URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2021, 08:02

Tatăl roboților: Un orădean care face roboți pentru parcuri de distracții a realizat o mână bionică funcțională! (FOTO / VIDEO)

Tatăl roboților: Un orădean care face roboți pentru parcuri de distracții a realizat o mână bionică funcțională! (FOTO / VIDEO) ÎN LUCRU. Printre cele mai recente creaţii ale lui Dorin Hirţe se numără Josef, un robot pe care îşi doreşte să-l închirieze firmelor locale. "Munca la el abia a început, dar la final aş vrea să poată să ia locul unui angajat, adică să vorbească cu clienţii şi să preia comenzi", spune el. Iar ideea a atras deja o companie din Oradea...  
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La ieşirea din Nojorid spre Leş, într-o hală puţin luminată de soare, un orădean lucrează de zori şi până-n seară pentru a crea lucruri văzute de concitadinii săi doar în filmele SF.

În ultimii 15 ani, Dorin Hirţe, doctor în inteligenţă artificială, a dat viaţă componentelor IT, creând dinozauri şi personaje din desene animate mişcătoare, dar şi roboţi meniţi să vorbească, pentru a distra copiii în parcurile tematice din toată lumea ori ajuta oamenii de ştiinţă în cercetările medicale.

BIHOREANUL a făcut o vizită în atelierul său şi vă propune o incursiune într-o lume fantastică...

Inventator de mic

În biroul său plin de documente, desene, cabluri şi echipamente IT, Dorin Hirţe (39 de ani) îşi aminteşte prima sa invenţie. Era în clasa a doua când şi-a dorit să facă un difuzor pentru walkmanul său (n.r. un minicasetofon la care se asculta muzică la căşti). "Am dezmembrat radioul bunicului, i-am luat difuzorul şi l-am pus într-o cutie mică de pantofi. Mi-am luat apoi walkmanul, m-am jucat cu firele încercând să le conectez şi, într-un final, am reuşit: aparatul reuşea să transmită muzica la difuzor!", povesteşte Dorin.

De atunci, cu anii, a devenit tot mai pasionat de robotică, astfel că la liceu a ales profilul electronică de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi, iar apoi a continuat să studieze la Oradea, la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică. A fost zecist în toţi cei cinci ani de studii şi a rămas un an în Universitate, ca asistent universitar, după ce şi-a dat doctoratul în inteligenţă artificială.

Tatăl dragonului

Un an mai târziu, în 2006, Dorin şi-a încercat norocul la o multinaţională din Berlin care vindea roboţi pentru industria de film şi divertisment. A fost acceptat din prima şi a plecat din ţară la începutul primăverii.

Acolo a învăţat cum se construieşte un robot. "E ca un puzzle. Ai nevoie de foarte multe componente, de cabluri, tije metalice, motoare de mici dimensiuni, senzori care să fie puşi în mişcare de la calculator, dar şi de multă imaginaţie. Pe vremuri era nevoie şi de o echipă de pictori şi sculptori care să creeze un înveliş atractiv robotului, dar acum totul se face pe calculator", explică inginerul.

Una dintre primele sale reuşite a fost un dragon uriaş, pentru un Legoland din apropierea oraşului München, care a şi stârnit interesul presei locale (facsimil). A avut nevoie de o echipă de 15 pictori şi sculptori, care au creat costumul ce îmbrăca robotul făcut de el.

Pisica din Ghost Rider

"Pe vremea aceea aveam contact cu o mulţime de persoane importante de la Hollywood şi Bollywood, dar eram stors de puteri. Lucram zi şi noapte, nu aveam sărbători şi călătoream peste tot în lume, pentru că firma avea multe reprezentanţe", povesteşte orădeanul.

Astfel, după numai 2 ani a hotărât să revină în oraşul natal şi să-şi facă propria firmă de roboţi (LightsOut Automation), având deja o bază de clienţi cu care ţinea legătura. Firma avea sediul în spatele Colegiului Mihai Eminescu, unde, alături de câţiva sculptori şi pictori orădeni angajaţi, Dorin s-a apucat să lucreze la noii săi "copii".

Printre primele comenzi a fost o pisică, care a apărut în filmul Ghost Rider 2, filmat parţial în România. A fost comandată de unul dintre regizori, care, deşi avea o felină reală, nu voia să o chinuie într-o secvenţă de câteva secunde în care se strâmba şi se transforma într-un demon. Acea parte a fost jucată de robotul lui Dorin, vândut pentru 12.000 dolari.

Distracţii pentru copii, ajutor pentru bolnavi

De la Oradea au mai plecat pitici mişcători şi un Triceratops (foto) pentru un parc de distracţii din Canada, personaje din desene animate vorbăreţe pentru Disneyland în Paris, chiar şi un bebeluş realistic care trebuia să plângă într-o reclamă la prezervative ce rula în Statele Unite.

Dorin a fost întotdeauna asaltat de clienţi, datorită calităţii maşinăriilor şi preţului mult mai mic faţă de firmele străine din industrie. "Am făcut mii de roboţi. Unii au fost gata în câteva zile, alţii şi în 7 luni. Depinde de mărimea lor, complexitatea, funcţiile pe care le au", spune el.

Dorin s-a implicat, însă, şi în alte proiecte. În 2014, împreună cu orădeanul Andras Kapy, specialist IT, a creat un exoschelet care putea fi "îmbrăcat" de un pacient imobilizat, ajutându-l astfel să îşi recapete abilităţile, poveste publicată la vremea aceea de BIHOREANUL. Acela a fost şi anul în care inginerul s-a mutat în hala din Nojorid, pentru a fi mai departe de aglomeraţia şi gălăgia urbană.

Proiect american

Andrei Bichilie inginerOdată cu dezvoltarea programelor pe calculator, cu ajutorul cărora îşi poate crea singur învelişul roboţilor, Dorin Hirţe a renunţat la echipa artistică. "După ce creez înfăţişarea robotului, printez totul la o imprimantă 3D. Acum sunt eu, un inginer, Andrei Bichilie (foto stânga), şi un junior de 23 ani, Cristian Alecu (foto dreapta), din Bucureşti, care lucrează ca programator de acasă", explică bărbatul.

Cum industria de entertainment a suferit grav din cauza pandemiei, în ultimii doi ani orădeanul nu a mai avut comenzi pentru parcuriCristian Alecu programator de distracţii, dar s-a axat pe alt tip de mecanisme, utilitare. Toată vara a lucrat la un robot pentru o echipă de cercetare din SUA. El este format dintr-un cadru metalic ce susţine două picioare bionice, încălţate cu adidaşi, care merg pe o bandă rulantă.

"În încălţăminte sunt două cipuri, care vor monitoriza mersul robotului când îl copiază pe cel uman, în diferite ipostaze: mersul normal, mersul când eşti lovit la picior sau când ai suferit o accidentare gravă... Oamenii de ştiinţă vor să afle dacă pot depista soluţii pentru îmbunătăţirea rapidă a accidentărilor sau, de pildă, dacă apariţia diabetului poate fi prevăzută de schimbarea felului în care merge o persoană", descrie el robotul în valoare de 80.000 euro, pe care l-a şi livrat la începutul lunii.

Mâna bionică

O altă comandă la care Dorin lucrează de 7 luni este un braţ robotic destinat unui bihorean căruia i-a fost amputată mâna stângă în urmă cu un an, după ce i-a fost zdrobită de o presă de balotat.

"A rămas cu sindromul membrului fantomă, adică are simţuri şi dureri fals percepute de creier. Mai jos de cot i-au mai rămas trei muşchi activi, care se mişcă atunci când se gândeşte să întindă mâna care nu mai există. Aşa am reuşit să-i conectez muşchii la senzori care trimit semnalele la mâna bionică", explică specialistul.

Mâna artificială este acum în faza de probe. Bihoreanul merge des la atelierul lui Dorin şi învaţă să o folosească. Rezultatul este impresionant: el poate deja să strângă pumnul, să întindă mâna şi să simtă textura suprafeţei pe care o atinge! "Ambalajul" care va îmbrăca braţul e confecţionat din silicon fin, are fire din păr natural şi materiale care copiază textura unghiei, ca totul să pară cât mai natural.

"Costul a fost în jur de 8.000 euro. Eu l-am vândut mai scump, dar nu cu mult. Astfel de roboţi se vând pe piaţă cu 90.000 euro, suma fiind evident umflată de firmele producătoare, care profită că sunt puţine pe piaţă. Eu nu vreau să fac aşa ceva, preţul trebuie să fie accesibil omului de rând", spune Dorin. Cu priceperea şi principiile sale, el unul e fericit că poate să şteargă, prin tehnologie, din urmele unei tragedii...


ROBOT UMANOID
Inspirat de Elon Musk

După atâţia ani în care a muncit doar pe comenzi, Dorin Hirţe pregăteşte un robot numai al lui. Josef, cum se numeşte acesta, a fost creat pentru a lua locul unui angajat uman care intră în contact cu publicul. "Acum lucrez ca să-l fac să vorbească şi să îndeplinească mai multe funcţii precum preluarea unei comenzi, înregistrarea unui client într-o bază de date sau prezentarea magazinului. Am deja şi o firmă interesată să-l testeze şi să-l închirieze", spune orădeanul.

Dacă robotul va fi o reuşită, inginerul doreşte să-l închirieze, pentru 700 euro pe lună, o sumă mică în comparaţie cu costurile de producţie, care au ajuns până acum la 40.000 euro. "Proiectul nu e unul inedit, ideea a fost a lui Elon Musk, dar care are o echipă uriaşă în spate şi va cere probabil mult mai mult. El a fost inspiraţia mea", recunoaşte Dorin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON