URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2011, 10:43

Oradea ieri, Oradea azi: viaţa pe străzi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1938. Îngrijiţi la "Biroul de Triaj"

În perioada interbelică, cei care locuiau pe străzi erau ajutaţi de Biroul de Triaj din cadrul Chesturii Poliţiei Oradea, un organism care le oferea un loc de dormit şi trei mese pe zi. Vagabonzii şi cerşetorii erau luaţi de pe străzi de gardienii publici şi duşi în cele patru săli ale Biroului de Triaj, două dintre ele fiind echipate cu 24 de paturi.

Oamenii care ajungeau aici puteau să facă o baie caldă, iar rufele le erau dezinfectate. Într-un raport trimis către primarul Oradiei în 1938, conducerea azilului arăta: "Numărul cerşetorilor şi vagabonzilor în timpul verei este redus la Triaj fiindcă majoritatea se scutesc în aer liber, mănâncă fructe şi se feresc de gardieni. În schimb, în timpul iernei aproape toţi se prezintă benevol la Triaj fiindcă sunt bolnavi". La azil, bolnavii beneficiau şi de asistenţă medicală. Totuşi, anual acolo decedau în medie 10-15 persoane din cauza bolilor. În cadrul aceluiaşi raport, cei de la Biroul de Triaj cereau suplimentarea bugetului acordat de Primărie pentru a putea ajuta mai mulţi oameni şi pentru a le oferi acestora îmbrăcăminte.

03 azil.jpg2011. Casă de-o noapte

În zilele noastre, orădenii care au rămas fără un acoperiş deasupra capului pot să apeleze la azilul de noapte din strada Gutenberg, care adăposteşte în medie 65 de oameni pe zi, în perioada iernii. Când frigul e prea greu de suportat, "homeleşii" bat la uşa azilului unde dorm în paturi curate şi se pot uita la televizor, pentru suma de 2,5 lei pe noapte.

Însă azilul îi poate găzdui doar între orele 17 şi 7, ziua fiind nevoiţi să se reîntoarcă pe stradă. Unii dintre oamenii de la azil rămân acolo până îşi găsesc o locuinţă, în timp ce alţii vin doar pentru o noapte.

"Anul acesta am avut un om care a venit cu degerături şi am chemat Ambulanţa şi a fost tratat la spital", afirmă Ferencz Istvan, administratorul azilului. Tot în această iarnă, în perioada 23 decembrie - 5 ianuarie, reprezentanţii azilului au împărţit o masă caldă săracilor în Parcul Brătianu. "În medie au venit 47 de cetăţeni pe zi, oameni fără casă sau săraci", spune Ferencz. Acesta menţionează că pe străzile oraşului locuiesc între 100 şi 150 de vagabonzi, mulţi dintre ei provenind din alte judeţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON