URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 MARTIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Aquapark-ul din Oradea este pe profit, în ciuda faptului că 90% dintre aceste stabilimente merg pe pierdere. Adică sunt un fel de Teatru ori Filarmonică, numai cu ceva mai multă apă. Pe lângă meritele incontestabile de gospodari ale celor de la ADP, trebuie să recunoaștem că succesul se datorează și conjuncturii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Se zice că doar cine nu munceşte nu greşeşte (deşi eu, personal, cred că greşeşte şi cel ce nu munceşte). În orice caz, bărbaţi sunt cei care îşi asumă greşelile, iar eu îmi declar apartenenţa la această categorie. Ca atare, recunosc că după ce am primit reacţia lui Pásztor, i-am verificat argumentele, cum că deplasarea în interes de serviciu în Austria a făcut-o separat de cea în interes privat în Elveţia. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Înţeleg miza politică a scandalului cu Aeroportul fost internaţional Oradea şi cum bâjbâielile celor de la Consiliul Judeţean le dau apă la moară celor care conduc Primăria. Oamenii politici îşi vânează paşii greşiţi şi erorile profesionale pentru a-şi da la gioale în public, pentru a faulta cât mai grav prestigiul celuilalt. Cel mai adesea, vorbele lor rămân doar vorbe, simple declaraţii politice vitriolante, fără urmări practice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Instanţa Supremă s-a pronunţat recent, printr-o decizie de speţă, în sensul în care Ghidul pentru acordarea daunelor morale emis de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii nu este obligatoriu pentru instanţe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare. Mielina este o substanţă care înveleşte fibrele nervoase, având un rol important în conducerera influxului nervos şi care apare în luna a 5-a vieţii intrauterine cu definitivare după naştere. Boala mai este denumită şi scleroza "în plăci" datorită aspectului zonelor cicatrizate ale creierului, leziunile fiind denumite "plăci".
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
27 Februarie 2019, 08:07

Cruciadă pentru Boca: Orădenii care au înregistrat marca Arsenie Boca, daţi în judecată de Biserică

Cruciadă pentru Boca: Orădenii care au înregistrat marca Arsenie Boca, daţi în judecată de Biserică ÎN RĂZBOI. Deşi orădenii Andor Alexandru şi Diana Talpoş şi-au înregistrat "brandul" Arsenie Boca încă în 2017, Biserica a reacţionat abia anul trecut, după ce speculanţii l-au "închiriat" arădeanului Daniel Gheorghe (foto), iar acesta a început să ceară bani pentru folosirea lui vânzătorilor de icoane
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bătrâna Biserică Ortodoxă Română apelează, în premieră, la o instanţă internaţională. Miza e nu doar o afacere de milioane de euro pe an, bani rezultaţi din vânzarea icoanelor şi suvenirurilor cu numele şi imaginea celui mai popular călugăr român, Arsenie Boca, pe care s-au "împroprietărit" doi orădeni, ci însăşi autoritatea sa instituţională.

BIHOREANUL vă prezintă detaliile unui litigiu fără precedent, în care BOR se luptă cu orădenii Andor Alexandru şi Diana Talpoş pentru "monopolul" asupra propriilor sfinţi, trecuţi şi viitori, angajând una din cele mai reputate case de avocatură specializate în drepturi intelectuale. Invocând, deci, nu doar dreptul divin, ci legislaţia europeană, cât se poate de pământeană...

Arsenie, făcătorul de bani

Un ungur din Kecskemet s-a înstăpânit pe Arsenie Boca, titra în toamna lui 2017 mass-media din România, zgândărind patriotismul ortodox. Conform relatărilor, un anume Andor Sandor, domiciliat în ţara vecină, şi-a făcut o firmă în Marea Britanie, Additional Worldwide Care Services SLT, în numele căreia a înregistrat la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO) toate drepturile comerciale asupra numelui şi imaginii Părintelui Arsenie Boca.

Cunoscut drept Sfântul Ardealului (1910-1989), Arsenie Boca a fost teolog şi pictor de biserici, arestat de comunişti între anii 1945-1965 din cauza popularităţii, dar şi a sprijinirii partizanilor legionari pe când era călugăr la Mănăstirea Sâmbăta de Sus (Braşov). Retras după eliberare la Mănăstirea Sinaia, a trăit până în noiembrie 1989, când a prorocit căderea regimului, fiind îngropat la Mănăstirea Prislop (Hunedoara), unde vin în pelerinaj an de an zeci de mii de credincioşi, cu toţii cumpărând icoane şi suveniruri cu imaginea sa.

Facsimil Bihoreanul articol Arsenie BocaBIHOREANUL (facsimil) descoperea, însă, că "ungurul" Andor Sandor era, de fapt, orădeanul Alexandru Andor, cu birou închiriat pe strada Roman Ciorogariu, la doi paşi de sediul Episcopiei Ortodoxe. Încă din 2016, bărbatul contactase specialişti în proprietate intelectuală pentru a înregistra "marca" Arsenie Boca, profitând că acesta nu avusese urmaşi, iar BOR nu îl canonizase. Conform bazei de date a EUIPO, Andor pusese brandul "Boca părintele" pe numele soţiei, Diana Talpoş, iar pe al său marca "Arsenie", declanşând totodată demersuri pentru a înregistra şi marca "Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Pâine Arsenie", ba făcând şi un site cu acest logo. "E o coincidenţă de nume", declara atunci BIHOREANULUI Diana Talpoş, susţinând că ea şi soţul său nu aveau nicio legătură cu vreun plan de a scoate bani din exploatarea imaginii călugărului.

"Activităţi recreative şi distractive"

Lucian Buzlea, avocat OradeaÎn realitate, Andor l-a mandatat pe avocatul orădean Lucian Buzlea (foto) să notifice pe oricine vindea orice fel de obiecte având numele şi chipul călugărului, cerându-le să "închirieze" acest drept de la firma sa, în baza autorizaţiei de la EUIPO. "Aceste bunuri intră sub incidenţa şi protecţia oferită atât de legislaţia internă privind combaterea concurenţei neloiale şi a Legii 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, cât şi a legislaţiei europene şi, deci, pentru a intra în legalitate aveţi posibilitatea să cumpăraţi o licenţă", le scria avocatul comercianţilor de iconiţe, cărţi şi fotografii de pe lângă Mănăstirea Prislop, avertizându-i că în caz contrar "vom formula în justiţie atât acţiuni civile, cât şi penale, pentru ocrotirea dreptului nostru legitim".

Până anul trecut, niciun comerciant nu s-a arătat interesat de ofertă. În mai 2018, însă, un tânăr arădean, Daniel Gheorghe (24 ani), a descins la Prislop şi în mai multe magazine din Hunedoara şi Arad, arătând un act cum că era singurul deţinător de "licenţă" de la Additional Worldwide Care Services SLT, pentru comercializarea, timp de un an, a imaginii şi numelui părintelui Arsenie Boca. În această calitate, a pretins diverse sume de bani şi a ameninţat, ba chiar a şi reuşit, asistat de poliţişti, să confişte produse de la cei care nu i-au dat.

Cum căpătase licenţa? Gratuit, a susţinut arădeanul, în numele propriei firme, SC Pulse Escape SRL, autorizată pentru domeniul "Alte activităţi recreative şi distractive". "Până acum am transmis înştiinţări la sute de firme care fac contrabandă", se lăuda tânărul, care nu s-a sfiit să someze chiar Mănăstirea Prislop, cerându-i taxă de folosire a mărcii şi anunţând că va lua la rând şi magazinele bisericeşti din Oradea.

Victorie de etapă

Obrăznicia a umplut paharul răbdării Bisericii. După o lună, în iunie 2018, mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, anunţa că a cerut canonizarea grabnică a Părintelui Arsenie Boca, pentru a rezolva scandalul cu deţinătorii mărcii, "oameni care nu au nicio legătură cu Biserica şi cu moştenirea spirituală a părintelui".

Tot atunci, Mănăstirea Prislop şi Episcopia Devei şi Hunedoarei au deschis la Tribunalul Bucureşti un proces pentru anularea drepturilor firmei arădene, dar şi împotriva celor doi orădeni. "Ne pare rău că nimeni nu înţelege lucrurile elementare legate de proprietatea intelectuală şi de mărcile de comerţ. Este o practică comercială legală, acceptată la nivel mondial, nicidecum nu se poate vorbi despre rea intenţie sau rea credinţă", au ripostat Andor şi  Talpoş, printr-un comunicat.

Cum un proces pentru anularea drepturilor de proprietate intelectuală durează cu anii, Episcopia şi Mănăstirea au solicitat ca, până la finalizarea lui, instanţa să emită o Ordonanţă Preşedinţială. În vară Tribunalul a respins-o, dar în septembrie Curtea de Apel Bucureşti le-a dat dreptate. "Episcopia şi Mănăstirea sunt îndreptăţite să folosească numele şi imaginea părintelui Arsenie Boca (...) în cadrul săvârşirii actelor comerciale cu produse (cărţi, pandantive, amulete, obiecte de cult, icoane etc) ce poartă numele şi imaginea în discuţie", au hotărât magistraţii.

Pentru a obţine această victorie de etapă, Biserica a invocat acte normative din Dreptul Civil Român şi reglementări interne, cum ar fi Statutul BOR (aprobat prin Hotărâre de Guvern) şi Regulamentul vieţii monahale, ce atesta succesiunea Bisericii asupra persoanei şi operei unui monah.

Proces european

În condiţiile în care drepturile asupra mărcilor Arsenie Boca au fost arogate de orădeni nu la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), ci direct la Oficiul European, Mănăstirea şi Episcopia au angajat una din cele mai prestigioase case de avocatură, Turcu & Turcu, iar în decembrie au deschis un proces care să tranşeze definitiv disputa, cerând anularea drepturilor acestora de către EUIPO, la sediul din Alicante, Spania.

preotul Gabriel MiricescuPurtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu (foto), a declarat BIHOREANULUI că Biserica va folosi la EUIPO inclusiv reglementările europene. "Ne-am întemeiat şi pe Regulamentul 1.101 al Uniunii Europene, care se referă la protecţia mărcilor. Acesta prevede clar că folosinţa nominală a unei personalităţi nu face obiectul drepturilor de marcă. Este aberant să revendici drepturi de marcă asupra unei personalităţi", a explicat preotul, concluzionând: "Aceşti indivizi s-au rezervat netemeinic pe un drept de marcă asupra numelui şi imaginii profitând că autoritatea europeană nu ştia cine a fost Arsenie Boca".

Cum EUIPO a respins în trecut altor pretendenţi înregistrarea mărcilor pe personalităţi - e adevărat că mult mai cunoscute, precum Elvis Presley, Prinţesa Diana ori Picasso -, există toate şansele să anuleze şi drepturile asupra călugărului român, după ce va afla cine a fost. Un om al Bisericii, şi în sens juridic, nu doar teologic...


ŢEPAR DE TALIE
Grup infracţional organizat

BIHOREANUL a încercat să afle şi argumentele cu care Andor Alexandru îşi va apăra "marca" Arsenie Boca la EUIPO, însă acesta şi-a închis biroul din strada Roman Ciorogariu şi a dispărut fără urme. N-a răspuns, de altfel, nici el, nici soţia sa, nici apelurilor telefonice, nici sms-urilor reporterului, dar acest lucru nu e de mirare...

Împreună cu un amic al său, tot orădean, Ovidiu Pop, patronul unei firmei de transporturi, Andor a fost trimis în judecată de DIICOT pentru o fraudă de 34 milioane lei începută încă din 2010. Prin intermediul a zeci de firme cu diverse obiecte de activitate, de la comerţ până la arhitectură, cei doi acţionau prin metoda suveică, realizând serii de operaţiuni comerciale între aceste firme, cumpărări şi vânzări, pentru a pierde urma acelora care trebuiau să achite TVA statului. ANAF s-a constituit parte civilă, solicitând şi penalităţi de 8 milioane lei.

Dosarul vizând constituirea unui grup infracţional organizat se judecă la Tribunalul Bihor, unde sunt pe rol şi alte procese civile ale firmelor controlate de Andor şi Pop.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • La mulți ani, ERA Park! Carla’s Dreams i-a cucerit, sâmbătă seară, pe orădeni (FOTO / VIDEO)
 • Înaripatele Oradiei: Malurile verzi ale Crişului Repede şi stufărişul au atras în oraş numeroase specii noi de păsări (FOTO)
 • Puzderie de lume în centrul Oradiei, de Ziua Maghiarilor. Îmbrăcat în huszár, Szabó Ödön a acuzat că maghiarii sunt discriminaţi (FOTO/VIDEO)
 • #șîeu... NU: Angajaţii lui Ştefan Mandachi de la Oradea, împiedicaţi să protesteze în faţa propriului restaurant printr-un ordin al... „doamnei de la Lotus” (FOTO/VIDEO)
 • #Șîeu: Bihorenii au protestat pentru autostrăzi. Vezi cine și cum a manifestat! (FOTO / VIDEO)
 • Colţ al imaginaţiei: Viitorii designeri orădeni și-au expus munca în holul Bibliotecii Universității (FOTO)
 • Protestul #şieu în Oradea: O firmă şi-a oprit complet activitatea, pentru întreaga zi! (FOTO / VIDEO)
 • #şîeu: BIHOREANUL a făcut un inventar al proiectelor de infrastructură promise în judeţul Bihor şi neonorate (FOTO)
 • Incendiu la blocul Cicero din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Cupa Satelor: O primă ediţie reușită în fotbalul bihorean (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2031 RON
 • 1 EUR = 4.7569 RON
 • 1 HUF = 0.0151 RON