URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Noiembrie 2017, 13:30

Oradea nu are paradă militară de 1 Decembrie anul acesta. Explicația prefectului: „N-a fost timp de organizare”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul acesta, de Ziua Naţională a României, la Oradea nu va avea loc nicio paradă militară, aşa cum s-a întâmplat în ultimii cinci ani, deoarece autorităţile centrale iniţial s-au zgârcit la bani, ulterior dându-şi aprobarea, dar prea târziu.  Cel puțin aceasta este explicația furnizată BIHOREANULUI de către prefectul Ioan Mihaiu.

„N-a mai fost timp de organizare”, a declarat prefectul judeţului, adăugând că „se face paradă, cu trupe de la toate unităţile reprezentative (n.r. – ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne), fără tehnică. Tehnica va fi doar expusă”.

Tradiţii oprite

Întrebat de ce se întâmplă acest lucru, prefectul a arătat că, deşi a solicitat autorităţilor guvernamentale aprobarea pentru paradă, acestea s-au gândit la fondurile care trebuiau cheltuite. „Trebuia să rămână pentru la anul”, a spus Mihaiu, adăugând: „Abia pe ultima sută, de câteva zile, ne-au dat OK-ul, şi nu mai puteam organiza în aşa scurt timp”.

Anul trecut, parada militară cu personal şi tehnică din dotarea unităţilor şi subunităţilor locale ale MApN, MAI (Jandarmerie, Pompieri), SMURD, Ambulanţei, Salvamont a avut loc în Centrul Civic, la fel ca şi în 1 Decembrie 2015, când s-a înregistrat un record de participare, peste 15.000 orădeni asistând la festivităţi. În anii 2014 şi 2013, paradele s-au desfăşurat în Piaţa Unirii, încă neintrată în lucrările de modernizare, în 2013 numărul participanţilor fiind evaluat la 10.000 de persoane.

De asemenea, anul acesta va fi întreruptă şi tradiţia încetăţenită de fostul prefect Claudiu Pop, schimbat din funcţie la începutul verii, de a înmâna câte o diplomă, un tricolor şi o cupă unor orădeni care au excelat în diverse domenii de activitate, de la medici şi cadre didactice până la artişti şi cadre ale Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu.

Programul Zilei Naţionale 2017

Manifestările organizate în acest an de Ziua Naţională a României de autorităţile locale încep vineri dimineață la ora 9 cu o şedinţă solemnă a Consiliului Judeţean, urmată la ora 10 de manifestări sub patronajul Prefecturii în Parcul 1 Decembrie, unde va fi intonat Imnul Naţional, va fi oficiată o slujbă de Te Deum de către un sobor de preoţi din structurile MApN şi MAI, după care prefectul Ioan Mihaiu şi un istoric vor rosti alocuţiuni privind însemnătatea Marii Uniri.

După un scurt recital al ansamblului coral General Traian Moşoiu, la Statuia Ostaşului Român vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, ceremonia urmând să fie încheiată prin defilarea unui detaşament de onoare şi onorul muzicii militare.

Pe de altă parte, Primăria continuă şi în acest an tradiţia de a oferi orădenilor 2.700 de porţii de fasole cu ciolan şi varză murată, precum şi ceai cald, distribuirea acestora fiind programată începând cu ora 11.30 în două puncte pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor. Persoanele care nu doresc să aştepte la cozile unde fasolea cu ciolan se oferă gratuit pot s-o cumpere dintr-un alt punct, la preţul de 5 lei, în care este inclus şi ceaiul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
LA MULTI ANI ROMANIA
si romanilor indiferent de etnia din care fac parte.Aceeasi urare Nu o pot adresa sorosistilor care s-au vindut pentru citiva arginti.....
Postat 01 Decembrie 2017, 10:47 de BESTIA666
peste 200 milioane de euro
se duc in fiecare an catre multinationale, sub forma de 'ajutoare'. alte zeci de milioane se duc catre ONG care desfasoara activitate antiromaneasca un exemplu in acest sens finnd GDS sorosist.din cauza asta nu sint bani .....
Postat 01 Decembrie 2017, 10:44 de BESTIA666
pacat
mergeam si eu cu copiii, ca in fiecare an pentru ca le placea. acu trebuiesc platite ajutoare sociale si pensii. asta e prioritatea. cand s-or termina banii mai vedem.
Postat 30 Noiembrie 2017, 21:33 de User anonimizat
Va fi defilare
Nu va fi parada militara dar va fi defilare a fortelor din M.A.I..
Postat 30 Noiembrie 2017, 18:27 de bde
PARĂZILE...CUM AR ZICE UNII " BRITANICI "
Și unde s-ar face paradele? În Piața Unirii nu MAI e posibil pentru că așa a vrut BIG! În Centrul Civic creat de nenorociții de comuniști? Păi, cum?
Postat 30 Noiembrie 2017, 16:30 de TDS
foarte bine
ne faleam cu 2 aro si 3 motociclete....mai bine folositi banii aia la anul pentru altceva: ajutati niste oameni sarmani, dotati niste spitale, construiti niste drumuri. puteti face atit de multe lucruri mult mai utile decit sa ii risipiti pe asemenea prostii
Postat 30 Noiembrie 2017, 14:58 de seb77
!!!
O apa si-un pamant toti..rusine..
Postat 30 Noiembrie 2017, 14:50 de Tinas
Ce chestie
Si acu daca-i spui Românului că-i prost, se supără.
Postat 30 Noiembrie 2017, 14:44 de sandu1200
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON