URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2019, 20:40

Reprezentanții Bisericii au pierdut un prim proces cu orădenii care au înregistrat marca Arsenie Boca

Reprezentanții Bisericii au pierdut un prim proces cu orădenii care au înregistrat marca Arsenie Boca foto:generic protv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mănăstirea Prislop şi Episcopia Devei şi Hunedoarei au pierdut procesul declanşat în vara anului trecut la Tribunalul Bucureşti pentru anularea drepturilor intelectuale asupra mărcii "Arsenie Boca" deţinute de doi orădeni, Andor Sandor (alias Alexandru Talpoş) şi Diana Talpoş.

Practic, instanța a respins ca neîntemeiată solicitarea reprezentanților bisericii. Hotărârea Tribunalului Bucureşti a fost pronunţată joi, 11 iulie, însă nu este definitivă, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe având posibilitatea să o atace la Curtea de Apel Bucureşti în termen de 30 de zile de la comunicare. 

Mănăstirea Prislop şi Episcopia Devei şi Hunedoarei au înregistrat pe 8 iunie 2018 acţiunea pentru anularea drepturilor intelectuale deţinute de orădenii Andor Sandor/Alexandru şi Diana Talpoş şi de firma arădeană Pulse Escape (căreia cei doi i-au dat 1 an licenţa) pentru brandurile "Boca părintele", "Arsenie", şi "Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Pâine Arsenie".

"Este aberant să revendici drepturi de marcă asupra unei personalităţi. Aceşti indivizi s-au rezervat netemeinic pe un drept de marcă asupra numelui şi imaginii profitând că autoritatea europeană nu ştia cine a fost Arsenie Boca", a declarat, la acea vreme, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu, referitor la motivul procesului. 

Interdicţie suspendată

În paralel, Episcopia şi Mănăstirea au cerut instanţei să emită o Ordonanţă Preşedinţială prin care să ofere dreptul Bisericii să poată folosi imaginea părintelui Arsenie Boca în scop comercial până la soluţionarea procesului. În vara trecută, Tribunalul Bucureşti a respins cererea, dar în septembrie 2018 Curtea de Apel Bucureşti le-a dat dreptate.

"Episcopia şi Mănăstirea sunt îndreptăţite să folosească numele şi imaginea părintelui Arsenie Boca (...) în cadrul săvârşirii actelor comerciale cu produse (cărţi, pandantive, amulete, obiecte de cult, icoane etc) ce poartă numele şi imaginea în discuţie", au hotărât magistraţii, precizând că soluţia este "vremelnică, până la soluţionarea cauzei ce face obiectul dosarului aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, secţia V Civilă". 

"În condiţiile în care Tribunalul a pronunţat verdictul în caz, ordonanţa preşedenţială prin care se dădea dreptul Bisericii să folosească imaginea părintelui Arsenie Boca în scop comercial nu mai este valabilă şi, ca atare, din punct de vedere legal, nu mai poate să comercializeze produse având imaginea lui Arsenie Boca", a declarat BIHOREANULUI unul dintre avocaţii orădeanului Andor Sandor.

Cazul se află, însă, şi în atenţia Oficiului European de Proprietate Intelectuală, după ce, în decembrie anul trecut, Biserica Ortodoxă a solicitat să se declare nule mărcile înregistrate de către orădeni, invocând legislaţia europeană care prevede că numele unor personalităţi nu poate face obiectul drepturilor de marcă. 

Pâinea şi evaziunile lui Andor

După cum BIHOREANUL a mai scris, numele şi imaginea părintelui Arsenie Boca au fost înregistrate în perioada 2016 - 2017 ca brand la Oficiul European de Proprietate Intelectuală de doi orădeni, Alexandru Andor şi Diana Talpoş, care au profitat de faptul că Boca n-a avut urmaşi, iar Biserica Ortodoxă Română nu îl canonizase încă, pentru a-i putea revendica ea numele. Brandul "Boca părintele" a fost înregistrat pe numele Dianei Talpoş, în timp ce marca "Arsenie", a fost înregistrată pe numele lui Andor, la fel ca şi marca "Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Pâine Arsenie", pentru care orădeanul a şi făcut un site cu acest logo. 

Andor, asociat în numeroase firme, este în atenţia procurorilor DIICOT Oradea într-un dosar care priveşte o grupare evazionistă care ar fi fost coordonată chiar de orădean şi care ar fi provocat o pagubă de peste 34 milioane de lei în dauna bugetului de stat, adică aproape 8 milioane de euro. Potrivit datelor reţinute de procurori, gruparea a realizat cumpărări şi vânzări între mai multe firme, pentru a se pierde urmele celor care datorau plata TVA către stat. Pentru a încurca şi mai mult eventualele controale, actele societăţilor au fost distruse, iar firmele rebotezate şi cesionate altor persoane. 

În total, DIICOT a inculpat 11 persoane şi 12 firme, Andor fiind acuzat şi de delapidare respectiv spălare de bani, după ce ar fi scos din firmele sale 8 milioane de lei, bani pe care i-a mutat apoi prin conturi personale pentru a le pierde urma. Procurorii au reuşit să-i pună sub sechestru doar pe un apartament şi un cont de câteva sute de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON