URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2013, 15:09

Oradea ieri, Oradea azi: În 1927, George Enescu concerta pe scena orădeană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1927. Oaspete de excepţie: George Enescu

În ianuarie 1927 în Oradea a avut loc un eveniment deosebit: George Enescu, azi considerat cel mai important muzician român, a avut trei concerte aici. Ziarul Tribuna scria după ultimul concert că artistul a fost "fermecător".

"Când figura sa elegantă, dar lipsită de orice trufie, apărea pe scenă, printr-o singură mişcare cucerea inimile publicului spectator, care izbucnea în aplauze frenetice. Dar când punea arcuşul pe vioară, ca prin farmec se făcea linişte mormântală, încât se auzeau şi cele mai încete acorduri până în cele mai depărate colţuri ale sălii ticsite de mulţime".

Potrivit publicaţiei, maestrul a fost cel mai sărbătorit violonist dintre toţi care au concertat la Oradea. "Când îşi termina o aerie sau bucată de operă publicul extaziat izbucnea în aplauze atât de puternice încât ameninţa să prăbuşească sala şi era chemat de câte 5-6 ori la rampă şi silit să repete".

După concert, a fost aplaudat 15 minute, iar ca publicul să plece s-a stins lumina. Melomanii nu s-au lăsat duşi, aşa că maestrul a mai cântat o arie. Orădenii l-au aşteptat în stradă şi "tineretul i-a desprins caii de la trăsură şi l-au tras, înconjurând teatrul până la Hotel Park, în continue ovaţiuni şi cântece studenţeşti".

03 concert.jpg2013. Orientarea spre tineri

Sala Filarmonicii de Stat din Oradea poartă astăzi numele marelui artist şi compozitor George Enescu, alături de cel al compozitorului şi pianistului Bartok Bela. Concertele simfonice, însă, nu mai sunt la fel de spectaculoase pentru orădeni. Niciun artist nu mai este ovaţionat pe străzi, chit că încă au loc concerte cu casa închisă.

Un succes al Filarmonicii orădene îl reprezintă, de pildă, concertele în care se cântă muzică din filme celebre, precum "Evita", "The Phantom of the Opera" ori chiar din "Star Wars" şi "James Bond". An de an, aceste concerte se reiau pe scena orădeană sub bagheta dirijorului japonez Shinya Ozaki, iar biletele se vând foarte repede.

Frecventate sunt şi alte spectacole ale Filarmonicii orădene, chiar dacă sălile nu se umplu până la refuz. Totuşi, spătămână de săptămână, în seara de joi, are loc un concert, încercându-se atragerea publicului fie prin programul propus, fie prin reduceri la preţul biletelor.

Filarmonica mizează îndeosebi pe "momirea" tinerilor, dat fiind că mulţi dintre adolescenţii orădeni n-au trecut niciodată pragul sălii de concert. Deşi, dacă ar ajunge acolo, s-ar putea să le placă mult...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON