URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2020, 16:02

Orădeanul care s-a făcut stăpân pe imaginea călugărului Arsenie Boca, urmărit internaţional pentru evaziune fiscală. Alexandru Talpoş a fost reţinut

Orădeanul care s-a făcut stăpân pe imaginea călugărului Arsenie Boca, urmărit internaţional pentru evaziune fiscală. Alexandru Talpoş a fost reţinut foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeanul Alexandru Talpoş (fost Andor), ajuns celebru după ce şi-a înregistrat "marca" Arsenie Boca, devenind, împreună cu soţia sa, stăpân pe numele şi imaginea călugărului, a fost reţinut, luni, şi va fi prezentat la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă. Talpoş este urmărit internaţional, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare pentru o fraudă de peste 100.000 euro comisă în Ungaria.

Propus spre arestare

Potrivit surselor BIHOREANULUI, Talpoş ar fi comis faptele în 2011. Ca administrator al firmei orădene Atarix SRL, controversatul afacerist a emis facturi fiscale către două societăţi comerciale din Ungaria, care apoi le-au înregistrat în contabilitate atestând cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, dar pentru care au dedus ilegal TVA în valoare de 43 milioane de forinţi (aproximativ 120.000 euro).

Autorităţile judiciare din Ungaria au emis pe numele orădeanului un mandat european de arestare pe 24 noiembrie, mandat care a fost comunicat la Oradea la sfârşitul săptămânii trecute.

Luni, 7 decembrie, polițiștii Compartimentului Urmăriri – Serviciul de Investigații Criminale Bihor  l-au ridicat pe Talpoş şi l-au prezentat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a emis pe numele lui o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

Bărbatul a fost încarcerat în Arestul Poliţiei Bihor, iar marți, 8 decembrie, a fost prezentat la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare provizorie, în vederea predării către autorităţile ungare. Procesul a fost amânat, pentru traducerea mandatului, iar până atunci, Talpoş a fost plasat sub control judiciar. "Era oarecum forţat, abuziv, să fie arestat până la verificarea acelui mandat european, dacă respectă toate prevederile obligatorii", a explicat avocatul orădeanului, Paul Cosmin Vidican.

Judecat și în România

Rămâne de văzut, însă, dacă instanţa va admite solicitarea în condiţiile în care Talpoş are „afaceri” judiciare şi în România. El a fost trimis în judecată de DIICOT împreună cu un amic al său, tot orădean, Ovidiu Pop, patronul unei firmei de transporturi, pentru o fraudă de 34 milioane lei.

Prin intermediul a zeci de firme cu diverse obiecte de activitate, de la comerţ până la arhitectură, cei doi acţionau prin metoda suveică, realizând serii de operaţiuni comerciale între aceste firme, cumpărări şi vânzări, pentru a se pierde urma acelora care trebuiau să achite TVA statului. ANAF s-a constituit parte civilă, solicitând şi penalităţi de 8 milioane lei.

În război cu Biserica

Așa cum a dezvăluit BIHOREANUL, Alexandru Talpoş, fost Andor, căci a preluat numele actualei soţii, a ajuns celebru după ce "s-a împroprietărit" pe numele şi imaginea călugărului Arsenie Boca. Concret, brandul "Boca părintele" a fost preluat pe numele soţiei, Diana Talpoş, iar pe al său marca "Arsenie", orădeanul declanşând totodată demersuri pentru a înregistra şi marca "Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Pâine Arsenie", ba făcând şi un site cu acest logo.

În urmă cu doi ani, Episcopia Devei şi Hunedoarei, iar ulterior şi Mănăstirea Prislop au declanşat procese pentru anularea drepturilor de proprietate intelectuală, şi pentru că astfel de acţiuni sunt încă pe rol, au obţinut o Ordonanţă Preşedinţială care să le permită până la soluţionarea diferendului folosirea numelui şi imaginii părintelui Arsenie Boca pe cărţi, pandantive, amulete, obiecte de cult, icoane vândute către enoriaşi. 

În paralel, Mănăstirea şi Episcopia au deschis un proces care să tranşeze definitiv disputa, cerând anularea drepturilor acestora de către EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru proprietate Intelectuală), arătând că marca “Boca Părintele” a fost înregistrată contrar motivelor absolute de refuz prevăzute în Regulamentul European, deoarece vizează un simbol religios și, de asemenea, cererea de marcă a fost depusă spre înregistrare cu rea-credință.

În octombrie 2019, comisia de anulare a EUIPO a respins acțiunea ca nefondată, pe considerentul că marca îndeplinește toate criteriile prevăzute de lege. Mănăstirea Prislop și Episcopia Ortodoxă Română a Devei și Hunedoarei au contestat, însă, decizia comisiei de anulări, care se află în prezent în analiza Camerei de Recurs a Oficiului Uniunii Europene, unde procesul a fost suspendat până la soluţionarea acţiunilor aflate pe rolul instanţelor româneşti. 

”Afacere” de succes

Între timp, Diana Talpoş, soţia afaceristului, a anunţat într-un comunicat de presă că firma ei, care a preluat mărcile comerciale, a înregistrat şi declarat la ANAF o cifră de afaceri de perste 1 miliard de lei, de pe urma comerţului făcut de BOR cu obiecte de cult purtând imaginea şi numele călugărului. "Aceste sume aduc în lumină valorile fabuloase pe care BOR nu le-a declarat", se arată în comunicatul respectiv.

Contactată de BIHOREANUL, Diana Talpoş a refuzat să facă declarații, spunând că discută "doar prin avocat".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dumnezeu nu isi lasa batjocoriti Sfintii
Acesta e doar inceputul ....Saracii de ei , macar acum de s-ar trezi!Dumnezeu sa ii lumineze!
Postat 09 Decembrie 2020, 07:51 de mariana19
razbunarea popilor nu are limite, baiete!
lacomie mare pedepsita pe masura - razbunarea bisericii nu are limite! baiete, ti-ai distrus viata, dar tu inca nu stii ce te asteapta!
Postat 08 Decembrie 2020, 21:52 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON