URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2020, 17:25

OTL pregăteşte lansarea sistemului de închiriere trotinete electrice Trotor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

OTL pregăteşte lansarea sistemului de închiriere trotinete electrice Trotor, finanţat de municipalitate cu 30.000 de euro în baza unui proiect de bugetare participativă.

În loc de biciclete, trotinete electrice...

Primul stand de închiriere trotinete a fost amenajat săptămâna trecută în Parcul Salca pentru testarea sistemului de închiriere.

"Până în prezent s-au înscris în sistem circa 60 de orădeni, din care au închiriat trotinete cam 16 persoane", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul economic al OTL, Romeo Nica.

Investiţia are la bază un proiect de bugetare participativă privind implementarea unui sistem de bike-sharing propus de orădeni.

"Ne-am documentat la societatea de transport din Timişoara care a implementat două sisteme de închiriere biciclete şi trotinete. Societatea a avut probleme mari în administrare a sistemului de închiriere biciclete, dar în schimb, a avut succes la timişoreni cu închirierea trotinetelor electrice care sunt mai rare decât bicicletele, deci mai atractive, şi pliabile, deci mai uşor de mutat", a spus Nica.

Concret, bicicletele se adunau toate într-o staţie de unde trebuiau redistribuite peste noapte în oraş ceea ce presupunea un efort logistic, erau mai puţin cerute pentru că mulţi localnici deţineau astfel de vehicule şi necesitau măcar un gestionar la fiecare staţie.

Pe bază de smartphone

Pentru a putea închiria o trotinetă orădenii vor trebui să îşi descarce pe telefonul mobil aplicaţia Trotor din Magazin Play sau App Store, în funcţie de sistemul de operare al telefonului.

Înainte de a debloca vehiculul solicitantul îşi încarcă cu ajutorul cardului bancar bani în portofelul din aplicaţie de unde va plăti pentru închirierea acestuia.

Deblocarea trotinetei costă 2 lei iar taxa este de 12 lei pe oră, limita fiind de două ore.

"Orădenii care au abonament OTL beneficiază de o reducere de 20% la 1,6 lei pornirea şi 9,6 lei închirierea pentru o oră", a spus Nica.

Deblocarea trotinetei din staţia de andocare se face prin apăsarea butonului Unlock din aplicaţia Trotor şi scanarea codului QR al trotinetei.

La fel, la predarea acesteia, se apasă butonul Park şi se scanează din nou codul de pe vehicul pentru a întrerupe taxarea.

Pe o aplicaţie de telefon poate fi închiriată o singură trotinetă iar aceasta poate fi încredinţată doar unei persoane de peste 18 ani.

Patru staţii de trotinete

Sistemul integral, cu cele 20 de trotinete şi patru staţii de andocare în Parcul Salca, Piaţa Unirii, Parcul Bălcescu şi strada Sovata va fi pus în funcţiune în cel mult două săptămâni.

"Deocamdată suntem în faza de testări, dar în două săptămâni vor fi montate deja toate copertinele care vor găzdui staţiile de andocare", a declarat directorul Nica.

Reprezentanţii OTL încearcă să se grăbească pentru a profita de vremea încă plăcută.

"În toamnă, când se strică vremea trotinetele vor fi ridicate şi depozitate până anul viitor în primăvară. Pe ploaie, acestea sunt un mijloc de deplasare riscant iar iarna, la temperaturi sub zero grade acumulatorii se golesc repede", a explicat Nica.

OTL implementează sistemul Trotor pentru a demonstra că transportul în comun este complementar celui cu trotineta sau bicicleta şi nu unul concurent.

Marele avantaj este că, sistemul fiind monitorizat prin GPS, operatorul de transport local va avea o "hartă" a traseelor folosite de cei care închiriază trotinet.

Harta va fi utilă pentru trasarea pistelor pentru trotinete şi biciclete din oraş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
faina initiativa
da, pistele de ciclete nu sunt doar pentru biciclete. Apar tot mai multe metode alternative (segway, trotinete, role, skate electric, samd). Merita inchiriate de cat mai multa lume ca sunt chiar distractive pentru o plimbare pe vreme buna, si nu va speriati de pret, ca nu le folositi decat pt cateva minute, nu sa traversati tot orasul
Postat 23 Septembrie 2020, 23:11 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON