URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 04 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iulie 2017, 11:33

O orădeancă a vorbit la ONU despre spaţiile verzi din oraşul ei natal (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O orădeancă, Denisa Stejeran (24 de ani), a reprezentat România la o sesiune specială a Organizaţiei Naţiunilor Unite, dedicată finaliştilor unui concurs internaţional.

Vineri, în sala Adunării Generale de la New York, Denisa a ţinut un discurs de două minute, în limba spaniolă. Asta pentru că a fost repartizată în grupul spaniol, după ce a câştigat concursul internaţional "Many Languages, One World" ("Multe limbi, o singură lume"), organizat de ELS Educational Services, cea mai mare reţea de centre lingvistice universitare, şi United Nations Academic Impact, o iniţiativă ONU pentru conectarea universităţilor cu organizaţia.

Absolventă a Facultăţii de Litere, specializarea Engleză-Franceză, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi cu master în comunicare multilingvă şi multiculturală, Denisa este vorbitoare de engleză, franceză, portugheză şi spaniolă.

În discursul de la ONU, orădeanca a vorbit despre Agenda ONU 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă şi despre necesitatea creării de spaţii verzi în oraşe. Denisa a oferit drept exemplu Oradea, spunând că planurile municipalităţii de aici sunt de a amenaja spaţii verzi la distanţă de maxim 5 minute de orice zonă rezidenţială.

De altfel, subiectul i-a fost foarte accesibil tinerei. Tatăl ei, Mircea Stejeran, este şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice, având în răspundere inclusiv spaţiile verzi din oraş.

La Concursul "Many Languages, One World" au participat, în acest an, peste 6.000 de tineri din 170 de ţări şi din peste 1.950 de universităţi. Ei au fost provocaţi să scrie un eseu despre lume într-una dintre cele şase limbi oficiale ale ONU: arabă, chineză, engleză, franceză, rusă şi spaniolă. Denisa a fost singura tânără din România care a câştigat competiţia.

Cei 60 de finalişti au primit ca premiu o excursie plătită integral, de două săptămâni, la Boston şi New York, cu posibilitatea de a vorbi în sala de şedinţe a Adunării Generale ONU.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON