URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2019, 12:34

Palate de poveste: Poveştile palatelor orădene, în prima carte dedicată acestor bijuterii arhitecturale

Palate de poveste: Poveştile palatelor orădene, în prima carte dedicată acestor bijuterii arhitecturale POVEŞTI NEŞTIUTE. Trei dintre palatele puţin cunoscute ale Oradiei, dar impresionante prin arhitectură, sunt vecine pe strada Republicii: Palatul Darvassy (în prim-plan) şi Palatele Gerliczy (în fundal)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la Gară până în Piaţa Unirii, oricine ia oraşul la pas rămâne impresionat de frumuseţea clădirilor Oradiei. Palate care n-au adăpostit prinţi şi prinţese, ci doar oameni de ispravă ai urbei, fac din Oradea un loc unic şi pe drept lăudat.

Pentru că în ultimii ani cele mai importante palate ale oraşului au fost reabilitate, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Bihor a lansat primul album dedicat acestora. O carte care le dezvăluie nu doar frumuseţea, ci şi poveştile...

Volum în premieră

Albumul „Povestea palatelor orădene” a fost lansat înainte de Crăciun, ca un cadou pentru orădeni în primul rând. Oraşul nu avusese niciodată o carte despre cele mai frumoase clădiri ale sale.

Volumul este un cadou numai bun, de asemenea, şi pentru vizitatori. „Turiştii sunt încântaţi de palatele noastre, dar un singur reproş au avut, şi anume că acestea nu se regăsesc, împreună, într-un album”, a mărturisit coordonatorul proiectului, Angela Lupşea (foto). În plus, a explicat aceasta, dat fiind că palatele au acum faţadele reabilitate, meritau să fie arătate lumii.

Realizat de Oradea Heritage (brandul sub care se prezintă Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor), cu sprijinul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, albumul este o colecţie de imagini impresionante, realizate de fotograful Larisa Birta, cu texte care dezvăluie istoria palatelor.

Hotelul de la gară

Pagină cu pagină, „Povestea palatelor orădene” înşiră amănunte despre zeci de edificii. Desigur, primele prezentate sunt şi cele mai cunoscute: imobilele din Piaţa Unirii, adică Vulturul Negru (foto), Palatul Primăriei, Palatul Episcopiei Greco-Catolice şi Palatul Moskovits Adolf şi fiii, Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa sau Palatul Baroc.

Un capitol aparte e dedicat „palatelor ascunse de pe strada Republicii”, unde sunt descrise mai multe imobile de pe artera ce duce de la Gară spre centru, pe vremuri denumită Rákóczi út, şi care, după anul 1860, când s-a finalizat clădirea staţiei feroviare, a devenit importantă.

Primul palat de aici a fost construit în imediata vecinătate a Gării, pe aceeaşi parte a străzii, spre centru (azi, la numărul 85), unde János Wöber a comandat construirea unui hotel, finalizat în anul 1872. Făcut după planul arhitectului Novotny, hotelul a fost o construcţie modernă pentru acele vremuri, cu un restaurant la parter şi cu 22 de camere la cele trei etaje.

Voia baronesei

În 1911, la câţiva zeci de metri depărtare a răsărit un alt palat superb: Darvassy (foto). Construit în stil secession după planurile arhitectului Lőbl Ferenc, imobilul a fost comandat de Societatea Imobiliară pe Acţiuni a oraşului. Un an mai târziu, a fost cumpărat de Lajos Darvassy, un consilier orăşenesc, notar şef la Tabla regală, adică tribunalul suprem al vremii.

Vecine cu Palatul Darvassy sunt alte două clădiri, construite în oglindă: palatele Gerliczy (foto). Aproape identice, imobilele aflate pe partea stângă şi pe cea dreaptă a străzii au fost construite la comanda doamnei Kornis Lujza Annamária, soţia baronului Gerliczy Felix, fost şambelan la camera imperială, adică demnitar de rang înalt, care avea în grijă camera suveranului.

Baroneasa Gerliczy, prototipul femeii milostive, a fost cunoscută pentru faptele de binefacere, fiind cea care a înfiinţat Orfelinatul de fete Erzsébet şi Adăpostul Luiza, pentru femei. Palatele Gerliczy s-au făcut după dorinţa ei şi planurile arhitectului Ferencz Sztarill, ambele fiind terminate în 1907.

Casa muzei

Ultimul „palat ascuns” este o casă somptuoasă, cunoscută cu numele de Stern sau Léda (foto). Ridicat la finalul secolului XIX, imobilul în stil eclectic, cu grădină la stradă, l-a avut ca întâi proprietar pe Márton Stern, posesor de pământuri şi comerciant de confecţii.

În 1902, acesta a donat casa surorii sale, Ceciliei Brüll, rămase văduvă, şi fiicelor acesteia, Adél, Berta şi Margit. Diósyné Brüll Adél a devenit faimoasă, fiindu-i amantă şi muză poetului Ady Endre, iar numele ei anagramat, Léda, a „botezat” ulterior clădirea.

Dornici să descopere toate aceste poveşti, orădenii au epuizat rapid stocul celor 350 exemplare din „Povestea albumelor orădene” scoase la vânzare la finalul anului. De vinerea trecută, însă, cartea se regăseşte din nou în librăria Cărtureşti şi la toate punctele de informare turistică din oraş, la preţul de 50 de lei. Un cost modic pentru o poveste atât de măreaţă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
las' ca
vine Bolo si le darama si pe astea. Sau le pune etaj...
Postat 21 Ianuarie 2019, 16:35 de TomaAlimos
Să nu exagerăm!
Afirmația, cum că Oradea n-a avut niciodată o carte despre palatele sale nu corespunde absolut deloc realității!! În limba maghiară au apărut multe volume cu această tematică. Dar într-adevăr, autorii români au cam neglijat acest subiect.
Postat 20 Ianuarie 2019, 13:37 de BlackCrow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON