţă grădinarii lucrând la etichetele informative care vor fi amplasate în faţa fiecărei plante. Grădina biblică este amenajată în stânga catedralei şi este decorată cu gladiole, lavandă, linte, muştar, orz, grâu, viţă-de-vie, in şi lemnul Maicii Domnului (foto). Unele dintre ele au înflorit deja, cum ar fi lavanda, iar altele, mai recent plantate, vor înflori în perioada următoare. 

Şi parcul Complexului Baroc a avut parte de schimbări. A fost plantat gazon, au fost toaletaţi arborii, astfel încât să se poată vedea faţada clădirii, iar celui mai bătrân arbore din parc, un stejar de peste 200 de ani, i s-au montat bare de susţinere.

Amfiteatrul a fost de asemenea modificat. După ce amenajările realizate în anii `60 au fost îndepărtate şi refăcute în stil baroc, în luna mai edificiul a fost vopsit. 

Pentru că nu a reuşit să obţină finanţare europeană, Episcopia Romano-Catolică a primit ajutor din partea Guvernului Ungariei, care, prin Fundaţia Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a decis să aloce proiectului aproape 2 miliarde de forinţi, adică circa 28 milioane lei.

Reamenajarea parcului extins pe circa 5,5 hectare este finanţată din bani europeni, fiind vorba de aproape 800.000 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
scortosul
Nici nu mă așteptam la alt răspuns, sănătate.
Postat 26 Iunie 2020, 18:07 de oradeaveche
oradeaveche
" oradeaveche " mai esti cumva un politruc venetic locala? Numai politrucii unguri platiti de moskova via buda incurca activitatea mizerabilizatilor politici cu poporul maghiar! Eu nu le incurc! Nici un maghiar platitor de taxe si impozite alaturi de cei de etnie romana nu au nici cel mai mic profit dupa actiunile, furaciunile si demagogia desantata a politrucilor unguri! Tot ce stiou ei este sa amageasca populatia si sa faca dezbinare caci numai asa le crec pungile si burtile! Toti burtosii au fost despagubiti material dupa Marea Unire si acum cu acte false facute la buda si cu sprijinul vanzatorilor de neam si tara au fost inca o data despagubiti! Asa ca mucles buda!
Postat 26 Iunie 2020, 18:00 de scortosul
scortosul
Na vezi că pe ăsta austriecii l-au construit, arhitectul Mariei Terezia, cu puțin noroc ți-se alătură alcoor, 101234, cetatea și alte nick-uri sau sub nick-uri ale aceluiași personaj, în cruciada anti-maghiară.
Postat 26 Iunie 2020, 16:46 de oradeaveche
Ne-am lasat furati si vanduti..
Ne-am lasati furati si vanduti in fel si chip! Ungurii ne-au luat tot, nu au dat nimic pe patrimonial Gogdu ba mai mult si-au furat si imobilele din Ardeal cu complicitatea securistilor aflati la carma tarii! SA NU UITAM!
Postat 26 Iunie 2020, 15:06 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON