URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2023, 19:18

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a evoluat iluminatul public din oraș în ultimii 70 de ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1978. De la neon la sodiu

Tehnologia iluminării spaţiului public din Oradea s-a schimbat de mai multe ori în deceniile trecute. În anii 1950, pe străzile principale şi în parcuri erau montate corpuri de iluminat cu tuburi fluorescente, aşezate pe stâlpi de tip "banană" şi lampadare.

Prin 1960 au fost introduse becurile cu vapori de mercur, cu ajutorul cărora erau luminate pieţele centrale şi artere precum Republicii, Magheru, 6 Martie (azi Dacia), Cantemir, precum şi podurile din oraş. Ele aveau avantajul luminării unei suprafeţe mai mari faţă de becurile cu incandescenţă normală, fiind necesare mai puţine aparate de iluminat. Aveau dimensiuni diferite, inclusiv "pitice", folosite pentru luminarea ambientală a spaţiilor verzi şi pergolelor cu flori. În 1962 adoptarea sistemului de aprindere centralizată a iluminatului public încă era în discuţie.

În 1978, becurile cu filament incandescent şi cele cu vapori de mercur au fost înlocuite cu becurile cu vapori de sodiu. Ele emiteau o lumină portocalie, ajutând la perceperea mai uşoară a obiectelor şi consumând mai puţină electricitate. 460 de astfel de lămpi au fost montate în principalele intersecţii şi pe bulevarde, iar în anii următori în toate cartierele.

Iluminat public Oradea

2023. Leduri şi senzori

Cea mai mare modernizare a iluminatului public din Oradea a avut loc în anii 2001-2002. Sistemul şi aparatele de iluminat montate atunci se folosesc şi azi, fiind vorba de becuri cu vapori de sodiu.

În ultimii ani, însă, tot mai mult este folosită tehnologia led. Economicoase, aceste becuri pot oferi o lumină rece sau caldă, având un unghi de "vizibilitate" mai redus decât al becurilor clasice. Iluminatul cu led a fost folosit la început pe străzile nou construite şi în spaţiile publice reamenajate dintre blocuri, soluţie adoptată în 2015 şi în Piaţa Unirii, apoi pe strada Vasile Alecsandri şi în Piaţa Ferdinand.

În acelaşi mod au fost supra-iluminate mai multe treceri pentru pietoni în anii 2022-2023, aparatele fiind dotate cu senzori de mişcare care, la prezenţa pietonilor, măresc luminozitatea ledurilor. Tot în 2022, Primăria şi-a exprimat intenţia de a accesa aproape 7 milioane lei de la Administraţia Fondului de Mediu pentru înlocuirea a 2.038 de corpuri de iluminat cu altele led, înlocuirea a 15 puncte de aprindere cu centrale de monitorizare a iluminatului şi montarea a 15 sisteme de telegestiune în punctele de aprindere. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Apropo iluminat public
In Piata Unirii e bezna, pe podul Densusianu si zonele adiacente a fost bezna luni de zile, acum functioneaza tot al treilea stalp de iluminat, iar langa pod, langa pista de bicicclete de cateva sute de metri care leaga malul Crisului de bulevardul Dacia, nici macar nu exista vreun stalp de iluminat. La fel bezna.
Postat 30 Octombrie 2023, 16:12 de 1x1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON