URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2022, 10:18

O mână de ajutor: Un tânăr din Bihor rămas fără degete va primi o mănușă bionică creată de un inginer orădean (FOTO/VIDEO)

O mână de ajutor: Un tânăr din Bihor rămas fără degete va primi o mănușă bionică creată de un inginer orădean (FOTO/VIDEO) TEHNOLOGIE SALVATOARE. BIHOREANUL a asistat la ultima parte a procesului de creare a mănușii, care va fi dotată în curând cu un sistem de motoare de mici dimensiuni ce se vor conecta la bonturile degetelor tăiate

Imaginează-ţi cum ar fi dacă ai rămâne fără degete. Cum te-ai putea folosi de unul dintre cele mai importante "instrumente"? Au trecut mai bine de 10 luni de când Andrei nu şi-a mai privit mâna dreaptă. E vindecată, dar poartă mereu un bandaj alb pentru că nu are curajul s-o vadă fără degete. Tânărul de numai 22 de ani din Bihor are traume adânci lăsate de accidentul provocat în timp ce lucra afară, pe câmp, cu o tocătoare de porumb.

Un inginer din Oradea încearcă acum să "repare" urmările tragediei, oferindu-i lui Andrei o mănuşă ce imită aproape perfect palma şi care, în curând, va fi dotată şi cu un sistem de motoare şi senzori minusculi ce vor forma adevărate degete bionice. Andrei a aflat despre autorul unor asemenea "miracole" chiar de la BIHOREANUL.

Tânăr fermier

Andrei a acceptat să-şi spună povestea din dorinţa de a încuraja şi alte persoane care au suferit accidente similare, cerând însă ca numele complet şi chipul să-i fie protejate.

Tânărul a învăţat de mic că doar prin muncă poate obţine banii pentru un trai liniştit. La o zi după ce şi-a serbat majoratul, a plecat în Anglia la tatăl său, cu care a lucrat într-o spălătorie auto. A revenit acasă după doi ani, iar din banii adunaţi a pus pe picioare, împreună cu fratele mai mare, o fermă cu 30 de vaci.

Fără durere

Dedicat afacerii sale, Andrei se trezea în zori şi se culca târziu, după ce termina de muls vacile. Viaţa curgea liniştită, până în vara anului trecut, pe 20 august. Era o căldură toridă, iar el era la câmp, în lanurile de porumb.

"Am plecat de acasă cu două tractoare. Eu aveam legată de tractor tocătoarea de porumb pentru siloz, iar fratele meu două remorci. Când am ajuns la teren am dat drumul tocătoarei, care la un moment dat s-a înfundat, jos, la cuţite. Am oprit-o, am curăţat-o şi am pornit-o din nou. A făcut la fel de câteva ori. S-a mai înfundat încă o dată şi am zis că n-o mai opresc, să nu mai pierd timpul, că o să am grijă. Am încercat s-o desfund cu mâna dreaptă, dar am simţit că e trasă în sus. Am tras-o rapid, din reflex, şi când am scos-o am văzut-o plină de sânge. Totul s-a întâmplat într-o fracţiune de secundă, nici n-am avut timp să simt durerea", îşi aminteşte, cu amărăciune, tânărul.

"Viaţa mea va fi un chin"

Şi-a învelit mâna sângerândă în tricoul fratelui său şi apoi au fugit la spital, în Salonta, de unde a fost trimis, cu o ambulanţă, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Oradea. A intrat în sala de operaţie, iar când s-a trezit mâna îi era bandajată. Îşi mai vedea doar degetul mare. I s-a spus că are două tije metalice în degetul mic şi inelar, singurele care mai au o parte din falange, arătătorul şi cel mijlociu fiindu-i retezate complet de utilajul agricol.

A fost o lovitură crâncenă pentru familia sa. "A fost dureros pentru mama, care a găsit bucăţile acelea tocate din mâna mea... le-a pus într-o pungă cu gheaţă crezând că se mai poate face ceva cu ele. Atunci am crezut că viaţa mea va fi un chin", zice Andrei.  

Înapoi la muncă

Ar fi trebuit să stea mai multe zile în spital, dar a cerut să fie lăsat acasă pe proprie răspundere după o săptămână. Atmosfera de acolo era prea deprimantă. A venit apoi, timp de două luni, tot la două zile, în Oradea, la pansat. Medicii i-au scos într-un final tijele şi i-au spus că-şi poate lua bandajul de pe mână, pentru că se vindecase.

Dar el n-a vrut. "Nu pot accepta ideea că nu le mai am şi nu vreau s-o văd aşa. Singurele persoane care mi-au văzut mâna după accident a fost mama, care o bandajează seara, şi iubita mea, care îmi mai face masaj", povesteşte tânărul.

Fără să îşi plângă de milă, s-a întors la muncă. A avut mai întâi sarcini uşoare, ca măturatul şi spălatul în grajd, iar ulterior a început să folosească un aparat de muls electric pe care îl prinde la ugerul animalelor. A preferat să muncească ore întregi fără pauză, ca să nu se mai gândească la accident.

Salvarea în BIHOREANUL

Familia a tot căutat soluţii pentru a-l ajuta să iasă din depresie. Ai săi au contactat firme care fac proteze pentru membrele amputate, dar fără rezultat. "Am încercat şi la o companie din Târgu Mureş, dar făceau doar o mănuşă care imită o mână reală. Am vrut ceva mai natural, mai profesionist", spune Andrei.

În septembrie, o prietenă de-a mamei le-a trimis un exemplar din ziarul BIHOREANUL, în care era prezentată povestea inginerului bihorean Dorin Hirţe (foto), doctor în inteligenţă artificială, care a creat o mână bionică funcţională. Andrei a înţeles că putea fi salvarea sa! I-a căutat contul de Facebook, i-a scris şi s-au întâlnit câteva luni mai târziu, în februarie 2022.

"Când a venit la mine nu putea să-şi mişte deloc falangele celor două degete. Nu puteam să începem munca dacă nu făcea fizioterapie. I-am recomandat să meargă la President Medcenter în Băile Felix, iar apoi s-a întors la mine în atelier", explică Dorin.

Reconstrucţie în oglindă

Munca serioasă a început în urmă cu două luni. Dorin a comandat materialele necesare de la furnizorii săi din SUA şi China, între care şi un silicon special, pentru crearea mănuşii.

"Întâi l-am chemat să facem o matriţă după mâna lui stângă, iar apoi am făcut un mulaj din ghips. L-am fotografiat apoi în 360 de grade şi am pus fişierul pe calculator, în 3D. Cu o aplicaţie de tip mirror am întors mâna în oglindă, am făcut mici ajustări şi apoi am scos modelul mâinii drepte la imprimanta 3D", explică inginerul.

Cele mai scumpe materiale au fost pentru crearea matriţei mâinii drepte, iar cel mai dificil proces, cel de creare a mănuşii. "Trebuie să iasă totul perfect. Mănuşa, de care se ocupă o pictoriţă cu care colaborez, nu trebuie să aibă bule de aer, în schimb trebuie să aibă caracteristicile, cutele şi culoarea pielii. Cel mai probabil vom face una pentru iarnă şi una pentru vară", spune specialistul.

De trei ori mai ieftină

După patru luni de muncă, plin de emoţii, Andrei a probat săptămâna trecută mănuşa, care mai are nevoie de mici retuşuri.

Inginerul urmează să mai facă, în următoarele săptămâni, scheletul robotic din interiorul mănuşii, groase de 2 milimetri. "Voi reconstrui cele două degete pierdute, din motoraşe şi senzori, şi le voi conecta la palmă. La final le va putea folosi pentru a apuca un pix sau alte obiecte mai uşoare", detaliază inginerul.

Costurile pentru un astfel de "ambalaj" puteau ajunge chiar şi până la 20.000 euro în străinătate, dar Dorin îşi vinde munca de trei ori mai ieftin. De altfel, consideră că preţurile din industrie sunt exagerate pentru că prea puţine companii pot să facă aşa ceva.

Orădeanul afirmă că nu vrea să se îmbogăţească din banii celor necăjiţi. "Tot ce fac e din pasiune. Andrei nu va mai fi niciodată la fel, dar măcar se va simţi mai bine în pielea sa. Şi asta este de fapt răsplata mea", susţine bărbatul care poate deja şterge din urmele unei tragedii...


INVENTATORUL
În lumea roboţilor

Atelierul inginerului Dorin Hirţe se află la ieşire din Nojorid spre Leş, unde a realizat mii de roboţi pentru parcuri de distracţii, dar şi echipamente medicale automatizate.

Printre creaţiile sale se numără personaje din desene animate vorbăreţe pentru Disneyland Paris şi dinozauri mişcători. Vara trecută a lucrat la un robot pentru o echipă de cercetare din SUA, format dintr-un cadru metalic şi două picioare bionice, încălţate cu adidaşi, care merg pe o bandă rulantă şi copiază mersul uman. Cu ajutorul lor, oamenii de ştiinţă vor afla dacă pot depista soluţii pentru recuperarea rapidă după accidentări.

Dorin Hirţe a creat, tot în 2021, o mână-robot funcţională pentru un bihorean care îşi pierduse mâna tot în urma unui accident agricol, iar proprietarul tocmai învaţă, lunile acestea, cum s-o folosească.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON