URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
23 Septembrie 2021, 08:02

Tatăl roboților: Un orădean care face roboți pentru parcuri de distracții a realizat o mână bionică funcțională! (FOTO / VIDEO)

Tatăl roboților: Un orădean care face roboți pentru parcuri de distracții a realizat o mână bionică funcțională! (FOTO / VIDEO) ÎN LUCRU. Printre cele mai recente creaţii ale lui Dorin Hirţe se numără Josef, un robot pe care îşi doreşte să-l închirieze firmelor locale. "Munca la el abia a început, dar la final aş vrea să poată să ia locul unui angajat, adică să vorbească cu clienţii şi să preia comenzi", spune el. Iar ideea a atras deja o companie din Oradea...  
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La ieşirea din Nojorid spre Leş, într-o hală puţin luminată de soare, un orădean lucrează de zori şi până-n seară pentru a crea lucruri văzute de concitadinii săi doar în filmele SF.

În ultimii 15 ani, Dorin Hirţe, doctor în inteligenţă artificială, a dat viaţă componentelor IT, creând dinozauri şi personaje din desene animate mişcătoare, dar şi roboţi meniţi să vorbească, pentru a distra copiii în parcurile tematice din toată lumea ori ajuta oamenii de ştiinţă în cercetările medicale.

BIHOREANUL a făcut o vizită în atelierul său şi vă propune o incursiune într-o lume fantastică...

Inventator de mic

În biroul său plin de documente, desene, cabluri şi echipamente IT, Dorin Hirţe (39 de ani) îşi aminteşte prima sa invenţie. Era în clasa a doua când şi-a dorit să facă un difuzor pentru walkmanul său (n.r. un minicasetofon la care se asculta muzică la căşti). "Am dezmembrat radioul bunicului, i-am luat difuzorul şi l-am pus într-o cutie mică de pantofi. Mi-am luat apoi walkmanul, m-am jucat cu firele încercând să le conectez şi, într-un final, am reuşit: aparatul reuşea să transmită muzica la difuzor!", povesteşte Dorin.

De atunci, cu anii, a devenit tot mai pasionat de robotică, astfel că la liceu a ales profilul electronică de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi, iar apoi a continuat să studieze la Oradea, la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică. A fost zecist în toţi cei cinci ani de studii şi a rămas un an în Universitate, ca asistent universitar, după ce şi-a dat doctoratul în inteligenţă artificială.

Tatăl dragonului

Un an mai târziu, în 2006, Dorin şi-a încercat norocul la o multinaţională din Berlin care vindea roboţi pentru industria de film şi divertisment. A fost acceptat din prima şi a plecat din ţară la începutul primăverii.

Acolo a învăţat cum se construieşte un robot. "E ca un puzzle. Ai nevoie de foarte multe componente, de cabluri, tije metalice, motoare de mici dimensiuni, senzori care să fie puşi în mişcare de la calculator, dar şi de multă imaginaţie. Pe vremuri era nevoie şi de o echipă de pictori şi sculptori care să creeze un înveliş atractiv robotului, dar acum totul se face pe calculator", explică inginerul.

Una dintre primele sale reuşite a fost un dragon uriaş, pentru un Legoland din apropierea oraşului München, care a şi stârnit interesul presei locale (facsimil). A avut nevoie de o echipă de 15 pictori şi sculptori, care au creat costumul ce îmbrăca robotul făcut de el.

Pisica din Ghost Rider

"Pe vremea aceea aveam contact cu o mulţime de persoane importante de la Hollywood şi Bollywood, dar eram stors de puteri. Lucram zi şi noapte, nu aveam sărbători şi călătoream peste tot în lume, pentru că firma avea multe reprezentanţe", povesteşte orădeanul.

Astfel, după numai 2 ani a hotărât să revină în oraşul natal şi să-şi facă propria firmă de roboţi (LightsOut Automation), având deja o bază de clienţi cu care ţinea legătura. Firma avea sediul în spatele Colegiului Mihai Eminescu, unde, alături de câţiva sculptori şi pictori orădeni angajaţi, Dorin s-a apucat să lucreze la noii săi "copii".

Printre primele comenzi a fost o pisică, care a apărut în filmul Ghost Rider 2, filmat parţial în România. A fost comandată de unul dintre regizori, care, deşi avea o felină reală, nu voia să o chinuie într-o secvenţă de câteva secunde în care se strâmba şi se transforma într-un demon. Acea parte a fost jucată de robotul lui Dorin, vândut pentru 12.000 dolari.

Distracţii pentru copii, ajutor pentru bolnavi

De la Oradea au mai plecat pitici mişcători şi un Triceratops (foto) pentru un parc de distracţii din Canada, personaje din desene animate vorbăreţe pentru Disneyland în Paris, chiar şi un bebeluş realistic care trebuia să plângă într-o reclamă la prezervative ce rula în Statele Unite.

Dorin a fost întotdeauna asaltat de clienţi, datorită calităţii maşinăriilor şi preţului mult mai mic faţă de firmele străine din industrie. "Am făcut mii de roboţi. Unii au fost gata în câteva zile, alţii şi în 7 luni. Depinde de mărimea lor, complexitatea, funcţiile pe care le au", spune el.

Dorin s-a implicat, însă, şi în alte proiecte. În 2014, împreună cu orădeanul Andras Kapy, specialist IT, a creat un exoschelet care putea fi "îmbrăcat" de un pacient imobilizat, ajutându-l astfel să îşi recapete abilităţile, poveste publicată la vremea aceea de BIHOREANUL. Acela a fost şi anul în care inginerul s-a mutat în hala din Nojorid, pentru a fi mai departe de aglomeraţia şi gălăgia urbană.

Proiect american

Andrei Bichilie inginerOdată cu dezvoltarea programelor pe calculator, cu ajutorul cărora îşi poate crea singur învelişul roboţilor, Dorin Hirţe a renunţat la echipa artistică. "După ce creez înfăţişarea robotului, printez totul la o imprimantă 3D. Acum sunt eu, un inginer, Andrei Bichilie (foto stânga), şi un junior de 23 ani, Cristian Alecu (foto dreapta), din Bucureşti, care lucrează ca programator de acasă", explică bărbatul.

Cum industria de entertainment a suferit grav din cauza pandemiei, în ultimii doi ani orădeanul nu a mai avut comenzi pentru parcuriCristian Alecu programator de distracţii, dar s-a axat pe alt tip de mecanisme, utilitare. Toată vara a lucrat la un robot pentru o echipă de cercetare din SUA. El este format dintr-un cadru metalic ce susţine două picioare bionice, încălţate cu adidaşi, care merg pe o bandă rulantă.

"În încălţăminte sunt două cipuri, care vor monitoriza mersul robotului când îl copiază pe cel uman, în diferite ipostaze: mersul normal, mersul când eşti lovit la picior sau când ai suferit o accidentare gravă... Oamenii de ştiinţă vor să afle dacă pot depista soluţii pentru îmbunătăţirea rapidă a accidentărilor sau, de pildă, dacă apariţia diabetului poate fi prevăzută de schimbarea felului în care merge o persoană", descrie el robotul în valoare de 80.000 euro, pe care l-a şi livrat la începutul lunii.

Mâna bionică

O altă comandă la care Dorin lucrează de 7 luni este un braţ robotic destinat unui bihorean căruia i-a fost amputată mâna stângă în urmă cu un an, după ce i-a fost zdrobită de o presă de balotat.

"A rămas cu sindromul membrului fantomă, adică are simţuri şi dureri fals percepute de creier. Mai jos de cot i-au mai rămas trei muşchi activi, care se mişcă atunci când se gândeşte să întindă mâna care nu mai există. Aşa am reuşit să-i conectez muşchii la senzori care trimit semnalele la mâna bionică", explică specialistul.

Mâna artificială este acum în faza de probe. Bihoreanul merge des la atelierul lui Dorin şi învaţă să o folosească. Rezultatul este impresionant: el poate deja să strângă pumnul, să întindă mâna şi să simtă textura suprafeţei pe care o atinge! "Ambalajul" care va îmbrăca braţul e confecţionat din silicon fin, are fire din păr natural şi materiale care copiază textura unghiei, ca totul să pară cât mai natural.

"Costul a fost în jur de 8.000 euro. Eu l-am vândut mai scump, dar nu cu mult. Astfel de roboţi se vând pe piaţă cu 90.000 euro, suma fiind evident umflată de firmele producătoare, care profită că sunt puţine pe piaţă. Eu nu vreau să fac aşa ceva, preţul trebuie să fie accesibil omului de rând", spune Dorin. Cu priceperea şi principiile sale, el unul e fericit că poate să şteargă, prin tehnologie, din urmele unei tragedii...


ROBOT UMANOID
Inspirat de Elon Musk

După atâţia ani în care a muncit doar pe comenzi, Dorin Hirţe pregăteşte un robot numai al lui. Josef, cum se numeşte acesta, a fost creat pentru a lua locul unui angajat uman care intră în contact cu publicul. "Acum lucrez ca să-l fac să vorbească şi să îndeplinească mai multe funcţii precum preluarea unei comenzi, înregistrarea unui client într-o bază de date sau prezentarea magazinului. Am deja şi o firmă interesată să-l testeze şi să-l închirieze", spune orădeanul.

Dacă robotul va fi o reuşită, inginerul doreşte să-l închirieze, pentru 700 euro pe lună, o sumă mică în comparaţie cu costurile de producţie, care au ajuns până acum la 40.000 euro. "Proiectul nu e unul inedit, ideea a fost a lui Elon Musk, dar care are o echipă uriaşă în spate şi va cere probabil mult mai mult. El a fost inspiraţia mea", recunoaşte Dorin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON