URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2016, 18:53

Oradea în mişcare: Fie că sunt atleţi ori ba, orădenii sunt provocaţi să participe la Oradea City Running Day

Oradea în mişcare: Fie că sunt atleţi ori ba, orădenii sunt provocaţi să participe la Oradea City Running Day FUGA PRINTRE STROPI. La ediţia precedentă a semi-maratonului Oradea City Running Day au participat, în ciuda ploii, sute de concurenţi de toate vârstele. "Competiţia noastră e caracterizată prin energie pozitivă, nimeni nu pleacă dezamăgit", spune József Deme, preşedintele clubului organizator, care speră că de data aceasta vremea va fi bună
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La final de septembrie, orădenii au ocazia să arate că sunt buni nu doar să încurajeze sportivii "de meserie", ci şi să se pună ei înşişi să facă sport.

Cei mai iuţi de picioare şi rezistenţi la efort se pot înscrie în cursele ediţiei a VI-a a Oradea City Running Day, care va acapara străzile oraşului duminică, pe când cei care preferă bicicletele pot participa la un nou marş Critical Mass, organizat în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii.

Cursă internaţională

Pe 18 septembrie, oraşul se transformă în pistă de alergare. În parteneriat cu Primăria, cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret şi cu Digi, Clubul Sportiv X-Terra organizează ediţia a VI-a a semi-maratonului Oradea City Running Day. Scopul evenimentului: să atragă cât mai mulţi orădeni spre mişcare şi să le arate că-şi pot depăşi limitele.

Jozsef Deme, XTerra"Obiectivul nostru e promovarea alergării. Totodată, din experienţa ediţiilor trecute, am văzut că există fenomenul turismului sportiv, pe care de asemenea vrem să-l încurajăm. Şi anul acesta vom avea competitori din ţări ca Ungaria, Italia, Spania, Statele Unite, chiar şi Kenya, de unde vin sportivi de performanţă. De regulă, aceşti oameni rămân câteva zile în Oradea şi descoperă oraşul", spune József Deme (foto), preşedintele Clubului X-Terra.

Deşi toţi competitorii iau startul la aceeaşi oră - 10.00 - competiţia are mai multe curse: una de semimaraton (21 kilometri), ştafeta firmelor, la care participă echipe de câte patru alergători (21 km), una de fond (10 km) şi o cursă "populară" (5 km), pentru cei mai puţin obişnuiţi cu efortul.

Semimaraton pe maluri

Duminică dimineaţă, Piaţa Ferdinand va fi închisă, zona de lângă Teatrul Regina Maria fiind rezervată pregătirii pentru start şi finish. Traseul alergării porneşte pe malul stâng al Crişului Repede până la Podul Sovata, urcând înapoi pe malul drept până, din nou, în Piaţa Ferdinand. Încercând să înveţe şi generaţiile tinere cu mişcarea, organizatorii au programat şi o cursă pentru copii, de un singur kilometru, care va începe la ora 13.

Taxa de înscriere la Oradea City Running Day este de 80 lei/persoană, cu excepţia cursei copiilor, unde participarea e gratuită. "Taxele sunt cheltuite pentru asigurarea numerelor de concurs cu cip electronic de cronometrare pentru fiecare concurent, tricouri inscripţionate cu denumirea evenimentului, asistenţă medicală şi puncte de revitalizare pe traseu", explică organizatorul. Totodată, participanţii care trec linia de sosire vor primi, indiferent de poziţia în clasament, medalii care să le recompenseze implicarea, iar fruntaşii şi premii în bani.

Până acum, şi-au anunţat intenţia de a participa aproape 450 de persoane, dar înscrierile continuă până în ziua întrecerii. "Vom fi 800-900 până la urmă. Recomand evenimentul tuturor celor care vor să simtă atmosfera unei competiţii de nivel internaţional", zice József Deme.

Marş pe biţe

La doar o zi după Oradea City Running Day, cei care vor să facă mişcare pot continua, de data aceasta în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii, organizată în plan local de OTL şi de Asociaţia Pro Bikers, în parteneriat cu Agenţia de Protecţie a Mediului, Poliţia Rutieră şi Asociaţia Transregio. Cu un program mai puţin dens decât în alţi ani, actuala ediţie va începe luni, 19 septembrie, cu Caravana Mobilităţii, ocazie cu care la liceele Lucian Blaga şi Ady Endre vor fi promovate transportul public, cu bicicleta şi cel pietonal.

În aceeaşi Săptămână a Mobilităţii, miercuri, 21 septembrie, va avea loc deja tradiţionala întrecere între un tramvai, un autobuz, un autoturism şi o bicicletă. Competitorii vor porni din acelaşi punct şi vor trebui, ca de obicei, să ajungă în faţa Primăriei. În anii trecuţi, bicicliştii au fost primii ajunşi la destinaţie, semn că e mai iute să circuli pe două roţi în Oradea decât cu alte mijloace de locomoţie. În fine, joi, 22 septembrie, bicicliştii pot participa, la invitaţia Pro Bikers, la un nou marş Critical Mass, în care să arate încă o dată că tot mai mulţi preferă sănătatea în faţa confortului. Fie chiar şi numai pentru o zi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ca zici tu? @oradean001
bai soarece de canapea, daca erai interesat de sport te puteai inscrie incepind din martie-aprilie la jumatate din pretul asta, dar tu comentezi ca maimuta fara sa ai habar de ce vorbesti.
Postat 17 Septembrie 2016, 13:16 de garceamilitianu
gratis nu mere?
80 lei pentru ce? pt un tricou de 10 lei si un chip de 2 lei? romanu' nu face nimic daca nu castiga de 10x mai mult decat ar merita... si daca nu dau 80 lei nu pot participa? ha ha
Postat 16 Septembrie 2016, 23:28 de oradean001
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON