URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2021, 12:32

O regină tot mai singură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Era o duminică liniştită, leneveam în pat în jurul prânzului, după o noapte pierdută, şi mă amuzam urmărind Cartoon Network. La un moment dat, pe ecran au început să curgă nişte cuvinte repetitive pe o bandă animată: "Comutaţi pe un canal de ştiri pentru o informaţie importantă!". S-o fi întâmplat ceva grav de au dat anunţul ăsta, mi-am zis, şi am dat pe BBC. Ecranul era aproape pe jumătate înroşit de burtiera care anunţa moartea Prinţesei Diana. Era anul 1997 şi începeam să înţeleg atenţia imensă pe care publicul britanic o acordă familiei regale.

Suntem în 2021. De două zile, BBC-ul n-a mai suflat o vorbă despre Covid-19. Toată atenţia imensului mecanism mediatic s-a mutat spre evenimentul trist din familia regală - moartea Prinţului Philip, Ducele de Edinburgh, soţul reginei, un eveniment care a schimbat agenda publică a presei pe tot mapamondul. Toţi prezentatorii BBC au îmbrăcat costume negre, aşa cum se procedează în astfel de situaţii, şi au pornit într-un lung şi elegant slalom prin viaţa răposatului, slalom executat după toate rigorile jurnalismului clasic.

Într-o ţară non-monarhică ne este greu să înţelegem importanţa unei asemenea figuri în viaţa unei naţiuni. Ne este cu atât mai greu cu cât, fiind crescuţi în comunism, post-comunism şi democraţie originală, educaţi într-o societate patriarhală şi misogină, cu greu ne stăpânim impulsul de a fi ironici cu un bărbat care a renunţat la cariera sa pentru a sta 73 de ani în umbra unei femei. E drept, nu în umbra oricărei femei, ci a Reginei Angliei şi a Commonwealth-ului, regat care, pe vremuri, se întindea pe o jumătate de lume.

Lăudat pentru vârsta înaintată atinsă, pentru mariajul atât de lung cu soţia sa şi pentru devotamentul faţă de Coroană, Prinţul Philip şi-a respectat îndatoririle din fişa postului şi a reuşit să jongleze iscusit cu îndatoririle oficiale, amestecându-le cu pasiunile personale şi cu un simţ al umorului care adesea l-a adus în gura presei de scandal. Multe dintre scăpările sale celebre au fost atât de incorecte politic, atât de apropiate de umorul lui Larry David, încât în ziua de azi pur şi simplu nu mai pot fi imaginate. Exemplu: "Încă mai aruncaţi cu suliţe unii în alţii?" - întrebare adresată unui aborigen, în Australia, în anii 2000.

Trecând peste micile sale derapaje, Ducele de Edinburgh a fost un stâlp important al monarhiei britanice în cei peste 70 de ani petrecuţi în Palatul Buckingham, iar felul în care îi este reflectată viaţa în presa mondială demonstrează pe deplin acest lucru. Prin dispariţia sa cu câteva zile înainte de a împlini 100 de ani, Prinţul Philip face un ultim serviciu de PR Coroanei Britanice, aflate nu în cel mai favorabil punct al existenţei sale. Vocile care pun la îndoială viitorul monarhiei în Marea Britanie s-au înmulţit, monarhiile din Europa sunt în declin şi tot mai mulţi tineri moştenitori renunţă la privilegii şi se mută în "civilie".

Lumea se tulbură tot mai tare, iar Regina este tot mai singură. Curaj, Majestate!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON