URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2023, 18:58

Oratoriul Bizantin de Paști: tablou inedit al sărbătorilor, prin muzică și poveste, la Filarmonica Oradea (VIDEO)

Oratoriul Bizantin de Paști: tablou inedit al sărbătorilor, prin muzică și poveste, la Filarmonica Oradea (VIDEO) Foto: Filarmonica de Stat Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Săptămâna Mare, Filarmonica de Stat Oradea invită publicul meloman să simtă emoția Sărbătorii Paștelui și să pătrundă într-o atmosferă de reculegere, încărcată cu emoții profunde.

Tiberiu Soare va dirija Oratoriul Bizantin de Paști, scris de Paul Constantinescu, miercuri, cu începere de la ora 19, la Filarmonica Oradea. Patimile și Învierea Domnului vor fi celebrate printr-un concert vocal-simfonic, cu participarea Orchestrei, precum și cu a Corului dirijat de Rodica Trandafir. Soliștii vor interpreta roluri specifice: Iisus - Cristian Hodrea, Evanghelistul – Mihai Demian, Maica Domnului – Victoria Chicu, Mironosițe -  Anna Stănescu și Lorena Puican, Iuda, Tâlharul cel rău și Îngerul – Nicolae Ilincăi, Pilat și Tâlharul cel bun – Sebastian Blaj.

Lucrarea lui Paul Constantinescu a fost finalizată într-o primă versiune în anul 1943, iar premiera a fost dirijată de George Enescu. Oratoriul îmbină forța expresivă a melodiei bizantine și spiritualitatea preluată de la Bach. Textele care au fost introduse în concertul vocal-simfonic sunt bizantine, reconstituite și traduse de preotul și muzicologul Ioan D. Petrescu, profesor de Istoria muzicii orientale şi de Paleografie bizantină. Astfel pot fi recunoscuți ușor termeni din cântările cultului ortodox, precum „luminândă", „tropar sedealnă", „podobie", „prohod", „catavasie".

Într-un interviu din 1943, compozitorul preciza că „toate corurile şi ariile acestui oratoriu sunt documente din secolul al XIII-lea, în afară de „Aleluia” și „Prohodul”, care sunt din secolul al XVII-lea. Am căutat să redau tot hieratismul textului, într-o tehnică destul de modernă, care să nu schimbe caracterul esențial al documentului. Greutatea a fost găsirea corespondențelor în muzică ale ethosului evanghelic, astfel ca muzica să aibă în același timp și un sens dramatic”.

O viziune modernă oferă dirijorul Horia Andreescu: „O muzică profundă şi totodată surprinzător de încurajatoare pentru optimismul pe care îl degajă Învierea Domnului, ultima parte a acestei lucrări este un oratoriu care nu dă glas doar sfâşietoarelor Patimi ale lui Hristos, ci şi Învierii Sale. Iar faptul că s-a descoperit partitura iniţială - se credea despre ea că nu mai există - ne oferă o şansă de a pătrunde mai adânc în laboratorul creaţiei lui Paul Constantinescu, devenirii acestei muzici; aşadar, avem un patrimoniu pe care începem şi este bine să-l valorificăm”.

„Oratoriul Bizantin de Paști traversează limitele simțirii umane și conduce ascultătorul spre înălțare sufletească, reculegere și meditație. Astfel, se creează un tablou pascal inedit, însoțit de muzică, poveste și simțire profundă”, transmit organizatorii, care îi așteaptă pe melomani la concertul de miercuri, ale cărui bilete pot fi cumpărate pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON