URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2021, 14:07

O consultație costă sub „un tuns la frizerie”. Un doctor din Bihor cere ministrului Sănătății mai mulți bani pentru medicii care „au sărăcit”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cei mai populari medici de familie din Bihor, dr. Valentin Pantea, care activează în satul Bicăcel din comuna Lăzăreni, îi aminteşte noului ministru al Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, că medicina de familie "rezolvă cele mai multe cazuri cu cele mai mici cheltuieli" şi îl roagă, printr-o scrisoare deschisă postată luni seară pe contul său de Facebook, să majoreze alocarea bugetară pentru acest sector.

Portretizat de BIHOREANUL ca un adevărat "tată al răniţilor", dr. Pantea se remarcă prin faptul că de trei ani îşi începe fiecare zi de muncă îngrijind un pacient de condiţie materială modestă căruia i-a fost extirpat un plămân şi are o rană încă deschisă în urma intervenţiei chirurgicale.

Economii pentru sistem

Într-un text - pledoarie pentru importanţa medicinei de familie, dr. Valentin Pantea dă propriul exemplu privind volumul mare de muncă şi raportul dintre acesta şi rezultate, subliniind că prestaţiile doctorilor de familie fac ca în spitale să ajungă mai puţini pacienţi, pentru că sunt trataţi în cabinete la costuri sub cele spitaliceşti sau din ambulatorii.

"De exemplu eu azi am avut peste 30 de consultaţii medicale pe care le-am rezolvat fără a interna pacienţii în spital, fara a folosi investigaţii scumpe şi fără a prescrie tratamente costisitoare. E drept ca nu au fost cazuri care să necesite intervenţii chirurgicale, dar prin faptul că aceste cazuri simple sau medii nu au ajuns în spital sau în ambulator pot spune că eu azi am facut economie sistemului medical (dar fără a aduce prejudicii pacienţilor)", a scris medicul bihorean, completând că "în esenţă aceasta e menirea medicului de familie, de a rezolva cazurile uşoare şi medii, lăsând timp şi resurse spitalului şi ambulatoriului de a se ocupa de cazurile grave şi severe".

Dr. Valentin Pantea subliniază că tocmai din acest motiv "în sistemele medicale europene se pune bază pe medicina de familie", iar resursele financiare acordate medicilor de familie din UE sunt consistente.

La alţii bază, la noi acid

"Dacă în UE se pune bază pe medicina de familie, din păcate se pare că la noi se pune acid. Daca în UE se aloca pentru medicina de familie în medie 12% din bugetul sănătăţii, la noi se alocă nici măcar 1/2 din acest procent (<6%)", afirmă doctorul din Bicăcel.

Medicul arată că ultima creştere a bugetului pentru medicina de familie a fost acordată acum aproximativ 4 ani, tot în mandatul unui ministru PSD, dar "de atunci am fost iarăşi uitaţi şi săriţi de la rectificările bugetare".

Concret, în timp ce medicilor de familie li s-au majorat veniturile de mai multe ori, medicii de familie au rămas cu cele realizate în urmă cu patru ani, iar de atunci "medicii de familie au sărăcit", deoarece au crescut cheltuielile cabinetelor fără a creşte şi veniturile acestora.

Sate fără medici

"Ca urmare a acestei sărăciri a medicinei de familiale, medicii tineri evită acest sector medical, ceea ce face ca medicii pensionari să nu mai poată fi înlocuiţi şi să rămână localităţi fără medici de familie (acest fenomen este foarte bine vizibil şi în orăşele, nu doar in mediul rural)", mai arată dr. Valentin Pantea.

Acesta explică, mai degrabă pentru cititorii săi decât pentru ministru, că venitul cabinetului medical este format din aşa-numitul venit per capita, cel care trebuie să asigure funcţionarea cabinetului (adică suma primită de fiecare cabinet pentru că medicul are o listă de pacienţi), si venitul per serviciu (adică pentru consultaţii şi tratamente), cel care trebuie să reprezinte munca medicului de familie, aceşti bani fiind plătiţi prin CAS.

"Or, cât timp plata unui serviciu medical acordat de medicul de familie este de cca 19 lei/serviciu (mai putin decât costul unui tuns la o frizerie), daţi-mi voie să spun că undeva este o problemă", arată medicul bihorean.

Amintind, totodată, că "şi medicii de familie contribuie din plin la combaterea pandemiei de Covid", deoarece majoritatea s-au implicat în vaccinare, dar în al treilea val pandemiei au decedat peste 25 de doctori de familie, dr. Valentin Pantea transmite implicit mesajul că munca acestor medici trebuie remunerată mai bine şi aşteaptă ca noul ministru al Sănătăţii să fie atent la această revendicare.

Până marți după amiază, postarea sa a strâns peste 200 de aprecieri şi 50 de distribuiri, majoritatea din partea unor colegi care se plâng şi ei de nivelul scăzut al veniturilor şi cer ca sumele alocate medicinei de familie să fie majorate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ahaa
Eu încă doctor sărac nu am văzut. La ce salarii li se oferă versus pregătire și rezultate e mult pt mulți medici și 2000lei! Majoritatea sunt macelari nu medici , sictiriți și aroganți, pt ăștia e mult și minimul pe economie. Sa primească aia care merita, care i vezi tot timpul la munca, care au rezultate, care își dau interesul pt sănătatea pacientului !
Postat 07 Decembrie 2021, 19:39 de Adrian_Preda
19 lei?!
Sunt destui medici care au ca unica modalitate de contactare telefonul FIX de la cabinet!!! Program de banca, de magazin, dar nu de cabinet de medic de familie. Pt. astia ,,comozi" 19 lei per capita e mult. Un exemplu : medicul maica-mii, Costea Lucia-Eugenia.
Postat 07 Decembrie 2021, 19:02 de pinonel
Acidul
Care din păcate se pare ca s-ar pune la noi pe profesia dvs începe cu "u"?!
Postat 07 Decembrie 2021, 17:25 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON